Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Zdeněk Svěrák a kolegové – Půlstoletí s Cimrmanem – Legendární divadlo z odvrácené strany

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Půlstoletí s Cimrmanem – Legendární divadlo z odvrácené strany je kniha, na níž se se Zdeňkem Svěrákem podílela většina současných i dřívějších členů z řad herců, kulisáků či zvukařů. Autoři přinášejí pohled do zákulisí tohoto legendárního divadelního spolku a mapuje jeho padesátiletou historii.


Půlstoletí s Cimrmanem – Legendární divadlo z odvrácené stranySe světem Járy Cimrmana jsem měl možnost se poprvé seznámit o prázdninách roku 1989. Představte si, prázdniny, vlahý teplý večer, stan na zahradě prarodičů. Nám, jeho obyvatelům, se ještě nechtělo spát, a tak nám začal bratranec vyprávět hru Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem 5. dubna 1909. A byla to láska na první poslech. Snad i díky bratrancově vypravěčskému umění. Dlouhou dobu, než jsem se přistěhoval do Brna, jsem znal toto divadlo téměř výhradně z vinylových desek a pak i cédéček. A teď pomalu začínám předávat štafetu dál nové, mladé generaci. Ale to jsou jiní sekáči, než byli naši otcové nebo my.

Ač to může znít jakkoliv neskromně a domýšlivě, Divadlo Járy Cimrmana svou formou, repertoárem a historií nemá v dějinách českého, ba co dím, možná i světového divadelnictví obdoby. Můžeme o tom vést spory, jak říká sám Cimrman, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.“ Je až neuvěřitelné, jak se z původně ochotnického divadla stala za 50 let navýsost profesionální scéna. Málokterému souboru se podaří, aby úryvky z jejich repertoáru zlidověly (pomineme-li ansámbl Shakespearův) a lidé je citovali při různých situacích.  Ke zpopulárnění cimrmanovských her přispělo i rozšíření povědomí o souboru a jeho hrách, a to paradoxně i díky častému nedobrovolnému stěhování a také pravidelným zájezdům po celém tehdejším Československu. Tolik tedy můj krátký vnější pohled na Divadlo Járy Cimrmana. A nyní k samotné knize, která, jak je z podtitulu patrné, bude vyprávět o méně známé (odvrácené) straně divadle.

Kniha Půlstoletí s Cimrmanem netradičně poodhaluje mnohdy neznámé pohledy do zákulisí tohoto souboru. Pro mnohé fandy, kteří si s divadlem neprošli společně celou jeho historií (jako třeba já), může být překvapujícím zjištěním, že krátkou dobu byly členy i takové osobnosti, jako Jiří  Menzel, Jaroslav Uhlíř, Jiří Stivín, Miroslav Táborský, Vojta Kotek ml. a další.

Autoři knihu pojali originálně. První část je věnována vzpomínkám současných i bývalých členů na své začátky a někdy i konce v souboru. Druhou část představuje rozsáhlá obrazová příloha, která mapuje historii divadla a jeho členů. Čtenář jistě ocení, že objektiv fotoaparátu nebyl namířen z hlediště na jeviště, ale do zákulisí. Máme tak možnost nahlédnout do kuchyně tohoto jedinečného divadla.

Úvod prvníčásti je zpracován formou dopisu Zdeňka Svěráka Ladislavu Smoljakovi. V dopise ho seznamuje s tím, s čím se divadlo po jeho smrti potýkalo, jak se s jeho nedobrovolným odchodem vyrovnalo a co nového se za těch šest let přihodilo. Zbývající část textu tvoří medailonky jednotlivých osobností divadla: herců, kulisáků (mnozí se stali následně herci) či zvukařů.

Součástí knihy je i bonusové DVD, na kterém čtenář najde zajímavé záznamy, např. sestřih z 25. výročí divadla, zkoušky Českého nebe, Záskok vs. The Stand In, setkání přátel nad hrobem Ladislava Smoljaka, atd.

Kniha jistě potěší nejednoho cimrmanologa, ale věřím, že ani profesionálního teatrologa neurazí a přispěje k jeho odborné činnosti.

Na záznamu u příležitosti 25. výročí divadla, který je uveden na přiloženém Cimrmanově nosiči, vyjádří tehdejší prezident Václav Havel přání, aby divadlo vydrželo ještě deset patnáct let. Dnes víme, že díky Bohu divadlo vydrželo dalších 25 let. Domnívám se, že naším společným přáním je, aby členům této báječné divadelní společnosti co nejdéle sloužilo zdraví a měli stále tolik lásky k nám divákům a posluchačům.

Název knihy: Půlstoletí s Cimrmanem – Legendární divadlo z odvrácené strany
Autor: Zdeněk Svěrák a kolegové
Překlad:
Nakladatelství: Paseka
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2016
Vydání: 1.
Počet stran: 128
ISBN: 978-80-7432-724-7
Edičnířada:

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení