Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Cassandra Clareová – Pekelné stroje 3. Mechanická princezna

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Trilogie Pekelné stroje Cassandy Clareové vrcholí. Mortmain se stáhl do ústraní, ale londýnští lovci stínů vědí, že opět zaútočí, a snaží se odhalit jeho plány. Mezitím se Tessa chystá na svatbu se svým milým, ale trápí se. Miluje totiž i jiného muže. Který nápadník si odvede Tessu k oltáři? Jakou roli hraje dívka v Mortmainových plánech a jakou pomstu chystá zloduch pro lovce stínů? Odpovědi na tyto otázky naleznete v knize Mechanická princezna.


Pekelné stroje 3. Mechanická princeznaPříběh je psán er-formou, vypravěč sleduje různé postavy. Čtenář si tak pozná, jak postavy o sobě navzájem smýšlejí a co je na jiných postavách přitahuje. Ostatně málokdo nenajde v institutu svoji spřízněnou duši. Autorka páruje postavy s vysokým nasazením a je s podivem, že na konci knihy zůstane nezadaný podkoní a kuchařka.

Vedlejší dějová linie je popisována prostřednictvím dopisů. Čtenář tedy chápe jednání některých postav dřív než hlavní hrdinové. V těchto pasážích je zakomponovaná i genderová problematika. Lovkyně stínů mohou bojovat a umírat při potyčkách s démony stejně jako muži. Jejich schopnosti ve vedoucích pozicích jsou ale zpochybňovány některými kolegy. A tak rovnost lovců stínů dostává trhliny. Vedle nerovnosti mužů a žen je i mírně tematizovaná sociální rozdílnost mezi služkou a pánem. Tento konflikt je ale vyřešen a společenství lovců stínů tím vyniká nad tradičním anglickým společenským systémem.

Každou kapitolu uvozují citáty z literárních děl, tyto úryvky se tematicky vztahují k obsahu následujících stran. Autorka dále využívá intertextuálních odkazů. Tessa s Willem se baví o dobové literatuře. Knihy jsou pro ně důležité, nalézají v nich inspiraci k jednání a řešení problémů.

Postavy sice hledají poučení v knihách, přesto nejsou uchráněny chybných rozhodnutí. Někteří hrdinové zabijí jednu postavu a pro tento čin se velice trápí. Jiní hrdinové naopak ve jménu záchrany jedince ohrozí společnost, ale výčitkami se netrápí, jednají totiž ve jménu lásky. Postavy někdy jednají nelogicky a hloupě. Vyrazili byste například do boje ve svatebních šatech?

Nejen chování postav vykazuje nelogičnost, i sama struktura díla je nevyvážená. Začátek knihy by se dal považovat za akční, poté je popisovaná citová rozedranost postav a obavy z budoucnosti a zdá se, že se akčnost z knihy vytratila. Opak je ale pravdou, hlavní záporák se zmůže na útok a bitky se vracejí na scénu. Tajemství Tessina původu je odhaleno na 252. Straně, jedna z důležitých záhad trilogie je rychle a bez fanfár odkryta a postavami jednoduše přijata. Také zloduch se dočká potrestání nečekaně brzo (350. strana ukončuje konflikt) a autorka začíná popisovat úděl postav po hlavním konfliktu. Dalo by se říct, že knížka má skoro osmdesátistránkový epilog. Masový útok na lovce stínů působil taktéž nemístně, jako kdyby se autorka zalekla nízké úmrtnosti a pro jistotu naroubovala do příběhu smrt většího množství lovců stínu. Zdá se, že autorce viktoriánské období nesedlo, a tak postavy buď bojují, anebo se souží.

Cassandra Clareová do díla zabudovala odkazy na její šestidílnou sérii Nástroje smrti. První tři díly Nástrojů byly napsány dřív než Pekelné stroje, ačkoliv jsou časově umístěny do dnešní doby. Další díly Nástrojů vycházely téměř souběžně s pekelnou trilogií. A tak se čtenář může dočíst o vzniku rodového znaménka postavy z hexalogie, ale i zbrani, která bude důležitá pro autorčinu další knižní sérii.

V knize se nevyskytuje mnoho akčních scén, lovci stínů proti sobě intrikují a milostné trampoty hlavních postav dostávají víc prostoru. Ať je to, jak je to – jedná se o další knihu o lovcích stínů. Čtenář se dozví, jaký byl vztah mezi Magnusem a Willem, kdo je tajemný bratr Zachariáš a co bylo mezi ním a Tessou. Takže fanoušci Cassandry Clareové a jejích lovců stínů, neváhejte a knihu si kupte.

Název knihy:     Pekelné stroje 3. Mechanická princezna
Autor:     Cassandra Clareová
Překlad:     Lenka Faltejsková
Nakladatelství:     Euromedia
Místo vydání:     Praha
Rok vydání:    2016
Vydání:     1.
Počet stran:     432
ISBN:     978-80-7549-098-8

 

Ediční řada:     Yoli

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení