Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Jan Hlávka – Bůh strachu Kladivo na čaroděje 11

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Kladivo na čaroděje se blíží do finále, ale na smutek není čas, protože i jedenáctý díl si drží vysokou úroveň a zběsilé tempo. Jan Hlávka měl těžkou pozici v tom, že musel (prostě musel) udržet sérii ve výšinách, na které jsou čtenáři zvyklí. Na druhou stranu v předposledním díle už se dá čekat, že někteří staří známí mohou utrpět smrtelnou újmu. Někteří vyvolení i víckrát. Ostatně na scéně se objevuje bůh. Bůh strachu.

 



Bůh strachu Kladivo na čaroděje 11Jan Hlávka má nelehký úkol. Zapojuje se do rozjeté série poprvé až v jedenáctém dílu. Charaktery hlavních postav jsou zformovány, zápletka prolínající se celou sérií je už jasně daná a nový autor se toho všeho musí držet. A přesto být svůj a něco nového přidat, jinak by fanoušci nebyli spokojení. A Hlávkovi se to daří. Klobouk dolů a vzhůru do Prahy.

Hlávka do děje zapojuje rovnou všechny velké hráče série – krapet zeštíhlenou Sedmičku, Rashila a jeho démonskou mafii, partu zabíjející čaroděje s pomstychtivou Petrou (i s její myší) v čele a samozřejmě Felixe a jeho (stále bezejmennou, ale přesto nechvalně proslavenou) partu. Hlávka do tohoto koktejlu přidává i vlastní postavy. Hlavní záporák je jednou z nich. Adam „Poeta“ Reys. Bývalý člen Vatikánské vyšetřovací komise, bývalý parťák Felixe Jonáše, bývalý člověk. 

Adam je klaďas. Ale to by se dalo tvrdit i o Felixovi. Adam se snaží o dobrou věc, chce zbavit svět strachu. A v Bohu strachu se dozvíme, jak ohromně špatný nápad to je. Nutno podotknout, že právě tyto narážky na možnost světa beze strachu jsou literárně výborně zvládnuté. Adam sbírá artefakt, trousí říkanky a je okouzlující. Jako bývalý partner Felixe samozřejmě do děje (ne)chtěně zaplete i svou partu podivínů. Klaudie už je na konci svých sil a ani vodka nepomáhá, proto je Adamův příchod a s ním spojené potíže tou poslední kapkou. Felix má své problémy s démonickým účetním a tak je schopen soucítění ještě méně než obvykle. Ale potíže ve vyšetřovatelské partě jsou jen jedním z Felixových problémů. 

Bůh strachu je plný akce, rvaček, automobilových honiček, výbuchů magie a ostrých hlášek, přesně tak, jak to mají čtenáři této série rádi. Závěrečný souboj je jedním z nejlepších v celé sérii, zapojení jednotlivých postav je v rámci jejich charakterů přesné, ale zároveň dokáží překvapit tak, že je to stále uvěřitelné. Střet Felixe a jeho bývalého nejlepšího přítele přináší zajímavé zvraty. 

Bůh strachu obsahuje narážky pro zasvěcené, malé perličky ze světa Kladiva na čaroděje. Zároveň ale vytváří i nové pamětihodné situace. A postavy. Například knihovník. Zeměplocha má svého orangutana, Pražská knihovna VVK má svého…řekněme ne příliš lidského Knihovníka. A dokonce se objeví i drak. Číst Boha strachu je opravdu požitek. 

Kromě hlavní zápletky s magickým artefaktem a Adamem s božským komplexem dojde i na ústřední téma celé série – umírání magie. Další střípek do skládačky k poslednímu dílu. Vše je rozehrané na výbornou a nezbývá než netrpělivě čekat na Poslední stadium

A ochutnávka Hlávkova stylu:

„Ahoj!“ zahlaholil. „Jsme z firmy RashilExports a  máme pro vás nabídku, kterou můžete odmítnout!“

„Nemůžete, vole,“ opravil ho Vomáčka.

„Ale můžou,“ trval na svém Vincenc. „Akorát je pak budeme mlátit tak dlouho, dokud si to nerozmyslej.“ …

„Víte vy, komu to tu patří, duraci?“

„Ne,“ Vincenc se zadíval na Sůvu. „Ty?“

Démon pokrčil rameny. „Putinovu bratranci?“

Chlap za stolem zrudl. „My jsme Ukrajinci, ty suki syn! Vasile! Borisi! Návštěva!“ (str. 21)

 

Bůh strachu Kladivo na čaroděje 11
Autor Jan Hlávka
Nakladatelství Epocha
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 185
ISBN/EAN 978-80-7557-019-2
Ediční řada Fantastická Epocha

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení