Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Minna Lindgren – Babičky: Den zkázy

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Hlavní hrdinky trilogie Babičky se opět vrací, aby svému čtenáři ukázaly, že je pro ně věk jen číslo a že se budou vždy snažit o to, aby žily důstojně a bez cizí pomoci. I když občas kapkou vína a vlídným slovem nepohrdnou. Závěrečný díl trilogie Minny Lindgrenové se jmenuje Babičky: Den zkázy.

 



Babičky: Den zkázySiiri, Irma a Anna-Liisa se vrací zpátky do svého domova, kde se prováděly rozsáhlé rekonstrukce. Jejich domov důchodců Podzimní háj už ale není místem, které opouštěly. Místo lidí tu na ně dávají pozor stroje, každá místnost obsahuje tolik moderní technologie, že stařečkové často netuší, o co jde, a samozřejmě netuší, jak dané stroje ovládat. Po probuzení se díky přístroji dozvídají, kolik hodin spali, jak kvalitní jejich spánek byl a zda by měli spát delší či kratší dobu. Lednička jim oznámí, že jejich mléko už za dva dny projde, a obrazovka promítá různé citáty z Bible. Z místa, kde byl neustále slyšet hluk, v dobrém i v tom špatném slova smyslu, je najednou místo duchů. Stroje odpovídají automaticky a jejich hlasy jsou studené jako led. 

Hlavní hrdinky se zpočátku snaží s veškerou technikou seznámit. Chodí cvičit, zkouší své čipy, které jim umožňují nakupovat a navštěvovat ty, které si daly do tzv. seznamu bezpečných osob, a pokouší se s novým prostředím sžít. Většina obyvatel je ale ze vší té modernosti spíš zmatená a zděšená, než aby jim dělala radost, a tak se babičky rozhodnou, že vrátí jejich domov do původního stavu. Podaří se jim docílit svého, nebo se nakonec budou muset podřídit neustále se vyvíjející se společnosti?

Trilogie Babičky umožňuje čtenáři nahlédnout do života seniorů, a i když jsou hlavní hrdinky z Finska, domnívám se, že by se jejich vyprávění dalo promítnout do jakéhokoliv místa na světě. Senioři jsou v této době často odsouváni do domovů, kde mají pokojně a bez větších námitek dožít. Pro společnost jsou spíš přítěží, než aby přinášeli užitek, často to neplatí jen pro společnost, ale i pro jejich nejbližší. Jelikož je doba uspěchaná a člověk má stále víc možností, ale na druhou stranu méně času, chce, aby o jeho babičku či dědečka bylo dobře postaráno. Ale bez jeho účasti. Jak se má ale zachovat stát, když na něj rodiny hrnou čím dál víc zodpovědnosti za starší občany? Kde má sehnat personál? Prostory? 

Kniha, ač je plná humorných situací a má čtenáře v první řadě pobavit, přináší také pohled na pečovatelskou službu a stárnoucí obyvatelstvo. Tito lidé jsou často považování za nepotřebné a oni sami se tak občas i cítí. Což by tak rozhodně být nemělo. Měli bychom se zamyslet nad tím, jestli by naší babičce nebylo lépe doma s námi, a pokud tedy není zbytí a ona musí do domova důchodců, zda ji dostatečně často navštěvujeme. Nevyškrtáváme tím tak trochu stáří a smrt ze svého života, i když do této fáze stejně jednou dospějeme všichni?

Knihy v trilogii na sebe navazují volně, a tak je možné je přečíst i bez znalosti předchozích dílů. Občas se sice objeví narážky na prožitá dobrodružství, ale bystrý čtenář vše hned pochopí. Babičky jsou knihou jako stvořenou pro pochmurné podzimní večery. Dovedou totiž čtenáři vykouzlit úsměv na tváři.

 

Babičky: Den zkázy
Autor Minna Lindgren
Překlad Vladimír Piskoř
Nakladatelství XYZ
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 280
ISBN/EAN 978-80-7505-439-5
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení