Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Philip K. Disk – Muž z vysokého zámku

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Philip Kindred Dick vydal za svou spisovatelskou kariéru celou řadu veleúspěšných knih. Jen si vzpomeňte na knihy Blade Runner, Minority Report či Muž z vysokého zámku. Právě poslední jmenované dílo se dočkalo už v pořadí čtvrtého vydání.

 

muz z vysokeho zamkuTato kniha poprvé spatřila světlo světa v roce 1962. To už je pěkná řádka let, přesto má dodnes mnoho svých obdivovatelů. Právě za ni obdržel autor v roce 1963 prestižní cenu Hugo Award. Nejedná se přitom o vyloženě klasické sci-fi, příběh si zahrává především s alternativní historií, která by se nám asi příliš nelíbila.

Druhou světovou válku v ní totiž vyhrálo Německo společně s Japonskem, mezi ně byly rozděleny okupované země. Mezi ně patří i Spojené státy, ve kterých se tento román odehrává. Píše se rok 1962 a mnoho z předních nacistických pohlavárů je stále naživu. Otěže po nemocném Adolfu Hitlerovi převzal Martin Bormann, ale velice důležití jsou stále i Hermann Wilhelm Göring, Albert Speer či Joseph Goebbels. Děj se ovšem trochu netradičně zabývá především územím, které si pro sebe utrhlo Japonsko.

Předem je nutno říct, že kniha v podstatě nenabízí klasický a souměrný děj. Sledujeme v ní osudy několika postav, které se díky popisované situaci ocitly v podřízenější či nadřízenější roli. Čtenář má možnost nakouknout do této alternativní historie, vcítit se do daných osob a vychutnat si celou poválečnou atmosféru. Zejména popisy jednotlivých momentů přidávají celému románu na zajímavosti.

Rozhodně se ovšem nejedná o zrovna jednoduchou literaturu. Nečekejte příliš mnoho akce (prakticky žádnou), spíš náhled do historické doby, která se ovšem neudála. Důležitou roli samozřejmě sehraje politika, antisemitismus či nadřazenost jednotlivých ras. Právě poslední jmenovaná vlastnost je nejvíce vypichována. Obyčejní Američané se musejí smířit s tím, že nad nimi Japonci zvítězili a jsou jim nadřazení.

Důležitou roli sehrají i vzpomínky na dávné americké artefakty. V knize se totiž objevuje několik sběratelů i odborníků, kteří se zaměřují právě na téměř zapomenutou historii USA. Dočkáte se i nekalého obchodu s artefakty z nedávné doby, kdy se je někteří pokusí zfalšovat.

Zajímavostí je rovněž kniha s názvem Kobylka zalehla ztěžka. Představuje totiž o poznání reálnější konec druhé světové války, ovšem v příběhu se samozřejmě jedná o fantastiku. Postavy v ní například naleznou zmínku o pro ně neznámém ruském městečku Stalingrad. Samozřejmě, že je v okupovaných zemích zakázána, asi stejně jako dnešní popírači holocaustu.

Velice často se také objevují odkazy na tzv. Knihu proměn či I-ťing. Jedná se o soubory textů, které se používají jako orákulum. Jednotlivé osoby se z nich snaží vyčíst svůj budoucí osud.

Abych řekl pravdu, nějak jsem Muži z vysokého zámku nepřišel na chuť. Přestože je z knihy znát vysoká spisovatelská úroveň a rozhodně není nijak zastaralá, její čtení může být pro některé trochu obtížnější. Nenese v sobě totiž tolik poutavý a jednotný příběh, ale spíše myšlenku o minulosti, která se mohla za určitých okolností odehrát.

Příznivci tohoto autora z ní jistě byli a budou nadšení. V posledním vydání z nakladatelství Argo jsou navíc velice pěkné ilustrace a rozsáhlá předmluva velké dámy fantastiky Ursuly le Guinové.

Muž z vysokého zámku
Autor Philip K. Disk
Překlad Robert Tschorn
Nakladatelství Argo
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 4.
Počet stran 244
ISBN/EAN 978-80-2571-808-7
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení