Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Amie Kaufman, JayKristoff – Illuminae

1 1 1 1 1 (4 hlasů)
5

V dnešní době není snadné v literatuře vymyslet dosud nový, originální příběh a zaujmout co nejširší okruh čtenářů. Někdy se mi zdá, že všechna témata jsou už vybraná a autoři se jenom více či méně opakují. Nebo jsem si to minimálně myslela, dokud se mi do rukou nedostala Illuminae – první díl akční trilogie z budoucnosti.


IlluminaeDěj nás zavede do roku 2575, do začínající války mezi dvěma vesmírnými megakorporacemi. Malá, nevýznamná planeta v odlehlém koutu universa Kerenza IV se pro svoji nelegální těžbu hermia stala odrazovým můstkem společnosti BeiTeichIndustries ve snaze rozdrtit svoji konkurenci. Nikdo se však neobtěžoval zde žijící obyvatele informovat o zničení jejich domova. Několika šťastlivcům se sice podařilo uniknout na vědeckém plavidle Hypatia, nákladní lodi Koperník a bojové lodi Alexandr, mezi nimiž jsou i hlavní hrdinové Kady a Ezra, tím však jejich obtíže zdaleka nekončí. V patách jim je jedno funkční a vyzbrojené plavidlo BeiTeichu, na palubách se šíří nebezpečný zmutovaný vir, nehledě na umělou lodní inteligenci, která očividně zešílela. Ke všemu se Kady s Ezrou před několika dny rozešli, ale zdá se, že jejich cesty se musí znovu spojit.

Knihu Illuminae v knihkupectví nepřehlédnete. Pravděpodobně vás upoutá nejen její tloušťka, šest set stran čtení, ale také výrazně barevný přebal z neobvyklého materiálu, z plastu. Tato vskutku nevšední volba ovšem výtečně dokresluje celý příběh a dodává dílu nádech vzdálené budoucnosti. Přebal se šikovně doplňuje se spodní obálkou, na vhodných místech je plast průhledný a odhaluje slova pod ním. Vnější vzhled se mi skutečně líbí.

Druhým významným faktorem je vzhled vnitřní. Rozhodně nečekejte klasickou prózu, jak ji znáte z normálních knih. Žádné obvyklé členění na kapitoly, normální odstavce a dialogy. Illuminae je ohromující kombinací sesbíraných záznamů, dokumentů, přepisů nahrávek a záznamů z kamer, e-mailů či vojenských rozkazů. Pestré a nápadité zpracování mě zaujalo, ačkoliv jsem se neubránila drobné obavě, jestli si na něj vůbec dokážu zvyknout.

Avšak tato nevšední výstřednost se mi postupně líbila čím dál tím víc. Nejenže je skutečně originální, ale také dokáže plně zaměstnat čtenáře a udržet jeho pozornost různými střídajícími se styly vyprávění. K tomu se přidává i strhující příběh nabitý akcí a napětím od začátku až dokonce s nepředvídatelným vývojem, nervy drásajícími okamžiky. Nechybí ani několik šokujících zvratů a odhalení, z nichž se tají dech.

Po pomalejším rozjezdu, kdy jsem si přece jenom musela trochu zvykat, mě Illuminae zcela pohltila, ponořila jsem se do příběhu Kady a Ezry natolik, že pro mě šest set stran nebylo vůbec žádnou překážkou. Už dlouho se mi nestalo, aby mě nějaká kniha natolik upoutala, že jsem se nedokázala odtrhnout.

S postavami je to poněkud složitější. Absence normálního způsobu psaní zamezuje hlubšímu proniknutí do vnitřního rozpoložení, názorů a pocitů hrdinů. Proto je těžší si k postavám vytvořit nějaký vztah. Já jsem se dlouho rozhodovala, jestli mám Kady ráda, nebo jestli mi vadí. Zato Spiro, byť se jedná pravděpodobně o šílenou počítačovou inteligenci, jsem si rychle oblíbila. Milovala jsem pasáže, kde mluvilo právě ono. O dalších postavách však už nemůže být řeč, v příběhu jich bylo tolik, navíc dostaly jen podřadnou roli, takže k nim jsem si nemohla vytvořit žádný vztah. Kniha se zdá trochu jako komorní drama o dvou, třech aktérech.

Ačkoliv sci-fi nečtu zase tak často, s Illuminae jsem rozhodně nesáhla vedle. Jakmile jsem se jednou začetla, nemohla jsem přestat. Nezvyklá forma zápisu příběhu mě uchvátila, navíc udělala knihu neuvěřitelně čtivou. Většího počtu stran se tudíž nemusíte obávat. Illuminae vnímám jako jednu z nejvýraznějších novinek roku 2016 a upřímně se těším na pokračování.

Název: Illuminae
Autor: Amie Kaufman, JayKristoff
Překlad: Richard Podaný
Nakladatelství: CooBoo
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2016
Vydání: 1.
Počet stran: 608
ISBN 978-80-7544-223-9

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení