Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Zuzana Dostálová – Proč všichni odcházejí

1 1 1 1 1 (8 hlasů)
5

Dětství je zpravidla prezentováno jako šťastné a bezstarostné období. Za velkou část tohoto dojmu, který v lidech zpravidla přetrvává, je zodpovědná paměť, protože člověk má tendenci si minulost idealizovat a vše špatné potlačovat. Vzpomínky Zuzany Dostálové, jak je zachytila ve své novele Proč všichni odcházejí, ale tak idylické nejsou.

 



Proč všichni odcházejíAutobiografická novela se zaměřuje nejprve na krátké záblesky situací, které se autorce vryly do paměti, proto nás nejprve zavádí do městečka, v němž žijí babička a dědeček a kde prožívá dětská prázdninová dobrodružství. Prostředí moravského maloměsta autorka zdůrazňuje charakteristickým jazykem, který pražskému dítěti musel znít velmi zvláštně. K tomuto pobytu vztahuje Zuzana Dostálová i první seznamování s historií rodiny, zahrnující i smrt některých příbuzných v koncentračním táboře.

Smrt, eufemisticky nazývaná odcházení, je tématem, přítomným v celé novele. Lidé okolo hlavní hrdinky Zuzany umírají a ona se s touto skutečností musí smířit velmi brzy. Stěžejní je v tomto smyslu hned druhá kapitola nazvaná Poprvé v nemocnici. Šokující zkušenost, s níž byla dívka konfrontována, v konečném důsledku vyznívá smířlivě, ne hrůzně, což je částečně dáno optikou dětského vnímání, částečně záměrem autorky. Stejně důležité, možná i důležitější je pro Zuzanu setkání s vážně nemocnou Monikou, která se stane její kamarádkou. Dopisy, které si spolu občas vyměňují, procházejí celou novelou a dokumentují vyzrávání obou dívek i marnou touhu po obyčejných věcech, jež zdravý člověk prožívá mnohdy jakoby mimochodem a ani si jich neváží.

Novelu lze vnímat také jako poctu autorčině otci, spisovateli a režiséru Zeno Dostálovi. V textu není ani náznak, že by mu vyčítala jeho častou nepřítomnost v době, kdy se věnoval filmu, naopak s láskou vzpomíná na společné chvíle a líčí je jako idylické. Určitou část novely tak tvoří citace ze scénářů slavných filmů, jako jsou Smrt krásných srnců, Vlak dětství a naděje nebo Sestřičky. Čtenář si uvědomí, že jméno scénáristy bývá obvykle méně známé než režisérovo nebo hlavních představitelů.

Kniha Proč všichni odcházejí je do značné míry intimní, působí dojmem, že fabulace ustupuje do pozadí a ponechává velký prostor skutečným vzpomínkám. Témata se i po letech jeví jako citlivá a tomu odpovídá i způsob vyprávění. Jako prvotina, která v autorce určitě zrála delší dobu, obsahuje přemíru myšlenek, které ale nemohou být na relativně krátkém textu dotaženy, zvláště zmínka o koncentračních táborech najednou vystupuje a vzápětí zaniká, aniž by zanechala trvalejší stopu. Uspěchanost, s jakou se autorka snažila do novely vložit své zážitky, brání jejich rozvinutí a svým způsobem omezuje prostor i pro další literární zpracování vzpomínek. Novela je však napsaná pěkným jazykem a i když čtenář tuší, k čemu spěje, čte se velmi dobře a bez pocitu, že se jej autorka snaží zdeptat.

Název: Proč všichni odcházejí
Autor: Zuzana Dostálová
Nakladatel: Togga
ISBN: 978-80-7476-105-8
Stran: 120
Rok vydání: 2016
Vydání: 1.

 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení