Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Holly Blacková, Cassandra Clareová – Magisterium 3: Bronzový klíč

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Callum Hunt a jeho přátelé se potřetí vracejí do kouzelnické školy Magisteria. Kamarádi jsou oslavováni, protože  se údajně podíleli na usmrcení nejobávanějšího čaroděje, Konstantina Madenna. Pravda je ale složitější a zdá se, že v Magisteriu je ještě někdo, kdo zná okolnosti smrti Konstantina Maddena. Kdo a proč usiluje Callovi o život? Odpovědi na dané otázky najdete v knize Magisterium 3: Bronzový klíč Holly Blackové a Cassandry Clareové.

 



Magisterium 3: Bronzový klíčCallum Hunt navštěvuje kouzelnickou školu Magisterium, ve které se seznámil se svými kamarády a spolužáky Aaronem Stewartem a Tamarou Rajaviovou. Po prázdninách nastupují do třetího ročníku, který je také známý jako bronzový. Call má školu rád, ale necítí se zde bezpečně, jelikož se ho někdo pokouší zabít. Trojice se pouští do pátrání po útočníkovi. Přesto dochází k dalším útokům a ani učitelé nejsou schopni svého žáka ochránit. 

Nabízí se srovnávání Magisteria a Harryho Pottera. Děj je zasazen do současnosti. Co kniha, to další rok, který hlavní hrdina strávil (přídavné jméno daného ročníku bylo zatím vždy i v názvu knihy). Stejně jako Harrymu Potterovi jsou mu nejbližšími kamarády dívka a chlapec. Ale autorky Holly Blacková a Cassandra Clareová představují jiný příběh. V centru kouzelného umění stojí elementy – oheň, voda, vzduch, země, vítr a chaos. Žáci se ve škole v podzemí učí kouzla k ovládnutí čtyř elementů, ale běhen výuky se vyjasní, který prvek je jim nejbližší. Nejsilnější a nejnebezpečnější je ovšem chaos, který ovládá jen pár kouzelníků. A jedněmi z vyvolených jsou i Call a jeho přítel Aaron.

Call už od prvního dílu pečlivě střeží tajemství, které vysvětluje jeho schopnosti. Nachází se v něm totiž duše obávaného kouzelníka Konstantina Maddena, též známého jako Nepřítel smrti, která měla vystrnadit duši malého Calluma. Mladíka neustále tíží možnost, že se i on vydá na temnou dráhu, musel by se tak postavit svému příteli. Je také otázkou, zda můžeme Calla považovat za čistokrevného hrdinu – chlapec kulhá, žárlí a je ochoten naslouchat podezřením o svém kamarádovi. Tyto rysy postavu ale činí lidštější.

Mladý kouzelník si ale najde čas i na nejistoty, které patří k dospívání. Jako například randění a rozpaky nad slavností. Ostatně knihy jsou primárně určeny dětem. Dějová skladba je jednodušší, hlavní dějová linie má pouze nepatrné odbočky. A tak se v tomto díle převážně dočteme o pátrání po útočníkovi, osvojování kouzel stojí v pozadí. Cassandra Clareová ve svých knihách poskytovala obšírné rozbory pocitů, které zde ale nenajdeme. Bronzový klíč je stručný, až se zdá, že se všechny události odehrály během několika dnů. Knihy na mě působí jaksi uspěchaně a nedotaženě. Počet stran se navíc díl od dílu snižuje. Než se čtenář naděje, už je na konci. Uvítala bych obšírnější líčení děje.

Knihy jsou určeny mladým čtenářům, přesto je zde tematizováno násilí, jako například zabíjení, vystrnadění duše, oživení a následné posednutí mrtvol. Ostatně i Callovo tajemství a z něj vyplývající obavy jsou závažné: je vůbec na místě o chlapci mluvit jako o Callumovi Huntovi a nese vinu za činy, které spáchal Konstantin Madden? Bude se snad někdy muset postavit svému nejlepšímu příteli v souboji na život a smrt? Série pro mě přesahuje rámec dětské literatury. Hrdina se navíc nemůže se svým trápením svěřit žádnému učiteli, takže se svými kamarády hledá nejlepší řešení problémů, leckdy za pochodu. Nepravděpodobně pak působí, co vše jim prochází u učitelů. 

Jelikož se jedná o literaturu pro děti, měla jsem představu, jak se bude příběh vyvíjet. Pochvalně jsem se poplácala po rameni, když jsem správně odhalila útočníka. Nicméně ke konci autorky zvolily takový obrat v příběhu, který jsem ve třetím díle rozhodně neočekávala. Se zvědavostí budu očekávat další díl, nyní již s vědomím, že spisovatelky jsou schopné kdykoliv zamíchat celým příběhem.

Magisterium 3: Bronzový klíč je třetí společnou knihou spisovatelek Holly Blackové a Cassandry Clareové. Autorky čtenáře zavádějí na kouzelnickou školu, kde se hlavní hrdina potýká s velkým břemenem. Knihy jsou určeny dětem, ale zaujmou i dospělé a jsou velice čtivé. Další díl má v originále vyjít až v září. Co se dá dělat, když obě autorky píší i jiné knihy. 

Název knihy: Magisterium 3: Bronzový klíč
Autor: Holly Blacková, Cassandra Clareová
Překlad: Pavlína Zagolová
Nakladatelství: Euromedia
Místo vydání: Praha
Rok vydání:2016
Vydání: 1.
Počet stran: 248
ISBN: 978-80-7549-135-0
Ediční řada: YOLI

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení