Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Cassandra Cartwrightová Clareová – Kdo je kdo ve světě stínů

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Cassandra Claerová se proslavila svou fantasy sérií z prostředí lovců stínů. Na svém kontě má těchto sérií už šest, přičemž v České republice byly přeloženy prozatím dvě. Pro své skalní fanoušky si ale připravila úžasnou příručku o postavách s názvem Kdo je kdo ve světě stínů s podtitulkem Významní lovci stínů a obyvatelé podsvěta v řeči květomluvy.


knihaSvět stínů je místem, kde se pohybuje velké množství postav. Kromě těch hlavních, které čtenáře provázejí celou sérií, se zde nachází i postavy, které se vyskytnou pouze v jednom či několika dílech a po splnění úkolu nenávratně zmizí. Kdo je kdo ve světě stínů je tak perfektní příručkou pro ty, co si chtějí udělat jasno a zavzpomínat si na své oblíbené i méně oblíbené postavy.

Kniha je rozdělena do šesti kapitol, které se věnují jednotlivým sériím a jejim postavám. Českého čtenáře tedy prozatím zaujmou hlavně dvě, a to Nástroje smrti a Pekelné stroje. V kapitolách, jak již bylo uvedeno, najdeme informace o hlavních postavách, které se ve vyprávění objevily. Každé postavě je věnována dvoustránka, přičemž na jedné se nachází úžasná kresba dvorní ilustrátorky ság o lovcích stínů Cassandry Jeanové. Na obrázku je daná postava s květinou, která symbolizuje povahu tohoto člověka. Na druhé straně je pak jméno postavy, jeho oblíbená zbraň, druh, rok narození  – pokud je znám – a stručný popis a charakteristika. Čtenářům, kteří série již četli, bude většina informací známa. Jsou zde ale uvedeny střípky informací, které doposud nikde uvedeny nebyly. 

Člověk se tedy znovu potkává se starými známými. Od nefilim, kteří chrání svět před démony, jako jsou Isabela Lightwoodová, Clary Adele Frayová, přes upíry, vlkodlaky, až k čarodějům, zvířatům a lidem, kteří v příběhu hrají také velkou a často dost podstatnou roli. Kromě připomenutí si jejich hlavních povahových vlastností si může čtenář konečně přiřadit i danou postavu k jejímu vzhledu. Cassandře Jeanové se je totiž podařilo vybarvit opravdu bravurně. 

Kniha Kdo je kdo ve světě stínů zaujme již na první pohled svým krásným obalem. Kniha je červeně zbarvená a veškeré popisky jsou zhotoveny ve slavnostní zlaté barvě, která má pro lovce stínů slavnostní nádech. 

Příručka by rozhodně neměla chybět v žádné knihovně fanouška světa lovců stínů. Kromě toho, že se bude dobře vyjímat na poličce, má i velice užitečnou funkci. Ve chvíli, kdy ji přečte, začne se díky popisku postav těšit i na další možné přeložené série. 

Ukázka
Kostelník
Rok narození: neznámý
Druh: kocour (po účasti na několika pokusech s nekromancií nesmrtelný)
Oblíbená zbraň: zuby, drápky, zdrcující pohledy
Kostelník přišel na Manhattan ve společnosti čaroděje Magnuse Banea. Během plavby přes Atlantik sice Magnuse nepokousal, zato však trpěl mocnými záchvaty mořské nemoci. Kdyby uměl mluvit, pravděpodobně by čaroději za jeho lehkovážné rozhodnutí cestovat jako civil, „ať je nějaká zábava“, pořádně vyčinil. Jelikož mu ale však taková možnost zůstala upřena, a to patrně z dobrého důvodu, Kostelník mohl Magnuse pouze obdařovat dlouhými nenávistnými pohledy.
V současné době je Kostelník v důchodu a bydlí na pláži.

Název  Kdo je kdo ve světě stínů
Autor Cassandra Cartwrightová Clareová
Překlad Eva Maršíková
Nakladatelství Slovart
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 208
ISBN 978-80-7529-255-1
Ediční řada YoungAdult

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení