Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Jodi Ellen Malpasová – Jedna noc 1: Zaslíbená

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Jedna noc: Zaslíbená je kniha, na kterou jsem se velmi těšila, ale svým způsobem se i obávala, co se z tohoto dílka vyklube. Zda motýl, nebo noční můra. V mém případě musím rozhodně hodnotit kladně. Autorka Jodi Ellen Malpasová není ve svém oboru začátečnicí, i její předchozí série Jeden muž, podle ohlasů, měla úspěch. 

 



Jedna noc 1: ZaslíbenáNa první pohled mě zaujala obálka knihy, která působí velmi vkusným a zároveň uklidňujícím dojmem, což je u tohoto žánru spíše výjimka. 

Hlavní hrdinkou příběhu je Livy. Na první pohled obyčejná dívka, která se živí jako servírka a občas vypomáhá při větších rautových zakázkách. Žije se svou babičkou a její život by se mnohým mohl zdát nudný. Nikam nechodí a ve volných chvílích je ráda doma. Ale i Livy má svou minulost a tajemství, která ji pronásledují a ona se s nimi musí vyrovnat. 

Jednoho dne se jí do cesty připlete Miller Hart. Neuvěřitelně pohledný muž s podmanivým pohledem, který se zrovna u ní rozhodl koupit kávu. Na tom by nebylo nic extra, kdyby Livy nebyla s kávovarem na válečné stezce. Nicméně se nakonec rozhodne překonat a jeho objednávku mu donese. Miller z ní nespouští oči, ale když se Livy konečně odhodlá věnovat mu pohled a nečervenat se při tom jako školačka, Miller je dávno pryč. Místo něj u stolu najde pouze vzkaz, že horší kávu ještě nikdy nepil. A tím jejich příběh začíná.

Na knize jsem velmi ocenila, že hlavní hrdinka není vztahy neposkvrněná a není tedy tak naivní, jak se na první pohled může zdát. Livy má o životě celkem jasnou představu, ale když se objeví Miller, začíná její život nabírat nový směr.

On je charismatický a sebevědomý muž, který má svou temnou stránku a nepěstuje žádné dlouhodobé vztahy. Jediné, co může Livy nabídnout, je jedna jediná noc plná vášně, sexu, rozmazlování a uctívání její osoby. Ale nabídka platí jen na dvacet čtyři hodin.

Docela šibeniční termín, co říkáte? 

Kniha je postavená na vyrovnaných charakterech dvou lidí, z nichž nikdo není pozadu. Vztahová linka je velmi čtivá, líbivá, ani na okamžik se nenudíte. Další faktor, který je nutno oceněnit, je dobře nastíněná psychologická stránka obou postav.

Ve srovnání s jinými tituly musím knihu vyzdvihnout. Je pravdou, že čímsi neodkladně připomíná Greye a jeho odstíny šedi, ale docela dobře se obejde bez nutnosti použití SMS nebo emailu v textu mezi dvěma hlavními hrdiny. Zkrátka jde o vztahový román nabitý nejen erotikou, ale i emocemi.

A jak byste se zachovaly vy, kdybyste potkaly muže svých snů a mohly ho mít jen jednu noc?

Podlehly byste?

Odmítly byste?

Pokud nevíte, zde je malá ukázka z knihy:

„Chceš mě na jednu noc a nic víc?“ ptám se a tíha se okamžitě mění na tupou bolest. Jenom jednu noc? Je šílený, abych vůbec přemýšlela o něčem víc. Nejlepší sex mýho života. Takhle to řekl. Nic víc.

„Jednu noc,“ potvrdí. „A modlím se, abys mi ji darovala.“

Ztrácím se v ocelový modři jeho očí a zoufale doufám, že řekne něco dalšího – něco, díky čemu se budu cítit aspoň trochu líp, protože zrovna teď si připadám podvedená, což je směšný. Sotva ho znám, ale pomyšlení na to, že mám svolení jen k jediný noci s tímhle mužem, je zničující. (str. 70)

To, jak se nakonec Livy zachovala, a co z jejich setkání vzešlo, se dozvíte, když si přečtete tuto knihu.

Za sebe mohu knihu s čistým svědomím doporučit. Je čtivá, bez zbytečného přikrášlování a přidaných omáček okolo. Drží se základní dějové linky, která je plynulá a pomalu, ale jistě vás do děje vtahuje. Obě hlavní postavy působí inteligentně a nevyumělkovaně, což jim přidává na uvěřitelnosti. 

Po dočtení prvního dílu z plánované trilogie se už nemohu dočkat pokračování a jen doufám, že i vám se kniha zalíbí a nebudu ve frontě na druhý díl stát sama.

Název: Jedna noc 1: Zaslíbená
Autor: Jodi Ellen Malpasová
Překlad: Hana Netušilová a Kristýna Vítková
Nakladatelství: XYZ
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2016
Vydání: 1.
Počet stran: 456
ISBN 978-80-750-5485-2

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení