Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Hanne Egghardtová – Muži Marie Terezie

1 1 1 1 1 (5 hlasů)
5

Snad každý zná Marii Terezii jako jedinou vládnoucí ženu na českém trůně, schopnou panovnici a matku šestnácti dětí. Všichni si její jméno spojí s povinnou školní docházkou, prvním sčítáním lidu, číslováním domů a soupisem půdy. Tyto reformy jsou ve všeobecném povědomí připisovány vládě Marie Terezie. Kniha Muži Marie Terezie. Její milovaní, její rádci a opory trůnu autorky Hanne Egghardtové seznamuje čtenáře s muži, kteří sehráli důležitou roli v jejím soukromém životě a ovlivnili politickou kariéru.

 

Muži Marie TerezieBohatě ilustrovaná publikace nabízí devět medailonů významných mužů. Zavzpomínáme-li na hodiny dějepisu, vylovíme z hloubi paměti s jistotou jméno manžela Františka Štěpána Lotrinského, syna Josefa II., popřípadě generála Ernsta Gideona z Laudonu. Kromě těchto tří mužů se zde dále objevuje soukromý tajemník Emanuel Silva-Tarouca, nejdůležitější rádce Josef ze Sonnenfelsu, osobní lékař Gerard van Swieten, rádce a intrikán Václav Antonín z Kounice a Rietbergu, kancléř a úředník Friedrich Wilhelm z Haugwitze a polní maršál a zakladatel vojenské akademie Leopold hrabě Daun.

Každá kapitola se věnuje jednomu z těchto mužů, kteří čtenáře zavedou do zákulisí císařského domu pokaždé jinými dveřmi a rozkrývají jedinečný a velmi zajímavý pohled na úsek světových nebo českých dějin. Nepřímo se touto cestou dozvídáme také perličky ze života Marie Terezie, kterou známe z portrétu jako silnější, přísně vyhlížející dámu. Málokdo ale tuší, že před smrtí svého otce Karla VI., tedy než se sama ujala vlády, plula životem jako nespoutaný vítr a nezpomalilo ji ani téměř neustálé těhotenství. Kniha mimo jiné prozradí, který z mužů jí byl nejvíce nápomocen právě v době, kdy se musela nezasvěcena do povinností vladaře ujmout vlády, a zůstal jí oddán hlubokým přátelstvím až do smrti, dokonce obě děti pojmenoval po císařském páru – Marie Terezie a František Štěpán. Dozvíme se, kam až sahaly povinnosti osobního lékaře arcivévodkyně a jejích dětí. V této funkci nestačilo pouze ordinovat zábaly a klystýry, ale také například naučit jedno z dětí jíst rybí maso. Pochopíme, kdo opravdu stojí za všemi důležitými reformami a přes jaké překážky se ubíraly cesty k vojenské slávě dvou známých generálů.

Autorka poutavě přibližuje život rakouské arcivévodkyně, české a uherské královny a manželky císaře Svaté říše římské prostřednictvím osudů mužů, jež vstoupili do jejího života – někteří řízením osudu, druzí politickými tahy a další cílenou volbou. Prostý popisný postup, jímž jsou podávány životopisné údaje, se střídá s dynamickým, strhujícím vtažením do krizových momentů života Marie Terezie. Autentičnost jednotlivých kapitol je podtržena četnými citacemi z korespondence, historických publikací a pramenů. Kniha bude dobrou společnicí všem, kdo se zajímají o život osobností světové i české historie,a chtějí si doplnit mozaiku svých znalostí o informace, které se neuvádějí v učebnicích dějepisu.

Ukázka z knihy

Marie Terezie si uvědomovala význam mužského následníka trůnu, důležitost pokračování dynastie. Jak taky dokázala u svých politováníhodných dcer, které provdala z čistě dynastických úvah, měly tyto otázky pro ni absolutní přednost. Osobní pocity nesměly hrát žádnou roli. To platilo i pro Josefa. Jakkoliv se tomu vzpíral, Marie Terezie opět vzala otěže do svých rukou a začala se už brzy po Isabelině smrti rozhlížet po nové kandidátce na svatbu. Josef by dal přednost Isabelině mladší sestře, té bylo ale teprve 14 let, byla velmi živá, a navíc už zaslíbená princi z Asturie. Nabídka katolických princezen přicházejících v úvahu ale byla v té době v Evropě velmi malá. Takže se Marie Terezie rozhodla pro Marii Josefu Bavorskou. (Str. 38)


Muži Marie Terezie
Autor Hanne Egghardtová
Překlad Jana Pecharová
Nakladatelství Ikar
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 184
ISBN/EAN 978-80-249-3281-1
Ediční řada Historická řada

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení