Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Griet Op de Beecková – Pojď sem, ať ti můžu dát pusu

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Mona je člověk, který upřednostňuje své bližní a nepřemýšlí nad tím, že by si takovou péči zasloužila i ona sama. Autorka knihy Pojď sem, ať ti můžu dát pusu přináší čtenáři zamyšlení nad tím, jestli opravdu žije tak, aby se cítil spokojený a šťastný. 


knihaPříběh je rozdělen do tří částí. V první se čtenář setkává s Monou jako malou holčičkou, ve druhé je Moně čtyřiadvacet a v té závěrečné pětatřicet let. I když se Mona za ty roky vyvíjí stejně jako každý jiný, nese si v sobě neustále jistou zodpovědnost za štěstí druhých. 

Jako malou holku ji často maminka zavírala do sklepa, a i když Mona věděla, že si to zaslouží, marně doufala, že už se tam nikdy nebude muset. Vážně se snažila být hodná a poslušná, ale často netušila, jak moc musí být mamince oporou. Po smrti maminky zase ví, že se nesmí hádat s macechou, protože by ji rozrušila, a tak se zase snaží být tichá a hodná. Z jednání svých rodičů si vydedukuje, že její mladší bratr Alexandr má být tím úspěšným dítětem, tak se mu snaží všemožně pomáhat, a v neposlední řadě se snaží svého otce neustále nějakým způsobem omlouvat. Proč neustále dává přednost pacientům před svou rodinou, proč nedokáže být se svými dětmi, a jak to, že nikdy nezajde na hrob své manželky a matky svých dětí? Mona kromě velké odpovědnosti nemá žádné sebevědomí a sama si o sobě nemyslí nic dobrého. Při popisu svého vlastního já nejde daleko k hrubostem a její sebedůvěra je na bodě mrazu. Přitom má být na co pyšná. A měla by sama sobě dovolit být konečně šťastná.

Mona je celý svůj život považována za tu silnou. Když jí zemře matka, otec předpokládá, že se postará o svého mladšího bratra. Když nastoupí do práce, pomáhá svému šéfovi i přesto, že on si žádnou pomoc nezaslouží. S jedním a tím samým partnerem zůstává deset let jen proto, že si myslí, že si nezaslouží někoho lepšího. A ve chvíli, kdy se dozví, že její otec je smrtelně nemocný, je to ona, kdo musí být pro ostatní oporou. 

Román Pojď sem, ať ti můžu dát pusu je příběhem o tom, jak těžké je občas být tím silným. Nikdo se nezajímá o to, jak se cítíte a zda něco potřebujete. Všichni jen spoléhají na to, že se o vás mohou opřít. Ale i silní lidé potřebují někdy rameno, na kterém by se mohli vyplakat. I oni cítí smutek a nejistotu a chtějí být milování. 

Kniha, vyprávěna z pohledu hlavní hrdinky, je zpovědí člověka, který došel až na pokraj svých sil a snaží se uvědomit si, že může být někdy i sobec, který myslí jen sám na sebe. Kromě otázky sobectví je významnou myšlenkou v knize i otázka rodičovství a zodpovědnosti. Jak moc nás ovlivňuje prostředí, ve kterém vyrůstáme? Kdy se dítě stává osobností, která je plně zodpovědná za své činy? A jak mohou bolet tajemství, se kterými se nikomu nesvěříme?

I když se na první pohled může zdát, že dílo Griet Op de Beeckové je filozofické a velice vážné, čtenář nalezne i momenty, u kterých se ze srdce zasměje. Díky tomu tak seriózní myšlenky získají punc důležitosti a zábavné scény odlehčí ponurost celého vyprávění.

Mona je hrdinkou, která si zaslouží být šťastná, a čtenář tajně doufá, že se jí to co nejdřív povede. Mona totiž nastavuje zrcadlo i nám samým. Jsme tím, kým chceme být, nebo jen tím, koho v nás vidí ostatní?


Pojď sem, ať ti můžu dát pusu
Autor Griet Op de Beecková
Překlad Adéla Elbel
Nakladatelství Host
Místo vydání Brno
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 400
ISBN/EAN 978-80-7491-876-6
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení