Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: J. R. Ward – Králové bourbonu 1

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Americká autorka Jessica Bird, vystupující také pod pseudonymem J. R. Ward, píše hodnotné romány, které jsou překládané do řady jazyků. Zajímá se o detaily, dává důraz na psychologii postav a snaží se vždy děj něčím oživit. Román Králové bourbonu sice nepatří mezi její nejoriginálnější díla, ale kvalitu mu upřít nelze.


Králové bourbonuStyl psaní má Ward jako vždy vytříbený, květnatý a úderný. Čtenář má možnost nahlédnout do děje z různých úhlů, protože je kniha psaná er-formou. Vše působí silně autenticky a reálně, to je hlavní zbraní J. R. Ward. Dotahuje věci do samotného konce a dbá na všechny spletitosti děje i samotného textu. Některé části v kurzívě označují vzpomínky, které vás hlouběji zavádějí do děje. Kapitoly nejsou zbytečně dlouhé, tím pádem je kniha čtivá, ačkoliv obsahuje spousty informací.

„Přestaň mě nenávidět. Stačí, že se hnusím sám sobě.“ (Str. 126)

Lizzie pracuje na panství Baldwinových-Brandfordových jako zahradnice a dorazí právě ve chvíli, kdy se stane něco špatného. Natolik zlého, že se domů musí vrátit Lane, muž, do kterého je zamilovaná, ačkoliv on ji podle ní jen využil a odhodil.
Sám Lane nemá veselý život, ačkoliv je finančně zajištěný a může popíjet whisky a hrát poker až do konce svých dnů. Domovu se vyhýbá a důvod čtenář vidí sám ve vzpomínkách na výchovu matky a otce... Existuje mnoho důvodů, proč se Lane nechce vrátit, a Lizzie je jedním z nich. Doslova obsazuje první příčku.

Virginia Elizabeth Baldwin neboli Gin, jak ji oslovují především sourozenci, nemá nejlepší charakter. Ráda manipuluje s lidmi tak, aby to pro ni bylo co nejvýhodnější, a vždy upřednostňuje především sebe a svou dceru. Jenže nastane doba, kdy i ona narazí.

Edward Baldwin si prožil drsné dětství kvůli otci, který jej držel zkrátka. Je kompetentní starat se o podnikání Brandfordů, ale poté, co se mu přihodilo něco strašného, je rád, že dokáže být sám sebou. Už není tím, kým byl kdysi...

TulaneBaldwin, kterému jednoduše říkají Lane, je jen další bohatý muž, který neví, co by si počal se svým životem. Myslí na ženu, kterou by chtěl, ale není schopný se svému přání postavit čelem a vše vyřešit jako dospělý muž. Uvnitř silně vypadajícího frajírka se skrývá někdo úplně jiný...

Charaktery postav jsou popsány uvěřitelně a dokážou zaujmout. Působí reálně především díky tomu, že mají dobré i špatné vlastnosti.

„Nejsem jeden z tvých firemních úředníků, které můžeš přijmout a pak vykopnout ze dne na den, a nemáš mi co poroučet – když víš, že by mi to zničilo život.“ (Str. 162)

Děj se ubírá několika různými směry, které jsou si podobné.
Osudy hrdinů jsou opět propletené. Spletitost je doménou této autorky, nicméně vzhledem k prostředí boháčů jsem si to tolik neužila, protože šlo o spory, které mě až tak nezajímaly nebo mi přímo nesedly. Připouštím, že spousta zvratů a zápletek byla neočekávaná, nápaditá a stále v mezích reality, ale nebylo to přesně to, co jsem sama očekávala.

Jsem zvyklá, že má tato autorka originálnější náměty. Zámožní hrdinové ničím novým nejsou, což mě trochu zklamalo. Příběh dívky běžných poměrů a boháče už tu byl nastokrát a tento vyzdvihuje pouze styl psaní, který je u Ward neobyčejný.

Vášeň, erotika a touha nejsou příliš výrazné. Nejde tedy o typický erotický román, čtenářka z řádků vyčte mnohem více, ať už jde o kousavé, lživé či emotivní konverzace, vtipné odsekávání nebo psychologii postav.

Emoce působí již od prvních řádků nevtíravým dojmem. Dozvídáme se o nesplněných touhách, tvrdé výchově nebo bolestných vzpomínkách. Čtenářkám je předvedena celá škála pocitů.

Do děje jsou vsunutá tajemství, na která jednotlivé postavy teprve přijdou nebo jim je někdo odkryje. Intriky za zády bohatých žen a mužů spolu s problémy z minulosti ovlivňují jejich přítomnost.

Závěr románu Králové bourbonu odkryl a vysvětlil některá tajemství, uhladil nějaký ten vztah a zčeřil vody. Dynamické a napínavé dobrodružství končí, ale příběh pokračuje v druhém díle s názvem Andělský podíl, který také vydává nakladatelství Baronet.

Hlas mu zvážněl a prohloubil se. „Mám v úmyslu být nesmírně trpělivý. Budu tě svádět tak dlouho, jak jen to bude nutné, poskytnu ti prostor, když ho budeš potřebovat, nebo ti budu ustavičně v patách jako tvůj vlastní stín, pokud mi to dovolíš.“ Zahleděl se jí do očí. „Už jednou jsem tě ztratil, Lizzie. Podruhé se to nestane.“ (Str. 302)

Co bych vytkla?
Je pravda, že některým čtenářům její styl nemusí sedět a může na ně působit příliš rozvláčně.
Zpočátku jsem byla lehce ztracená ve spoustě jmen, příjmení a přezdívek, jelikož bylo postav víc, než v obvyklých románech.

Očividně ji to bude leccos stát… ale sebeúctu ztratila už dávno.
Proč neobětovat tělo na oltář peněz? (Str. 354)

Komu bych knihu doporučila?
Především ženám, které láká prostředí zámožných jedinců, kteří si tisícovkami mohou připalovat doutníky a nijak je to nevyvede z míry. Pokud toužíte po lásce, která není přímočará, a elektrizující vášni, pak jste na správném místě. Ward pro vás má navíc spoustu situací, nad kterými vás přinutí přemítat, cože se to vlastně děje a jakým způsobem tohle tvrdé dobrodružství skončí...

Králové bourbonu 1
Autor J. R. Ward
Překlad Jiřina Stárková
Nakladatelství Baronet
Místo vydání Praha
Rok vydání 2015
Vydání 1.
Počet stran 464
ISBN/EAN 978-80-269-0273-7
Ediční řada Králové bourbonu

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení