Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Lars Vasa Johansson – Kouzelníkův únik z reality

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Anton se odmalička chtěl stát kouzelníkem. Když si z Anglie doveze kouzelnický kufřík a začne se svým jediným kamarádem trénovat svá vystoupení, je v sedmém nebi. Pak se v něm ale probudí závist a místo toho, aby se snažil své pocity pochopit, zamkne je hluboko v sobě a nikoho k nim nepustí. Opouští svého kouzelnického partnera a rozchází se se svou dívkou ve jménu úspěchu. Kniha Kouzelníkův únik z reality spisovatele Larse Vasa Johanssona v sobě snoubí realitu a magii v takové míře, že čtenář musí přemýšlet o tom, co je vlastně ještě pravda.

 

Kouzelníkův únik z realityPo velkém odloučení Antona a jeho kamaráda Sebastiana začne Anton vystupovat sám. Zpočátku se opájí faktem, že se o vydělané peníze nemusí s nikým dělit, a je pyšný sám na sebe. Moc velké peníze mu jeho povolání sice nepřináší, ale on je šťastný, že může dělat něco, co ho baví. Zároveň je ale zklamaný z toho, jak špatně jeho život dopadl. Ve svých čtyřiceti pěti letech je stále sám, bydlí v pronajatém domě a většina jeho představení probíhá v domovech důchodců. Na lidi ve svém okolí působí zatrpkle a pro hrubosti nejde daleko. Zároveň vidí, že jeho tehdejší kamarád Sebastian se stal slavným kouzelníkem, který nejenže je známý v celé zemi, ale zároveň si vzal jedinou dívku, kterou kdy Anton miloval. Jeho život se začne měnit v momentě, kdy nepomůže malé roztomilé holčičce natrhat sedmero různých bylin. Jistá holčička totiž není obyčejným lidským dítětem, je to tvor, který na jisté lidi umí přenést znamení smrti. Stejně jako další magické bytosti obývá les Tiveden.

Jako každý dospělý je nejprve Anton skeptický ke všemu, co se o tajemném lese Tivedenu dozvídá. Nechce si připustit, že existují kouzla a čáry, a už vůbec nemůže uvěřit tomu, co během dobrodružství zjišťuje sám o sobě. Celý život se považuje za smolaře a hrozně nešťastného člověka, díky reakcím lidí v okolí ale přichází na to, že za svůj život je zodpovědný jen on sám a jen on může změnit věci k lepšímu. Nikdo nemůže za to, že není tak úspěšný jako jeho kamarád. Nikdo si nezaslouží poslouchat jeho nadávky jen za to, že nedostal přesně to, co chtěl. A už vůbec nikdo nemůže za to, že je ve svém životě sám.

Kniha na mě působila velice zvláštně. Anton není zrovna hrdinou, kterého by čtenář chtěl podporovat, naopak z jeho činů a hrubých poznámek člověk může nabýt dojmu, že si veškerou tu smůlu a neštěstí zaslouží. Postupem času ale Anton odkrývá své dávno zapomenuté pocity a dokazuje čtenáři i sám sobě, že ještě není pozdě věřit v dobro a že když on se bude snažit pomáhat svému okolí, možná i okolí časem pomůže jemu. 

Aktuální dění střídají retrospektivní vzpomínky na Antonovo dětství a počátek konce jeho přátelství se Sebastianem. To, co celý život Anton považoval za správné a ospravedlnitelné, se začne v novém světle událostí měnit ve špatné a neomluvitelné. Jeho vzpomínky mu totiž ukážou, že jen on sám si může za to, že je právě takový.

Kouzelníkův únik z reality
Autor Lars Vasa Johansson
Překlad Marie Voslářová
Nakladatelství Host
Místo vydání Brno
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 340
ISBN/EAN 978-80-7491-848-3
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení