Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Jenny Hanová, Siobhan Vivianová – Oko za oko

1 1 1 1 1 (4 hlasů)
5

Na první pohled vypadá ostrov Jar jako idylické místo pro letní dovolenou. Pro Kat, Lillii a Mary je to ale peklo na zemi. Všechny tři dívky chodí na stejnou střední školu a snaží se odolat nátlaku minulosti, křivdám a tajemstvím. Dokážou se tři hodné holky spojit a pomstít se těm, kteří jim ničí životy? To se dozvíte v knize Oko za oko.


Oko za okoMary z ostrova před šesti lety utekla kvůli klukovi, ale teď se vrátila a touží po odplatě. Lillia už nikomu nemůže důvěřovat, alespoň ne po minulém létu. Kat nedokáže déle snášet šikanu od své bývalé nejlepší kamarádky. Tři dívky, které jsou tak rozdílné a přesto je jedno spojuje – touha po pomstě. Začnou tedy spřádat plány, protože je potřeba vymyslet něco velkolepého za každou z nich.

Známá autorka Young adult románů Jenny Han, která má na kontě například titul Všem klukům, které jsem milovala, se spojila se Siobhan Vivian, autorkou The List, a díky tomu vznikl příběh trojnásobné dívčí odplaty. Ačkoli však jde o dílo dvou spisovatelek, na příběhu samotném si toho ani nevšimnete. Jednotlivé kapitoly jsou psány v ich-formě, vždy z pohledu jedné z protagonistek. Každá má ovšem svůj vlastní styl vyprávění a přístup ke společným plánům, tím je od sebe bezpečně odlišíte. Sebevědomá a odvážná Kat se nebojí žádné špatnosti, čímž motivuje ostatní k dalším činům. Lillia je mírná a trochu naivní bohatá princezna, která už má ovšem dost veškeré prohnilosti, jež se kolem ní utváří. Kromě toho pochází z Asie, takže do knihy vnáší velmi důležitou kulturní různorodost a diverzitu. Mary poznamenalo její tajemství ze všech nejvíc, ale nakonec z něj vyšla silnější, aproto teď za milou tvářičkou skrývá netušené schopnosti. Díky všem odlišnostem si zejména čtenářky ve věku hrdinek jistě najdou aspoň jednu oblíbenkyni a ztotožní se s jejími názory.

Nebýt známých jmen obou spisovatelek, kniha by nejspíš zanikla v přívalu četby pro mladistvé, které je poslední dobou všude plno. To by ale byla obrovská škoda, protože Oko za oko patří mezi romány, které teenagery mohou ledacos naučit. Nejde jen o to pochopit, jaké dopady má pomsta, ale také o zachycení šikany, obezity a jiných problémů, které se objevují nejen na středních školách idylických ostrovů.

Ne všechna tajemství Mary, Lillie a Kat se ovšem dozvídáme hned na prvních stránkách. Do minulosti se čtenáři vrací prostřednictvím kurzívou psaných flashbacků, a to ne vždy v chronologickém pořadí. Proto mohou být skoky v čase na začátku poněkud zavádějící, ale časem si na ně jistě zvyknete. Srší z nich totiž stejná, možná dokonce ještě větší aura tajemství a napětí, která vám vás udrží v napětí.

I když se román zabývá vážnými tématy, zároveň jde o neskutečně svižný a plynulý příběh, který se dobře a rychle čte. Spíše než rozvláčné plánování očekávejte knižní jednohubku s překvapivým koncem, který vás jistojistě naláká na další dva díly trilogie. Jenny Han a Siobhan Vivian na posledních stránkách ukázaly, že toho na obyvatele ostrova Jar (nejen na Mary, Lillii a Kat) čeká ještě mnoho a díky napětí v závěrečných scénách si dokázaly zajistit zvědavost každého čtenáře. Na pokračování v českém vydání se můžeme těšit už na podzim tohoto roku u nakladatelství CooBoo.


Oko za oko
Autor Jenny Hanová, Siobhan Vivianová
Překlad Zuzana Bičíková
Nakladatelství CooBoo
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 272
ISBN/EAN 978-80-7544-283-3
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení