Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Gary Russell – Doctor Who: Generace velkého třesku

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Doctor Who Generace velkého třesku je druhým dílem série Kroniky půvabu. Gary Russell se ovšem ujal příběhu o tajemném Půvabu/Svatém grálu/magnetovci se ctí. Na rozdíl od prvního dílu je Generace velkého třesku nabita akcí, mimozemšťany a cestování časem. Zkrátka Doktor se vrací ve skvělé formě. Místem děje je převážně Austrálie, ale objeví se tu i podivné mimozemské světy a ještě podivnější mimozemšťané. Jen Doktorova společnice chybí.


Doctor Who: Generace velkého třeskuDoktor je Pán času z planety Gallifrey, cestuje ve vesmírné lodi Tardis, která je pro Pány času typická a vypadá jako modrá policejní budka.  Ta Doktorova je rozbitá, proto nemůže měnit tvar, jak u Tardis bývá obvyklé.  Pánové času mají velmi dlouhé životy, každý z nich má nárok na jedenáct inkarnací. Doktor je ovšem výjimečný a v současnosti žije svoji dvanáctou inkarnaci. Proč tomu tak je,to by bylo na dlouhé vyprávění. Doktor také málokdy cestuje sám, většinou ho na cestách doprovází nějaká společnice. Tento seriálový sci-fi fenomén se už pár let objevuje i na stránkách knih. Každé Doktorovo dobrodružství píše jiný autor, většinou jsou příběhy o něco slabší než seriál. 

Celý příběh románu se točí okolo nutnosti vrátit Půvab/magnetovec do Pyramidy Eternie, kam patří a odkud byl tak trochu omylem odnesen. Pokud se tajemný kámen nevrátí včas do Pyramidy, vesmír zažije druhý velký třesk, kterým de facto zanikne. Doktor se k celé této lapálii dostává poněkud oklikou. Začínají mu chodit pohlednice s tajemnými zprávami, které mu připomínají jednu dávnou známou. A skutečně, pohledy posílala Bernice Summerfieldová. Ona, její syn Petr a kolegyně Ruth se snoubencem Jackem tvoří tým archeologů, kteří pátrají po Půvabu. Celá akce se komplikuje tím, že uvázli v budoucnosti a jejich minulá já se celý ten zmatek snaží napravit. Do cesty se jim staví podivná církev, která si najala ještě podivnější mimozemské lovce.

Děj tohoto dílu je poměrně zamotaný. Je tu velké množství postav, navíc jde o mimozemšťany s podivnou fyziognomií a je poměrně obtížné si zapamatovat, kdo má jakou barvu kůže, jak dlouhé má nohy či zda je to zrovna tato postava, která je křížená se psem. Postupně se ale vše utřídí a Russell se snaží zjednodušit orientaci častým opakováním charakteristik jednotlivých osob. Kromě velkého množství figur orientaci v knize ztěžuje i časté střídání místa děje a cestování časem. Román vyžaduje stálou pozornost, pokud mu ji ovšem věnujete, budete odměněni.

Druhý díl Kronik půvabu má pro fanoušky několik nenápadných potěšení. Sem tam se mihne zmínka o minulých Doktorových inkarnacích a často se mluví o jedné jeho společnici. Sama Bernice je Doktorova dávná kamarádka. A smutný osud Doktorovy planety, který musí Bernice teprve objevit, melancholii tohoto příběhu jen podporuje.

Podstatná část příběhu se odehrává na Zemi, konkrétně v australském Sydney. Z textu je poznat, že Austrálie a Modré hory autora hodně nadchly, popis australské přírody je sugestivní a působí obdivně. 

Kroniky půvabu jsou trilogie, poslední závěrečný díl se bude jmenovat Dávný čas a opět ho vydá nakladatelství Jota.

Doctor Who: Generace velkého třesku
Autor Gary Russell
Překlad Tomáš Oakland
Nakladatelství Jota
Místo vydání Brno
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 244
ISBN/EAN 978-80-7565-107-5
Ediční řada Kroniky půvabu

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení