Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Barbara Wood – Země odpoledního slunce

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Do atmosféry mizejícího Divokého Západu zasadila děj svého posledního románu americká autorka s britskými kořeny Barbara Wood. Kniha Země odpoledního Slunce zachycuje konec starého světa neohrožených kovbojů, zlaté horečky i Indiánů, svobodně se toulajících svým teritoriem.


Země odpoledního SlunceSňatkový podvodník

Píše se rok 1920, když naivní a půvabná dívka Elizabeth van Linden podlehne kouzlu britského barona Nigela Barnstabla. Energický mladík ze starobylého rodu má však s nic netušící Elizabeth a jejími nechutně bohatými rodiči velmi kruté plány.  I když se honosí šlechtickým titulem, má velmi hluboko do kapsy. A jeho nároky a plány? Ty jsou megalomanské. A právě k nim potřebuje Elizabeth, nebo spíše její tučný svěřenecký fond. Jak snadné je pobláznit nezkušenou dívku a vmanipulovat ji do tajného sňatku! Rodičům nezbývá než se smířit s tím, že jejich „malá holčička“ je vdanou paní, o které už rozhoduje její muž.

Na Divokém Západě

Hned po sňatku se Nigel pouští do realizace svého snu – vybudovat si své vlastní impérium. Největší příležitost mu k tomu nabízí ještě divoký kus západního pobřeží. Se svou zamilovanou manželkou proto nasedá na vlak, který je odveze do městečka Palm Springs. Daleko od civilizovaného světa Nigel sundává masku laskavého a zamilovaného novomanžela a Elizabeth musí čelit jeho pravé tváři. Krutému násilníkovi, který jde kvůli osobnímu obohacení a úspěchu přes mrtvoly.

Zatímco Nigel na nehostinné poušti zakládá palmové háje a nemilosrdně se snaží vytlačit Indiány z jejich teritorií, ze zhýčkaného jedináčka Elizabeth se stává týraná žena. Má jen dvě možnosti: pomalu se nechat usoužit svým manželem, nebo bojovat o svůj život a svobodu. Je pro ni život s despotou jedinou vyhlídkou, nebo bude mít ve svém životě ještě šanci zažít lásku?

Konec starých časů a rodící se nová společnost

Barbara Wood vylíčila příběh zrady a velké lásky na pozadí skutečných událostí. Knize Země odpoledního slunce předcházelo pečlivé studium v archivech, a tak román přináší věrohodný obraz tehdejší společnosti – zoufalý boj Indiánů o své území a tradice, průmysl a zemědělství pohlcující panenskou přírodu, odhodlaný zápas žen o rovnoprávnost či vznik továrny na sny zvané Hollywood. Postavy románu jsou plastické s propracovanou psychologií, což je zřetelné zejména na hlavní postavě Elizabeth. Čtenář je svědkem dramatického přerodu z naivní dívky na odhodlanou ženu bojující o své právo na svobodu.

Autorka, která se v lednu tohoto roku zařadila mezi sedmdesátnice, opět dokázala, že se každý její titul stává bestsellerem. Ve svých knihách mistrně propojuje své znalosti antropologie s vypravěčským talentem. Ke knize mám jen jedinou výtku – na závěr se vše zvrtne do přílišného happyendu.  Pokud to autorce dokážete odpustit, pak vás dám jednu radu. Nechte si knížku na víkend nebo si v práci vezměte den volna, protože tento román přečtete na „jeden zátah“.


Země odpoledního slunce
Autor Barbara Wood
Překlad Milena Pellarová
Nakladatelství Ikar
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 552
ISBN/EAN 978-80-249-3047-3
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení