Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Catherine Bannerová – Dům na prahu noci

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Amedeo Esposito se rozhodne vzít jakékoliv volné místo lékaře. Když přijde nabídka z jednoho neznámého italského ostrova, bez zaváhání se rozhodne odstěhovat. Na místě ho pak zaujme starý opuštěný dům, který se rozhodne renovovat. A tak začíná příběh jeho rodu v domě nazvaném Dům na prahu noci. Stejně jako dílo autorky Catherine Bannerové.


Dům na prahu nociOstrov Castellamare je světem, kde se žije podle vlastních pravidel, jelikož zprávy se sem dostávají o dva týdny později a jedinou cestu na ostrov umožňuje převozník, který ale přijíždí nepravidelně. Lidé se tak snaží žít sami pro sebe a potřebují jen starou dobrou sousedskou soudržnost.

Když sem Amedeo Esposito na začátku 20. století přichází, obyvatelé ho mezi sebe přijmou celkem rychle. Doktor na ostrově opravdu schází, a tak si ho všichni snaží předcházet, jak se dá. Esposito sám vyrůstal v sirotčinci, takže touží po zázemí a rodině. To se mu splní a velice brzy si najde manželku, se kterou zplodí čtyři potomky – tři syny a jednu dceru. Každý z nich je osobnost a manželé mají brzy problémy takhle velkou rodinu zvládnout spolu s vedením nově otevřeného baru. V ten moment se ale ukáže, jak jsou lidé na ostrově vnímaví k problémům ostatních a začnou rodině pomáhat. Děti hlídá starší sousedka, další pak přiloží ruku k dílu v baru.

Dům na prahu noci je ságou o jedné italské rodině, která sice žije na opuštěném ostrově, ale zažívá stejně problémy jako každá jiná. Problémy s dospívajícími dětmi, řešení jejich nemocí a další běžné rodičovské starosti.

Kniha není vyprávěním o jediné rodině, zahrnuje osudy všech lidí na ostrově a na jejich pozadí také vypráví světové dějiny. I takový malý ostrůvek, který si žije celkem samostatně, se potýká s problémy, které přinesou obě světové války, světová recese či změna měny. Obyvatelé tohoto místa se ale vždy snaží se vším vyrovnat sami a nezávisle na pomoci zvenčí.

Dům na prahu noci ukazuje čtenáři sílu lidského pokolení. V těch nejhorších chvílích se lidé na ostrově umí navzájem podržet. Čtenář se může zamyslet nad tím, jak sám přispívá svému společenství, obci, rodině. Přijde ve chvílích, kdy je třeba podat pomocnou ruku, ať už v podobě materiální či emoční? Nebo si jen sobecky hrabe na svém písečku a ostatních si nevšímá? Kolik z nás by dnes nezištně půjčilo svému sousedovi peníze, pokud by mu shořel dům? A kolik svého pohodlí je člověk ochotný obětovat pro relativně cizí lidi?

Kniha ve mně vyvolala mnoho pocitů. S velkým napětím jsem sledovala osudy hlavních postav, které se praly se svými problémy, každá samozřejmě po svém, zároveň jsem si uvědomovala, že člověk není ostrov a ani zdánlivě samostatně fungující ostrov se nemůže vyhýbat celosvětovým problémům. A v neposlední řadě jsem hodně přemýšlela právě nad rolí člověka v jeho prostředí, jak se mění podoba i chování lidské rasy.

Dům na prahu noci
Autor Catherine Bannerová
Překlad Dana Krejčová
Nakladatelství Knižní klub
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 400
ISBN/EAN 978-80-242-5683-2
Ediční řada Edice světový bestseller

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení