Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Jane L. Rosenová – Malé černé a devět žen

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Šaty, nazývané jako malé černé, patří do šatníku každé ženy. Když si vyberete ten správný střih a délku, umí z vás udělat neskutečnou dámu. Šaty, které se staly hitem sezony, vytvořil krejčí Morris Siegel a ve svém věku devadesáti let se tak se svou kariérou rozloučil na vrcholu. Klasické černé koktejlky změní život devíti ženám a často i jejich partnerům či blízkým. Autorkou knihy Malé černé a devět žen je spisovatelka Jane L. Rosenová.

 

 Malé černé a devět ženHlavní roli v příběhu mají právě zmíněné šaty, které ženám či dívkám zvedají sebevědomí a pomáhají jim uskutečnit to, o čem se jim mnohdy jen zdálo. 

Mladé modelce, která se chystá na svou první velkou přehlídku, šaty přinesou opravdu velké profesní štěstí. Předvádí je totiž ten večer, kdy jsou vyhlášeny za šaty sezony, a její kariéra začne ihned stoupat strmě vzhůru. Navíc si jí všimne i divadelní agent a ona tak má možnost si zahrát v divadle na Broadwayi. Překvapivě díky svému přízvuku, který považovala za velký handicap. 

Felicia, která je roky tajně zamilovaná do svého šéfa, se k šatům dostane náhodou. Tedy ona si myslí, že náhodou, ale jak může čtenář sledovat, prodavači v Bloomingdale´s znají své zákazníky často velmi dobře, a tak je popostrčí k činu. Nejen, že Felicia dostane špatnou velikost, ale v doručeném balíčku je i kartička s pozváním na večeři. Po výměně šatů se Felicia rozhodne jít s pravdou ven a svému šéfovi přiznat barvu. 

Natalie pracuje jako prodavačka v obchodním domě Bloomingdale´s a léčí se z nešťastné lásky. Když ji slavný filmový herec požádá, aby hrála jeho přítelkyni, kývne na jeho nabídku okamžitě. Nevidí v něm potenciální hrozbu, protože věří bulvárním zprávám, které o něm tvrdí, že je gay. Navíc si může na jeden večer vypůjčit ty slavné koktejlky, po kterých touží každá žena ve městě. Jaké je pro ni ale překvapení, když jí herec začne nadbíhat i po jejich hraném rande. 

Velká část děje se odehrává právě v dámském oddělení obchodního domu Bloomingdale´s. Odsud se šaty dostávají ke svým majitelkám, a i když je v mnoha případech mají ženy jen půjčené na jeden jediný večer, změní jim život. Prodavači jsou tu lidští a znají své zákazníky opravdu dobře. Po letech praxe dokážou odhadnout lidskou povahu a podle toho s klienty také jednají. V příběhu trochu zastupují kmotřičku vílu chudé Popelky, která se vydala poprvé na ples a potřebuje materiální i emocionální podporu. 

V jednotlivých kapitolách se vyprávění ujme jiný vypravěč. Každý má svou osobitost, své jedinečné vlastnosti, svůj život. Navzájem se neznají, jen občas si s nimi osud pohraje a oni se na pár chvil setkají. Někdy je to setkání náhodné a vlastní postava si ho ani nevšimne, často je to však událost, která se jim zapíše do života. Hlavním spojovacím prvkem ale zůstávají převážně šaty a udržují tak zdánlivě neslučitelný příběh pohromadě. Líbilo se mi, že příběh u krejčího Siegela začínal a nakonec u něj i skončil. Kruh se uzavřel. 

Kniha Malé černé a devět žen je krásnou mozaikou lidských osudů, milým vyprávěním o tom, že šťastné konce stále existují a i sebevětší skeptikové tajně doufají, že na ně někde čeká i ten jejich. 

Malé černé a devět žen
Autor Jane L. Rosenová
Překlad Kateřina Harrison Lipenská
Nakladatelství Metafora
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 224
ISBN/EAN 978-80-7359-521-0
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení