Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: James S. A. Corey – Hry Nemesis

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Začátkem roku se na pultech českých knihkupectví objevil pátý díl knižní série Expanze, která slouží jako předloha k televiznímu seriálu. V tomto díle s názvem Hry Nemesis kapitán James Holden dohlíží na opravy své vesmírné lodi Rosinanty, zatímco se posádka vydala navštívit své domovy. Doba je ale nejistá, dochází k útokům a zdá se, že se posádka hned tak znovu neshledá.


Hry NemesisPoslední dobrodružství si vynutilo důkladnou opravu lodi Rosinanta. James Holden s nelibostí sleduje, jak jeho tříčlenná posádka, která mu je zároveň rodinou, opouští vesmírnou stanici Tycho. Alex, Amos a milovaná Naomi se na cesty vydávají z různých pohnutek, všem se ale jejich výlety zkomplikují. Vesmírná technologie otevřela brány k novým světům, mocnosti se snaží o vytvoření stabilního řádu, jejich snažení ale podkopává radikální frakce. Útoky radikálů postihnou i posádku Rosinanty a zatáhnou ji do bojů.

James S. A. Corey je pseudonym, pod kterým tvoří autorská dvojice Daniel Abraham a Ty Franck. Pánům spolupráce svědčí, představený lidský pokrok a evoluce jsou pochopitelné a smysluplné. Lidé, pobývající v pásu planetek mezi Marsem a Jupiterem, převyšují v důsledku nižší gravitace obyvatele Země a Marsu. A jelikož by nebyli lidé lidmi, kdyby si nenašli důvod pro nenávidění bližního svého, dochází ke konfliktu mezi obyvateli Země, Marsu a tak zvaným Spolkem vnějších planet neboli SVP. Lidé by zapřeli svůj charakter, pokud by nezkoumali nebezpečnou mimozemskou technologii a nesnažili se ji finančně zužitkovat. A tím ji mimoděk probudili k životu. Toto jsou zhruba čtyři hlavní strany, mezi kterými poletuje Rosinanta se svojí posádkou a zasahuje do dění. V pátém dílu vystupují mocenské machinace do popředí, na úkor záhadné mimozemské civilizace známé z předešlých dílů.

V jednotlivých dílech byl vždy představen jeden hlavní konflikt, který se do konce knihy uzavřel. Knihy lze číst odděleně, jelikož události z jednotlivých dílů jsou, pokud příběh vyžaduje, zmíněny a stručně vysvětleny. Nicméně je samozřejmě lepší začít první knihou, už jen pro vývoj postav. Tak například z idealistického Holdena, který zažehl války podáváním informací všem, se stal člověk, který si dokáže některé vědomosti ponechat pro sebe. A jiné postavy si ho pro jeho dřívější otevřenost dobírají, jiní si po ní stýskají.

Ale nejen charaktery postav se mění. Jednotlivé kapitoly jsou očíslované a nadepsané jménem postavy, jejímž prostřednictvím sleduje čtenář děj. V předešlých dílech zastupoval celou posádku Rosinanty právě Holden, k němu se pak přidávaly další postavy. Počet dodatečných osob se v jednotlivých knihách lišil a nabízel pohled na konkrétní problém z více stran. Autorská dvojice má za sebou už pět knih a další ještě čekají. Toto pokračování ozvláštnili tím, že dali prostor celé posádce Rosinanty, vedle Holdena tak čtenář sleduje peripetie Amose, Alexe i Naomi.

Pokud nefandíte intrikaření a skrytým útokům, naleznete útěchu v kapitolách jednoho člena posádky, která tvoří zajímavý protiklad k ostatním dějovým liniím. Mocenské boje zuřící ve vesmíru ztrácejí pro tuto postavu prioritu, hlavním úkolem je přežití v postapokalyptickém světě za pomoci hrubé síly.

Autoři se odvolávají na historické události, zeměpis i řeckou mytologii, opominuta nemůže být samozřejmě ani astronomie. A tak si čtenář může osvěžit již zapomenuté vědomosti či získávat jiné. Tak se například dočte, že je možné přežít pár vteřin ve vesmíru bez skafandru (čemuž dává internet za pravdu).

Hry Nemesis jsou pátým dílem space opery Expanze. Abraham a Franck se odchýlili od předešlého schématu a umožnili tak čtenáři blíže poznat jednotlivé členy posádky. Mimozemská aktivita ustoupila do pozadí na úkor mocenských intrik, které mezi sebou vedli lidé. Dle epilogu se ale v další části opět můžeme těšit na nepředvídatelné mimozemšťany.

Hry Nemesis
Autor James S. A. Corey
Překlad Jana Rečková
Nakladatelství Triton
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 424
ISBN/EAN 978-80-7553-209-1
Ediční řada Trifid

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení