Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Alena Hrachovcová – Do žížal se nekouše!

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Alena Hrachovcová měla velice mylnou představu o bohatství spisovatelů. A jelikož sama potřebovala peníze, začala také psát. Velice brzy ale přišla na to, že psaní je pro ni hlavně velkou relaxací a že díky němu může ventilovat svou případnou zlost, kterou by jinak odnesl manžel. Soubor povídek Do žížal se nekouše! je už její dvanáctou knihou a myslím, že se máte na co těšit.


Do žížal se nekouše!Alena Hrachovcová se ve svých povídkách nezaobírá vážnými tématy, ba naopak. Reaguje na věci běžné, často až banální, ale dokáže svého čtenáře pobavit a zlepšit mu den. Některé z textů mohou být čtenáři povědomé, jelikož už vyšly jako fejetony v MF DNES. Texty mají převážně  autobiografické prvky.

Velice často ve vyprávění figuruje téma rekonstrukce obydlí, manžel podceňující sílu ženské tvrdohlavosti a autorčiny běžné domácí činnosti. Na pohled se může zdát, že povídky budou nudné, ale myslím si, že se u nich pobaví každý, kdo má v sobě alespoň malou špetku humoru a zná, jaké je to zabřednout do denní rutiny. A i když jsou povídky většinou na straně žen, každý správně naladěný muž se nakonec zasměje taky.

V několika povídkách Alena Hrachovcová líčí, jak jí došla trpělivost s manželem. Mnoho z vás to zná také. Poprosíte manžela, aby doma vyměnil žárovku/natřel okenní rámy/ pověsil obraz. On na to samozřejmě musí jít s mužskou rozvahou, vše nejprve pečlivě zváží, připraví si potřebné propriety a potom teprve může jít na věc. Často ale přemýšlení trvá tak dlouho, že se žena jednoho dne rozhodne danou činnost udělat sama. Samozřejmě za to sklidí vlnu kritiky, protože kdyby to nechala na manželovi, rozhodně by to dopadlo lépe. Žena má ale sama ze sebe dobrý pocit a rozhodně si nenechá těmito průpovídkami zkazit náladu. Jsou i případy, kdy se žena do dané činnosti pustí v přítomnosti manžela. Takže nejen, že po celou dobu poslouchá dobře míněné rady, nakonec se manžel pochválí sám za to, jak skvěle vám poradil, protože bez něj byste to samozřejmě tak dobře neudělala.

V další skupině povídek se autorka věnuje zvířatům. Vzpomíná na své pejsky, kteří  měli svou povahu, a i když ji často přiváděli k šílenství, měla je samozřejmě velmi ráda. Nesmím také opomenout historky, které zažila s mazlíčky své vnučky, když je měla na hlídání. Dotyčný králík si s sebou na prázdniny dovezl víc věcí, než autorka potřebovala sama na měsíc, kromě pelíšku, klece, toho správného krmiva i řadu rad a poučení, jak se o něj starat.

Kniha Do žížal se nekouše! je tou správnou volbou pro zahnání jarní únavy.  V mnohých situacích si budete s autorkou notovat a říkat si: ano, tohle dobře znám, ale nakonec se báječně pobavíte a odreagujete se. Protože co je lepšího, než se od srdce zasmát při čtení dobré knihy?

Do žížal se nekouše!
Autor Alena Hrachovcová
Nakladatelství Eroika
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 216
ISBN/EAN 978-80-87409-35-0
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení