Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Stephanie Garberová – Caraval

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Caraval je debut americké autorky Stephanie Garberové, který vypráví o nezdolném poutu mezi dvěma sestrami. Jedná se o první díl neotřelého a fascinujícího příběhu v žánru young adult.  

 

CaravalScarlett odmala snila, že se zúčastní legendární hry jménem Caraval. Neúnavně rok co rok posílala Legendovi (tvůrci her) dopisy, které zůstávaly bez odpovědi. Až letos, kdy se má Scarlett vdávat, obdrží osobní pozvánku. Představení není takové, jak očekávala a jak si vysnila. Hra, která manipuluje s lidmi, se stává poněkud osobní. Tenhle rok se totiž vše točí kolem únosu Scarlettiny milované sestry Donattely. Všichni účastníci se ji snaží najít, ale pouze jeden může být vítězem. Cena je více než lákavá, Legenda totiž hodlá šťastlivci splnit přání.  Scarlett se ocitá ve víru magie a kouzel, představení, jehož je součástí, by mělo být jen hrou, ale je těžké rozeznat pravdu od iluze a realitu od fantazie. Ti, kteří se nechají příliš unést, mohou špatně dopadnout, přesto všechno je Scarlett odhodlaná zachránit svoji sestru.

Hlavní hrdinka není silná osobnost, je nerozhodná, obyčejná, poslušná a tak trochu uťápnutá mladá dívka, která je úplným protikladem své rebelské sestry, která je energická a miluje dobrodružství. Do jejich života se vetře Julian, který je nečestný, ale zároveň hodně přitažlivý a od základu jim změní život.

Autorka má svůj osobitý styl a velmi ráda si hraje se slovy. Vytváří spojení, která někdy nedávají smysl, ale zní tajemně a zajímavě. Snaží se čtenáře okouzlit a omámit, aby propadli Caravalu – jedinečné legendární hře, ve které čas ubíhá jinak než v normálním světě.

Překvapivý příběh je ozvláštněn dopisy a vzkazy. Autorka oplývá obrovskou představivostí, v knize najdeme spousty neuvěřitelných popisů. Ovšem na logiku v příběhu už není místo, proto je kniha primárně věnovaná mládeži, která dokáže ocenit fantazii, kreativitu a vzkvétající románek mezi hrdiny. Náročný čtenář by marně čekal na nějaké rozumné vysvětlení, a i když se autorka v závěru snaží vše uvést na pravou míru a odtajnit vzniklé záhady a nesrovnalosti, stále mnohé nesedí. Je zde možnost, že odpovědí se dočkáme v dalších dílech. 

 Já osobně jsem velmi postrádala mapu, která by mi pomohla se orientací ve snovém a magickém světě Caravalu. Opravdu mě překvapilo a zamrzelo, že česká verze je o plánek ochuzena, protože v originálním vydání je srozumitelná mapka součástí příběhu.

Při čtení knihy jsem si ze začátku připadala jako Alenka v říši divů. Na každé stránce se událo něco překvapivého a nečekaného.  Nejprve se Caraval tvářil jako milý, přitažlivý a pohádkový svět. Člověk se nechal snadno okouzlit a uvěřil, že vše je možné a přání se mohou splnit. Později se příběh výrazně mění – potemní a zvážní. Objevují se částečně i prvky hororu a detektivky, které se mísí s žánrem fantasy.  

Příběh je vyprávěn er-formou a odehrává se v pouhých několika dnech. První část je zaměřena na hlavní hrdinky a ukazuje, z jakých poměrů pocházejí a co je tak láká na vstupu do magické hry. Poté už jsme svědky samotného představení, které si zahrává nejenom s účastníky, ale i se čtenářem. A v závěru čeká rozuzlení tajemství.  

Společnost Twentieth Century Fox koupilo práva na knihu a rozhodlo se ji zfilmovat. 

Autorka si s charaktery jednotlivých postav moc nepohrála, zaměřila se spíše na pompéznost celého představení.  Samotné protagonisty jsem si nestihla oblíbit, protože je autorka neuměla čtenáři prodat a řádně vykreslit. 

Stephanie Garberová je stejně jako její kniha fascinující a nespoutaná. Ráda zkouší nové věci, už dříve se pokoušela sepsat zajímavý příběh, ale až magický Caraval byl vydán a přeložen do více než dvaceti zemí světa.  Kromě psaní v žánru young adult vyučuje kreativní psaní a ráda bere studenty na autogramiády knih. Miluje Disneyland a podle mého názoru svoji lásku k tomuto místu předala i do knihy a nechala se jím zčásti inspirovat. Dříve střídala brigády jako ponožky a odmalička má ráda dobrodružství a cestování. 

Ukázka:

Cokoliv jste slyšeli o Caravalu, se vůbec nedá srovnat se skutečností. Caraval je více než jen hra nebo představení. Je to ta nejmagičtější záležitost na světě. Scarlett si vzpomněla na babiččina slova a prohlížela si vstupenky, které držela v ruce. Příběhy o Caravalu, které jako malá dívka zbožňovala, se nikdy nezdály tak skutečné jako právě v této chvíli. Scarlett vždy své nejsilnější emoce vnímala spojené s určitou barvou a teď se v ní na chvíli zažehla touha barvy zlatobýlu. Na krátký okamžik si představila, jaké by to bylo odjet na Legendův soukromý ostrov, účastnit se hry a vyhrát přání. (str.20)


Caraval
Autor Stephanie Garberová
Překlad Eva Vybíralová
Nakladatelství Egmont
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 432
ISBN/EAN 978-80-252-3948-3
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení