Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Alberto Villoldo – Návrat duše

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
5

Slyšeli jste už o Pačamamě? Možná z úst Jaroslava Duška nebo Pjéra la Šéze, když vysvětlují princip ženy a matky Země v jednom. I v Návratu duše jsem se o této trojženě (panně-matce- babizně) dočetla a právě to je vnitřní místo, bohaté, plodné, kde klíčí semena našeho potenciálu a kam také odchází duše, pokud je jí na světě příliš ublíženo. 

 

Návrat dušeKus duše se odtrhne a odejde do tohoto bezpečného místa čekat, až se k ní vrátíme, pravděpodobně po smrti. Z toho jsou potom životy plné deprese, zoufalství, nemocí nebo jen pocitu, že nějak nejsme celiství, že nás tady život nebaví a nijak zvlášť nenaplňuje. V podstatě to, s čím se plní ordinace psychologů a psychiatrů. 

Autor je antropolog a psycholog, své dílo podložil nejen svými více než čtvrt stoletími sbíranými zkušenostmi se šamanismem, ale také především jungovskou psychologií, archetypy a čas od času se dotýká i logiky kvantové fyziky. Jsou to všechno složitá témata, ale Alberto Villoldo umí všechno vysvětlit tak, že to zní velmi logicky, navíc se často dotýká zkušeností a příkladů, které sami ze svého života dobře známe.

Smutek civilizovaného člověka

Autor tedy vychází z toho, co se naučil u domorodců, porovnává to s naší psychologií a přizpůsobuje nám, prý tedy civilizovaným lidem. Zvláštní je, že v posledních letech se slovo „civilizovaný“ už nepoužívá příliš jako synonymum inteligentního osvíceného člověka, ale naopak jako člověka zmrzačeného konzumem. Ostatně chcete-li důkaz, stačí se podívat na psychické problémy, kterými lidé v dnešním světě trpí.

To například u indiánů nenajdete, protože tam, když někdo bude bez příčiny smutný, je to vážný problém pro celý kmen a okamžitě se díky šamanovi hledá ta část duše, která se odtrhla.

To se autorovi podařilo, nabízí nám komplexní návod

To byste patrně zažili, kdybyste si u něj touto terapií prošli osobně. Přesto autor říká, že nejlepší je, když se i s tím svěříte do rukou někoho, kdo to opravdu umí. Tedy nikoliv šamanům, kteří absolvovali víkendový kurz, ale někomu, kdo k tomu má  opravdu rodovou dispozici a celoživotní zájem. Sama mohu potvrdit, že jsem knihu četla několikrát, a to z několika důvodů.

První čtení je o seznámení se s logickou a návazností terapie.

Druhé čtení je už hlubší a můžete si při něm načíst meditace na nahrávací zařízení a tím se připravit na třetí čtení, které je možná záležitostí na několik měsíců.

Procházet se jednotlivými světy ve své duši, poznávat komory a komnaty, ve kterých sídlí to dobré, to špatné, to důležité i vzpomínky a traumata, která chceme léčit, to opravdu není záležitost na jedno přečtení knihy a pochopení.

Pravdou je, že už při prvním přečtení jsem díky svým zkušenostem tušila, kam asi se taková cesta bude ubírat. Už jen při samotném čtení zachytíte záblesky svých problémů, ale ještě zdaleka jim nejste u kořenů.

Je to kniha čtivá, neustále burcující vaši pozornost. 

Je také prakticky velmi hezky složená, přehledná a krásná zelená obálka z ní dělá něco, co opravdu hřeje v dlaních. A kdoví, možná to dělá i její obsah, který má opravdu léčivý potenciál. 

Zaujme milovníky jungovské psychologie, šamanismu, ezoteriky, čisté psychologie, člověka zraněného i šťastného, zájemce o meditaci, anatomii duše, archetypy, pohádky… je tu prostě logicky poskládaný celý svět, naše vědomí i podvědomí a to, co vše ovlivňuje.

Legendy popisují cestování do Horního světa jako odvážnou, hrdinskou výpravu. Pokud tedy chcete dosáhnout nejvyšších vrcholků, potřebujete k tomu hrdinskou odvahu a odhodlání. Hrdina jako protiklad oběti jde pevně a neotřesitelně cestou svého předurčení tváří v tvář nepředstavitelným těžkostem, zatímco oběť je vydána na milost a nemilost osudu. Tak jako Psýché předtím, než směla vystoupit na horu Olymp, musela překonat těžké zkoušky, i vy najdete skutečné předurčení jen skrze očistný proces. Mýty nás učí, že vrcholky Horního světa zdolá jen zdravý jedinec osvobozený od požadavků svého ega a naplněný harmonií a jednotou. (str. 196,197)


Návrat duše
Autor Alberto Villoldo
Překlad Karolina Slamová
Nakladatelství AnchBooks
Místo vydání Praha
Rok vydání 2015
Vydání 1.
Počet stran 259
ISBN/EAN 978-3-945803-01-1
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení