Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Dawn Frenchová – Rosiina metoda

1 1 1 1 1 (2 hlasů)

Rosie se rozhodne přijmout lukrativní nabídku na post vychovatelky v americké vlivné rodině Wilder-Binghamových. Jelikož zrovna stojí na životní křižovatce a neví, co si počít sama se sebou, natož se svým bývalým přítelem, zahodí všechno za hlavu a z deštivé Anglie odletí do New Yorku. Tam zjišťuje, že rodina je ve stavu rozkladu, a rozhodne se udělat jednotlivé členy rodiny znovu šťastnými. Dawn Frenchová napsala další úchvatnou knihu ze života, která se jmenuje Rosiina metoda.

 

Rosiina metodaRosie je velice bezprostřední a optimistická žena. I když za sebou nemá právě šťastné období, snaží se starat o své svěřence opravdu poctivě. Osmiletá dvojčata – Třetí a Zrzek, která v současné době žijí v domě prarodičů i se svým otcem, jsou smutná z toho, že se jejich rodiče budou rozvádět. Na první pohled se zdá, že jsou to šťastní malí kluci, ale pod povrchem jsou ztrápení a zmatení z toho, co se s jejich rodinou děje. Chybí jim jejich maminka, která sice svolila, že mohou nějaký čas bydlet s otcem, ale netušila, jak ho bude ovlivňovat jeho matka. Z babičky mají kluci trochu strach, protože je chladná a vážná, nikdy s ní není legrace a její domov je protkán především šedí a nudou. Tátu mají sice rádi, ale ten tráví většinu času v práci a jim se moc nevěnuje. Zbývá jim jen dědeček a jejich nová chůva Rosie. Tu si nakonec velice oblíbí a přijdou na to, že sice u ní také musí dodržovat určitá pravidla, ale zažijí s ní také velkou spoustu dobrodružství.

Každá postava, která se v románu objeví, má svou roli a své místo v příběhu. Každá z nich je jedinečná osobnost, čtenář si může oblíbit kteroukoli z nich. Rosie je tak trochu blázen. Miluje oblečení ze secondhandu, barevné a na první pohled nesourodé, je plná nápadů a pro vtipy nejde daleko. Pro některé z obyvatel domu, může být ale až moc hlučná a neomalená.

Babička, která je generálem rodiny, miluje klid a pořádek, od členů své rodiny vyžaduje disciplínu a řád. Neustále se tváří vážně a zaneprázdněně a netouží po ničem jiném, než aby vše fungovalo. Její dokonalý život se ale zhroutí ve chvíli, když jí její jediný syn oznámí, že se bude rozvádět. S charakteristikou dalších postav bych sice mohla pokračovat, ale nechám čtenáře, aby měl v knize sám co objevovat. Myslím si, že stačí kontrast mezi excentrickou Rosie a vážnou mylady, aby si člověk udělal obrázek o tom, jak vyprávění bude vypadat.

Kniha má především pobavit. I když se v ní na první pohled řeší vážné věci jako rozvod dvou lidí, přiznání se k homosexualitě či ztráta vlastní identity, čtenář se bude spíše smát, než aby se zamýšlel nad vážností dané události. Spisovatelka Dawn Frenchová totiž dokáže vážné téma proložit komickými skeči, které celý příběh dokonale vyváží a čtenáři ukáže svět jen v tom nejlepším světle. Ve většině vtipných scén vystupuje převážně Rosie a dost často jí sekundují její svěřenci.

Rosiina metoda
Autor Dawn Frenchová
Překlad Jiří Pilucha
Nakladatelství Argo
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 272
ISBN/EAN 978-80-257-2097-4
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení