Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Krystal Sutherlandová – Láska v prachu hvězd

1 1 1 1 1 (1 hlas)
Láska v prachu hvězd

Henry Page žije normální život středoškolského studenta. Učí se tak akorát, aby se dostal na slušnou vysokou, má kamarády, se kterými se baví a užívají života. Je též redaktorem školního časopisu. Na jeho životě není tedy nic zvláštního, ale pak se objeví ona. Tajemná Grace, která nosí klučičí oblečení a chodí o holi.

 

Láska v prachu hvězdHenry Page se po několikaletém úsilí stane konečně redaktorem školního časopisu, ale není jediný, druhou redaktorkou má být nová a tajemná Grace. Tak se Henry seznámí s Grace. Ta žádná modelka není a naopak se s lidmi ani nesnaží spřátelit, spíš je odhání. Není divu, že se s podivínskou Grace nikdo nebaví, až na Henryho. Ten i přesto, jak Grace vypadá a jak se chová, k ní začíná cítit něco víc.

Henry má pouze dva opravdové kamarády – Murraye, který pochází z Austrálie, a Lolu, která je lesba. Má i starší sestru, která je velmi problémová, šílená, ale naprosto geniální. A rodiče, kteří jsou přece jen trochu nevšední.

Grace je už od začátku považována za podivínskou. Nosí klučičí oblečení, voní po klučičích deodorantech a ještě chodí o holi. Je tedy jasné, že Grace na pohled moc hezká není, vypadá spíše jako narkomanka s pořádným problémem. Je pravda, že Grace má problém, a ne jeden.

Problémy Grace se proplétají celou knihou a i Henrymu je jasné, že zaplést se s Grace není jen tak. Nikdo ani neví, co Henry na Grace vidí, o lásce na první pohled nemůže být řeč ani náhodou. Grace totiž něco skrývá, skrývá tajemství. Henryho proto všichni varují, ať se raději drží dál.

Kniha se podle popisu tváří jako další tuctová YA. To jsem si na začátku také myslela, ale po přečtení prvních pár stránek vás kniha přesvědčí o opaku. O YA se jedná, ale ne o úplně typickou. Kniha se už od začátku vyvíjela úplně jiným směrem, než jsem čekala. To, co se v knize dělo, mě opravdu nenapadlo a byla jsem mile překvapena.

V knize není, jak možná většina z vás čeká, že se hrdinové do sebe zamilují hned na první pohled. A že hlavní postavy jsou dokonalé, alias hotoví modelové z přehlídkových mol. Není zde ani neustálé milostné vrkání a dokonalá láska.

Kniha je zamilovaná, ale mísí se s krutou a smutnou realitou. Grace si v knize prochází opravdu těžkou situací. Zažívá dobré i špatné pocity. Teď možná zase někdo nabyl dojmu, že je to depresivní, ale není. Jedná se o milou knihu, která není přeslazená.

Opravdu je to milé čtení, vhodné teď na léto. Přečíst ho během teplých dní někde na lehátku, na zahradě. Kniha je sice autorčinou prvotinou a má jisté mouchy, ale na to, že je to prvotina, mi to připadalo opravdu dobré. Byl zde humor, láska, středoškolské prostředí… Ideální oddechové počtení pro teenagery.

Láska v prachu hvězd
Autor Krystal Sutherlandová
Překlad Ondřej Kronich
Nakladatelství Yoli
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 304
ISBN/EAN 978-80-7549-285-2
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení