Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Pavel Stehlík – Já, voják z Afghánistánu

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Český autor Pavel Stehlík vydal v roce 2014 svůj debut Do temnoty. Osobní vyprávění vojáka se řadě čtenářů dostalo pod kůži a ti netrpělivě očekávali letošní novinku s názvem Já, voják v Afghánistánu. Spisovatel se rozhodl na základě rozhovorů s několika vojáky sepsat obsahově hodnotné dílo, které přibližuje současnou situaci v armádě.

 

Styl psaní připomíná kvalitní diplomovou práci prokládanou odbornými texty, citacemi nejmenovaných veteránů i osobními poznámkami. Základní poznatky o armádě i misi jsou líčené téměř do detailu, z toho důvodu ne každá kapitola čtenáře potěší.

Obsah knihy se věnuje zejména posouzení všech hledisek mise. Autor se snaží čtenáře seznámit nejen s fyzickou přípravou na akci, ale i tou psychickou. Mise je bezpochyby zátěž nejen pro vojáka, ale i jeho rodinu a proto neopomněl sepsat prakticky nic, co by se tohoto tématu netýkalo.

Vyprávění českých vojáků však v titulu naleznete pouze prostřednictvím výroků, nikoliv celistvých příběhů. Dílo je sice velmi poučné a čtenář má možnost nahlédnout do vojenství jako nikdy dříve, ale podtitul Vzpomínky českých veteránů se tak stává zavádějícím. Namísto adrenalinu a napínavého děje jsou podstatná fakta, doplněná značným množstvím poznámek pod čarou.

Pavel Stehlík popisuje vše velmi upřímně a poukazuje i na nepříjemné situace, jako jsou tragická úmrtí, sex na pracovišti apod. Nic nepřikrášluje a informuje veřejnost o věcech, které jsou pro ni v mnoha ohledem naprosto nové, pokud se tomuto tématu nevěnuje. Čtenář získává velmi zajímavý a podnětný pohled na vojáky, kteří riskují své životy.

Ačkoliv jsem neměla možnost si prozatím přečíst autorovu prvotinu, podle všeho je to odlišná kniha, které vás zaujme více, jestli vyhledáváte přímo zpověď vojáka, než tato vojenská literatura faktu.

Kniha obsahuje barevné fotografie, poukazující na nesnadný úděl vojáka. Ilustrace s komentáři vhodně doplňují text a titul vyzdvihují. Stejně tak i knižní přebal, který vystihuje obsah díla Já, voják v Afghánistánu.

Já, voják z Afghánistánu
Autor Pavel Stehlík
Nakladatelství CPress
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 136
ISBN/EAN 978-80-264-1431-5
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení