Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Radka Třeštíková – Osm

1 1 1 1 1 (5 hlasů)
5

Radka Třeštíková a detektivka? Ano, i když ne tak docela. Jak správně naznačuje anotace knihy Osm, jedná se o tak trochu jinou detektivku. Detektivní zápletka totiž stojí jen na okraji a tvoří rámec příběhu. Důležitější pro stěžejní dějovou linii je postupné odhalování možných motivů zločinu. A nejen to. Celé pojetí knihy je tak trochu jiné. Ať se jedná o hlavní postavu, či nosnou myšlenku díla. Na příběhu o lásce a mezilidských vztazích čtenář proniká do psychiky jednotlivých postav, které rozhodně nejsou černobílé a podávají svědectví o současném dění ve společnosti.

osm

Kniha je rozdělena do několika časových rovin. Děj se neodehrává lineárně, nýbrž retrospektivně a v rámci této retrospektivy se jednotlivé úseky myšlenkově i časově prolínají a doplňují celkový obraz díla z více úhlů pohledu. Čtenář je tak nucen být stále ve střehu a zároveň je hnán touhou postoupit v ději dál.


Pozoruhodnou postavou je Míša Mrázová. Představuje hlavní hrdinku příběhu, nebo jen ladně proplouvá mezi ostatními a ovlivňuje jejich chování, které utváří celistvý obraz příběhu? Míša prožila nelehké dětství a to se odráží v jejím současném životě. Hledá své místo na slunci. A v tom hledání sehraje významnou roli několik lidí – její partner Honza, nejlepší kamarádka Alice, Julie a Max, rodiče dvojčat Medy a Bruna, u kterých Míša pracuje jako chůva. Všichni tvoří důležité pilíře celého románu. Míhají se zde i další postavy, které zasahují do děje, a mezi nimi je vždy nějakým způsobem přítomná i Míša. Charismatická, okouzlující a oblíbená. Proč je tedy jednoho dne nalezena postřelená v parku a na pistoli jsou její otisky prstů? V klasické detektivce by každá kapitola odlupovala kousek skořápky jádra tohoto případu. V příběhu Radky Třeštíkové je tomu však jinak. Postupným rozkrýváním charakterů se odhalují osudy lidí, které vedou jak jinak než k Míše. Hlavním tématem je láska v různých podobách a její působení na všechny postavy.

Autorka nezapřela svůj specifický styl a opět naplno využila daru velmi trefně vykreslit lidské charaktery. Jako ve svých ostatních dílech toho dosáhla prostřednictvím obsáhlých vnitřních monologů, dialogů postav nebo obyčejného miniaturního myšlenkového pochodu. Radka Třeštíková mistrně rozlišuje jazyk a způsob vyjadřování postav. I bez uvozovacích vět by je od sebe čtenář hravě rozeznal. Kniha je rovněž protkána jemným humorem. To vše jsou typické rysy autorského stylu Radky Třeštíkové.

V knize se zrcadlí mnoho specifik dnešní společnosti. Na spolupráci dvou policistů – muže a ženy – autorka dokonale dokumentuje způsob ženského a mužského myšlení. Na postavě Honzy zobrazuje úskalí učitelského postavení. Honzova matka je zase důkazem, že mezi námi žijí lidé s rasovými předsudky. Postava Míši naznačuje, jak je poznamenaný život člověka vyrůstajícího bez zázemí rodiny. Alice zpodobňuje závislost na sociálních sítích. A tak bychom mohli pokračovat dál a dál. Všechny postavy mají ale jednoho společného jmenovatele – nenaplněný život a hledání toho správného článku k jeho naplnění.

Přestože kniha patří spíše k lehčímu a oddechovému čtení, určitě přivede čtenáře k zamyšlení nad současnou životní situací a životními hodnotami. Ze svého subjektivního pohledu bych vytkla jedině časté předjímání budoucího děje, které na mě působilo rušivě (...) oni si pořád posílají nějaké odkazy na zprávy a články, aby tomu druhému nic neuniklo, oba mají přehled o celém světě, a přitom za pár měsíců úplně ztratí přehled o tom, co se děje u nich doma. (Str. 75).

Ukázka:

Honza se soustředí na cestu a mlčí, ne proto, že by se soustředil až tak moc, normálně za jízdy zvládá i mluvit, ale je naštvaný, a mluvit se mu nechce. Míša se dívá z bočního okýnka a taky nic neříká, proč by se měla pořád za něco omlouvat a dokola se obhajovat? Honza může být rád, že s ním vůbec jede, přece se zařekla, že do Ďáblic už nepojede nikdy, další zkažená neděle, ale chtěla Honzovi udělat radost, no, nevypadá to, že by ji měl. Když oba vylezou z auta, zadívá se Honza na Míšu vyčkávavě.

"Co je?"

"Nechceš si to setřít?" požádá ji a ukáže si na rty.

"Proč?"

Jdeme na oběd k našim, ne někam do bordelu," řekne Honza tvrdě, takhle tvrdě to říct nechtěl, ale je nervózní ze všech těch změn, z toho, že Míša skoro nikdy není doma, z toho, že si vydělává víc než on, z toho, že nosí fialovou rtěnku a lakuje si nehty, to nikdy dřív nedělala. (Str. 181)

Osm
Autor Radka Třeštíková
Nakladatelství Motto
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 381
ISBN/EAN 978-80-267-0883-4
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení