Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Elizabeth Craft, Shey Olsen – Růže pro Charlotte

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Každý někdy touží po romantickém a oddechovém příběhu, který se tak trochu podobá pohádce. A právě tato kritéria přesně splňuje kniha Růže pro Charlotte z pera Elizabeth Craft a Shey Olsen. U čtení tohoto young adult románu si skvěle odpočinete, ale rozhodně nejde o propracovaný a nepředvídatelný příběh.

ruze-pro-charlotte


Charlotte Reedová má svůj život naplánovaný do puntíku. Pilně se učí, aby ve škole dosahovala těch nejlepších výsledků, chodí na praxe a ve volném čase pracuje v místním květinářství, aby si vydělala na studium biologie a následně medicíny na univerzitě ve Stanfordu. Rozhodně nehodlá udělat tu samou chybu jako její babička, matka a sestra, neotěhotní příliš brzy, aby ji „ten pravý“ hned opustil a ona zůstala sama s dítětem a bez vzdělání. Proto Charlotte s nikým nechodí, vyhýbá se večírkům a vůbec sociálnímu životu. Aspoň do chvíle, než se v květinářství objeví tajemný Tate, který jí obrátí svět naruby. Jenže když se Charlotte nechá vytáhnout na rande, zjišťuje, že Tate je ve skutečnosti slavná popová hvězda. Dokážou si dva nejistí teenageři udržet svůj vztah i přes to, že jim okolí hází klacky pod nohy?

Jak už bylo řečeno, Růže pro Charlotte patří mezi odpočinkovou četbu na jedno odpoledne u vody, kdy budete mít chuť se odreagovat. Od příběhu nemůžete čekat nic šokujícího, děj se dá koneckonců odhadnout už z anotace a zápletku už jste jistojistě četli v nějaké jiné knize. Na tom je zvlášť dobře poznat, že se obě autorky, Elizabeth Craft i Shea Olsen, věnují převážně filmu. Na plátně by podobný příběh jistě působil efektně a jistě by pár diváků i rozbrečel...

Jenže v knize to tak úplně nefunguje. Často se tu opakují podobné situace a dialogy, toho si všimne i občasný čtenář. Kromě toho působí hlavní hrdinka poněkud bezcharakterně. Charlotte se neustále tváří, že je seriózní a jde si za svým cílem, ale jakmile se na scéně objeví Tate, podlamují se jí kolena a není schopná ze sebe vypravit souvislou větu. Ano, děje se to někdy každému, ale pokudmá protagonistka této knihy mít tak pevnou vůli, jak tvrdí, rozhodně ji ztrácí až příliš často.

Musím ovšem vyzdvihnout fakt, že se autorkám podařilo skvěle vystihnout rodinnou atmosféru v dámské domácnosti, kde Charlotte vyrůstá. Čtenář má možnost do nejmenších detailů pochopit vztahy mezi sestrami a jejich babičkou. Všechny se o sebe starají a mají se rády, ale nedokážou to vyjádřit tak, jak by chtěly. Stejně tak milým zpestřením je Carlos, nejlepší kamarád hlavní hrdinky s nezničitelnou dobrou náladou, smyslem pro humor a optimismem, který Charlotte tolik chybí. Ti dva se skvěle vyvažují, po takovém kamarádovi zkrátka touží snad každý.

Autorkám je třeba také přidat velké plus za to, že se jim podařilo zamaskovat, které části psala která z nich. Ačkoliv příběh vypráví Charlotte v ich-fomě, nenajdete v knize žádné postřehnutelné rozdíly ve stylu psaní nebo faktické nepřesnosti. Spolupráce se tedy zjevně povedla na jedničku.

Vztah Charlotte a Tatea kolísá sem a tam, aniž by došlo k nějakým zásadním změnám, a tak vás konec nemá šanci zaskočit, protože už jste ho četli. Kniha zkrátka nepřináší nic nového a pokud k ní kdokoli přistupuje jinak, než jako k oddychové romanci, pekelně se spálí. Knihu bych ale s čistým svědomím doporučila fanouškům Colleen Hoover, protože se nese na podobné vlně jako její příběhy o lásce – na pláž tedy ideální čtení.

Ukázka:
Je zvláštní, jak je touha plíživá a nenápadně proniká do celého těla. Nikdy jsem ten pocit nepoznala, ale když jsem s ním, mé tělo touží po věcech, které mozek zakazuje. Jeho horký dech způsobuje, že si ze všeho nejvíc přeju, aby mě políbil.(str. 145)

Název knihy: Růže pro Charlotte
Autor: Elizabeth Craft, Shea Olsen
Překlad: Lucie Faltejsková
Nakladatelství: YOLI
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2017
Vydání: 1.
Počet stran: 264
ISBN: 978-80-7549-314-9

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení