Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Peter Goes – Cesta časem

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Když milovník příběhů vytvoří knihu pro ostatní milovníky vyprávění a vy jste jedním z nich, hned to poznáte. To je případ titulu Cesta časem nizozemského autora Petera Goese. Od začátku zaujme tím, že nejde o běžně napsanou knihu, ale o přehled dějin vyprávěných prostřednictvím obrazů.

 

cesta-casemKdyž se vám dostane poprvé do ruky, překvapí vás svým formátem. Po jejím otevření rychle pochopíte, proč se pro něj autor rozhodl. Bohaté ilustrace rozmístěné podél časové osy, která vizuálně spojuje všechny stránky knihy, zkrátka potřebují svůj prostor. Od pohledu se zdá, že obrazy jednotlivých epoch texty doprovázejí jenom okrajově. Když si ale dvojstránku prohlédnete důkladně, zjistíte, že popisků je tam víc než dost. Oproti encyklopediím a odborným knihám je obsah stránky tak úžasně strukturovaný, že čtenáře hned od počátku nabádá k pečlivému čtení a prohlížení.

Ti, kteří budou chtít, najdou osobnost nebo událost, která jim tam bude chybět. Než se zabývat tím, co tam není, je zábavnější soustředit se na to, co tam je. Kniha Cesta časem je rozdělena do kapitol podle vývojových etap, říší, století nebo lokálních událostí, které ovlivnily celý svět (např. Dinosauři, Aztékové, Ruská revoluce). Překvapilo mě, kolik dějinných okamžiků dokázal v rámci jedné epochy Peter Goes na dvou, někdy i na jedné stránce zobrazit a popsat. Protože autor není historik, ale především ilustrátor, můžete se těšit i na zajímavý popkulturní kontext, kterým obrazovou historii doplňuje. Nechybí odkazy na kultovní filmy, muzikanty, výtvarníky, vynálezce a další „celebrity“. Novodobé dějiny by se navíc neobešly bez zmínek o médiích, IT revolucionářích, nových technologiích a sociálních sítích. Víc už si ale budete muset prohlédnout sami.

Název knihy: Cesta časem 
Autor: Peter Goes 
Nakladatelství: Kniha Zlin 
Místo vydání: Zlín 
Rok vydání: 2017 
Vydání 1. 
Počet stran: 80 
ISBN: 978-80-7473-524-0

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení