Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Peter McLean – Drake

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

V knize Petera McLeana Drake nehledejte hrdinu, který by pro vás mohl být příkladem. Tahle urban fantasy si nehraje na nějaké velké moralizování, vykresluje život z jeho temnější stránky. Drake se pohybuje mezi démony, rád si přihne ze skleničky, hraje karty a živí se jako nájemný vrah. Parťáka mu dělá arcidémon uvězněný v sošce - Spálený muž- a skoro padlý anděl ženského pohlaví, krásná Trixie.


DrakeKniha čtenáře zavede do Londýna, ale ne do toho, který zná většina turistů. Podíváme se do míst, kam se dostanete, jen pokud máte co do činění s démony a magií. Lidí je na těchto místech opravdu jen několik a mezi nimi se pohybuje hlavní hrdina Drake. Možná by z něj byl docela hodný člověk, kdyby se nezačal zajímat o magii, kdyby neměl tolik rád alkohol a karty a kdyby si za svého učitele nevybral arcidémona, uvězněného ve starém artefaktu. Touto kombinací faktorů se z něj stal nájemný vrah. Při jedné z výprav se stane nehoda a on spolu s plánovanými oběťmi zabije i dítě. To je i na Drakea příliš, rozhodne se se svou prací skončit. Ale co jeho zákazníci, dovolí mu výnosnou živnost zrušit?

Jako vypravěče tentokrát zvolil autor samotného Drakea, proto čtenář dokonale rozumí tomu, jak se hlavní hrdina cítí a co si myslí. Možná právě proto je Drake sympatický. Je to sice slaboch, který s sebou nechá často manipulovat, nedokáže ovládat svou touhu po alkoholu, ženy jsou pro něj spíše sexuální objekty než partnerky, ale má srdce na správném místě a ve světlých chvílích uvažuje celkem rozumně. Možná právě proto, že má tolik špatných vlastností, je velmi přesvědčivý a realistický. To samé platí i o ostatních postavách.

Příběh má spád. Pořád se něco děje, objevují se démoni, drsní týpci a nebezpečné obludy, ty na druhé straně vyvažují krásné ženy. Všude kolem je nebezpečí, které si obyčejní lidé neuvědomují. Nejlépe jsou propracované části, ve kterých se objevuje Trixie, v nich knihadostává jemnější charakter. I mluva hlavních hrdinů se v těchto částech trochu umírňuje. Autor jinak rozhodně vulgarismy nešetří a velmi rád je používá.

Název:   Drake
Autor:                      Peter McLean
Překlad:                   Michaela Macková
Nakladatelství:          Host
Místo vydání:           Český Těšín
Rok vydání:             2016
Vydání:                    1.
Počet stran:             303
ISBN                       978-80-7577-029-5

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení