Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Marissa Meyerová – Bez srdce

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Marissa Meyerová může být českému čtenáři známá svou sérií Měsíční kroniky, ve které se inspirovala pohádkami. V nové knize Bez srdce se opět uchýlila k pohádkovému příběhu, v tomto případě k příběhům o Alence Lewise Carrolla. Toto dílo představuje prequel k Alenčiným dobrodružstvím a seznamuje čtenáře s pohnutou minulostí Srdcové královny. Proč je královna tak nelítostná a nestrpí bílé růže? Odpovědi na tyto otázky a nejen na ně naleznete v knize.

 

bez-srdceLady Catherine Pinkertonová, dcera markýze ze Želví zátoky, sní o vlastním pekařství. V cestě jí ale stojí vlastní společenské postavení a plány jejích ambiciózních rodičů, kteří doufají ve sňatek své ratolesti se samotným Srdcovým králem. Kvůli svému snu o pekařství se Cath snaží ztratit královu přízeň. Další motivací se navíc stává dvorní šašek, který ji okouzlí. 

Je obdivuhodné, jaké podněty z příběhů o Alence autorka vybrala a jak je vysvětlila. A tak se čtenář například dozví, jak je rodina Pinkertonových spojena s humří čtverylkou, a také kterak Králík ke svým proslulým hodinkám přišel.

Šašek se uklonil. "Moc se omlouvám, mistře Králíku. Nechtěl jsem být neuctivý. Dovolte mi, abych vám to vynahradil malým dárkem od srdce. Určitě tu musí být ještě něco…"

Spodek se znovu pokusil drapnout svůj klobouk, ale šašek ho klidně přemístil z jeho dosahu a zaharašil jím u ucha.

„Ano, to půjde.“ Opět sáhl dovnitř a tentokrát vytáhl krásné kapesní hodinky s řetízkem i všemi dalšími vymoženostmi. Rozmáchlým gestem je podal Bílému Králíkovi. „Tady máte. A podívejte, dokonce jsou nastavené na správný čas.“ (Str. 35)

Spisovatelka se ale neomezuje pouze na líčení říše divů dle samotného Carrolla. V knize je patrný vliv Disneyho převyprávění slavného příběhu, obzvlášť co se nevyrovnaného královského páru a Kloboučníka týče. I báseň Havran od Edgara Allana Poea se stala inspirací, proto je v textu citované slavné Nikdy víc.

Představený prequel se nesnaží jít v přesných stopách původního díla. Těžiště příběhu leží v milostném trojúhelníku, tomu odpovídají i emoční rozbory a interakce mezi ústřední dvojicí. Sama hlavní hrdinka si není jistá svými city, následně city dotyčného krasavce, má tak nad čím dumat. Autorka se zcela nezříká dějové linie, která s sebou nese akci, ale ta v tomto díle pouze dokresluje situaci a přispívá ke konečnému vyústění příběhu. 

Srdcová královna se musí stát Srdcovou královnou, proto konec knihy nemůže překvapit. Přerod do pečení nadšené Catherine v lítou vladařku se odehraje rychle, na třiceti osmi stránkách. Příběh na mě v této části působí, jako by i sama autorka chtěla mít rychle za sebou změnu charakteru hlavní postavy.

Dívčin osud značně ovlivnila postava Šprýma, ten mi ale k srdci nepřirostl. Mladík, který zastával funkci dvorního šaška, se choval protichůdně, což sama Catherine zaznamenala a dotyčnému vytkla. Nicméně ji i přesto Šprým i se svými mastnými vlasy okouzlil.

Do příběhu jsou zakomponované odkazy na vděčné téma sociálních rozdílů ve společnosti. Autorka ostatně na konci knihy sama přiznává inspiraci společenskými normami viktoriánské Anglie. Místo se najde i pro kratičkou narážku na lásku muže k muži.

Meyerová rozvíjí náměty, které Alenčin autor zběžně zmínil. Není jí cizí ani úprava Walta Disneyho, využívá jeho vykreslení postav. Autorka se nicméně odklonila od původního žánru, který lehce a radostně plynul, a dodala ději fatálnost a tragiku. Jednání postav někdy působí nepochopitelně. Pokud jste fanoušky Alenky v říši divů a Za zrcadlem a co tam Alenka našla, mohla by vás tato romantická kniha nadchnout. Autorce rozhodně nejde upřít bohatá představivost, díky které rozvíjí a doplňuje příběhy z Carrollova díla.

Název knihy: Bez srdce
Autor: Marissa Meyerová
Překlad: Martina Šímová
Nakladatelství: Egmont
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2017
Vydání: 1.
Počet stran: 414
ISBN: 978-80-252-3967-4

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení