Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Paula Hawkins – Do vody

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Před autorem, kterému se podařilo prvotinou rozvířit hladinu literárního světa a získat nálepku „knižní bestseller“, zřejmě nestojí větší výzva, než ve své další knize přinejmenším potvrdit, že se nejednalo o pouhou náhodu, a v ideálním případě dosáhnout ještě většího úspěchu. Před Paulou Hawkins byl opravdu nelehký úkol. Její Dívka ve vlaku zaznamenala celosvětový úspěch, stala se nejrychleji se prodávajícím debutem v Británii všech dob. Kniha byla přirovnávána k dílům Alfreda Hitchcocka a zfilmována. Nebylo divu, že čtenáři nedočkavě očekávali její další román. Ten vyšel nedávno v češtině pod názvem Do vody.


do-vodyA jaký příběh nám vypráví Paula Hawkins tentokrát? Vše se točí kolem legendami opředené Tůně tonoucích. Její tajemství se pokusila odhalit „potížistka“ Danielle Abbotová, která připravovala knihu na základě dohledaných materiálů a svědectví pamětníků, čímž vzbuzovala mezi lidmi nepříjemné emoce. Tůň ji od dětství přitahovala jako magnet a poté, co v mládí zachránila svou sestru Jules před utonutím, jí byla úplně posedlá. Naopak Jules odešla brzo po této příhodě z domova a do Beckfordu se vrací až ve chvíli, kdy je v tůni nalezeno mrtvé tělo její sestry Danielle. Setkává se se svou neteří Lenou a dalšími postavami spojenými s prokletou tůní. Stará legenda se objevuje v novém světle, minulost prolíná současnost a tragický příběh chlapce, který kdysi přihlížel, jak jeho matka do tůně skočila, zdaleka nekončí.

Přebal knihy se opravdu povedl, anotace je působivá a vyvolává dojem, že se Paule Hawkins podařilo bez problémů přeplavat řeku plnou očekávání. Ale ne vždy je všechno takové, jak se na první pohled zdá. Již při čtení úvodní části příběhu jsem uvědomila, že lehkost, se kterou se četla Dívka ve vlaku, se zřejmě opakovat nebude, do kalné vody jsem se nořila jen zvolna. Postav, se kterými jsem se hned na prvních stránkách setkala, bylo příliš mnoho, často jsem se vracela a rovnala si v hlavě, kdo je kdo. A do toho ještě vstupují přízraky z Tůně tonoucích vyprávějící své příběhy, které děj ještě více zneprůhlední, jako když se nad hladinou utvoří mlžný opar.

Z textu jsem velmi silně vnímala autorčinu snahu napsat lepší dílo, než byla Dívka ve vlaku. Více postav, osudů, temnějších tajemství. Bohužel i v tomto případě se ukazuje, že čeho je moc, toho je příliš. Čtenář by totiž neměl být zmaten chaotickým vyprávěním a velkým počtem mlhavě vykreslených osob, ale naopak držen v napětí precizně vystavěným příběhem, propracovanými charaktery, promyšlenými motivy a působivým dávkováním indicií. Autorka rámcový příběh vystavěla dobře, legenda byla dostatečné temná, a pokud by ubrala na počtu postav a více se zaměřila na vykreslení jejich povah, motivů, jednotlivých životních příběhů, mohlo se jí opravdu podařit napsat lepší příběh, než byla Dívka ve vlaku.

Knihu – poněkud paradoxně – věnovala Hawkins všem potížistům. Předpokládám, že zamýšlela knihu věnovat potížistům, jako byla její hrdinka Danielle, jež svým pátráním čeřila kalné vody v Beckfordu. Asi nechtěně ale hodila tučné sousto i všem čtenářským „potížistům“, jak je vidět v relativně nízkém hodnocení knihy, a pokud si přečteme komentáře k této knize, zjistíme, že těch pochvalných, klepajících autorce po rameni, je podstatně méně než těch, kterým něco na knize vadí.

Na druhou stranu je ale potřeba si uvědomit, že není jednoduché mít slavného sourozence. V případě, že by román Do vody nebyl neustále srovnáván s hvězdnou prvotinou, rozhodně by byl hodnocen lépe. Z tohoto důvodu i přes výše uvedené výhrady řadím detektivní román Do vody mezi dobrý průměr ve své kategorii. A pokud si ho s tímto očekáváním budete číst, určitě se nezklamete. Druhá kniha Pauly Hawkins totiž rozhodně nezapadla, dá se tedy konstatovat, že autorka stále plave s hlavou nad hladinou a můžeme předpokládat, že neřekla své poslední slovo.

Název knihy: Do vody
Edice: Edice světový bestseller
Originální název: Into the Water   
Autor: Paula Hawkins
Nakladatelství: Ikar
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2017
Vydání: 1.
Počet stran: 416 stran
ISBN: 978-80-249-3375-7

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení