Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Zuzana Hubeňáková – Postřehy teplákové bohyně

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Zuzana Hubeňáková se do povědomí širší čtenářské obce dostala díky spolupráci s Dominikem Landsmanem. Společně napsali Deníček moderního páru, a jak sama Zuzana v jednom z fejetonů píše, byla v této dvojici ta přehlížená. Neprávem! Humor, který je dovedený až do absurdity a se nese na vlně Šimka a Grossmana, předvedla už ve své prvotině Vstupte bez klepání. A své fanoušky zásobuje vtipnými texty i na svém blogu, za který získala ocenění Bloggerka roku webu iDnes. Postřehy teplákové bohyně jsou psány ve stejném duchu jako její předchozí knihy, fanoušky tedy nová kniha určitě nezklame.



pribehy-teplakove-bohyneOsobitý humor Zuzany Hubeňákové dokáže i z velmi banálních témat vykouzlit zajímavou historku plnou neotřelých metafor a výbušného smíchu. Její přirovnání „motám se jako prezident u klenot“ zařazuji do své aktivní slovní zásoby. Právě přirovnání, metafory a používání nezvyklých slovních spojení jsou silné stránky všech jejích fejetonů. Stejně tak jako schopnost psát o vlastních dětech tak, že se baví i bezdětní čtenáři. Na druhou stranu své děti nepopisuje jako vtělenou zlomyslnost, za což bývá často kritizován její spisovatelský souputník z Deníčku moderního páru, Dominik Landsman. Stejně jako Landsman píše o dětech např. i Simon Brett, jen Zuzana Hubeňáková nepřekračuje hranici nadsázky.

Kromě dětí je velkým tématem knihy Postřehy teplákové bohyně i technika. Zvláště automobil, který snad záměrně podporuje stereotypy o ženách za volantem. Suchý humor ale dokáže i ze zánovní fabie vykouzlit roztomilé vozítko. Opět se pobaví i čtenáři nevlastnící auto nebo řidičák. 

Postřehy teplákové bohyně bývají často označovány za „lehké letní čtivo pro ženy“. S tím nemohu souhlasit. Nejen ženy určitě rády zjistí odpověď na otázku uváděnou už v anotaci – plave ženské ňadro? Stejně tak i muže jistě zaujme odvážné prohlášení, že „Moraváci nechodí do hospody“. A co je letního na čtení fejetonů odehrávajících se v mrazivém Liberci? I s tím lehkým čtením to není tak docela pravda, donutit děti k procházce je sakra těžká práce. Takže konec s pejorativním označováním „četba pro ženy“.

Od chvíle, kdy pochopily, že jídlo nevyrábí jídelní stůl, ale je možné jej operativně přesouvat, nevyrážíme na procházky bez nůše plné stravy. Několikrát jsem se pokusila zlomit prokletí svačinkových zastávek po každých pěti krocích, ale po tom, co se sousedům ztratil jezevčík, a děvčata měla mezi zuby chlupy, už raději neriskuji. (Str. 80) 

Velkým plusem je i nadhled a schopnost udělat si legraci sama ze sebe. To není druh humoru, který by byl u žen příliš častý. Je osvěžující nalézt spisovatelku s kultivovaným projevem, která si dělá legraci ze sebe, z genderových stereotypů, zároveň ale stereotypy podporuje. Zkrátka humor Zuzany Hubeňákové nemá hranice. 

Samozřejmě se v knize najdou i slabší fejetony nebo méně vypointované příběhy. Ale o to víc vyniknou perly, kterých je v útlé knize víc než dost. 

Drobnou výhradu mám k ilustracím doprovázejícím texty. Infantilní kresba mi k humoru knihy Postřehy teplákové bohyně nesedí, asi bych víc ocenila mírně parodické obrazy. Nicméně i v ilustracích se najdou takové, které mě pobavily. Jeden příklad za všechny: spokojeně spící dítě v posteli rodičů, kteří už tak spokojeně nespí, a nad hlavou ženy se v komiksové bublině vznáší obraz z jejího snu – udivený George Clooney.  

Název: Postřehy teplákové bohyně    

Autor: Zuzana Hubeňáková 

Nakladatelství: Ikar 

Místo vydání: Praha 

Rok vydání: 2017 

Vydání: 1.

Počet stran: 208 

ISBN: 978-80-249-3336-8

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení