Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Clare Swatmanová – Než odejdeš

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
5

Příběh knihy Než odejdeš autorky Clare Swatmanové začíná koncem – manžel hlavní hrdinky umírá a ona se musí s jeho smrtí vyrovnat. Navíc si ještě vyčítá, že poslední, co svému muži řekla, nebylo nic moc hezkého, a ona by to ráda vzala zpět. Jako zázrakem je jí tato možnost dána a ona se snaží svou druhou šanci využít, co to dá. Chce samozřejmě změnit osud a dokázat, aby její milovaný Ed nezemřel.


Než odejdešEd a Zoe se znají už od vysoké školy. Zpočátku to byli jen spolubydlící a dobří přátelé, ale postupem času se jejich vztah začal prohlubovat a oni v sobě našli spřízněné duše. Jako každý pár si i oni prošli nejen tím dobrým, ale zažili i pár perných chvilek, při kterých to vypadalo s jejich láskou bledě. O to hůř se Zoe cítí, když jí jednoho dne šéfová oznámí, že měl její manžel nehodu a zemřel. Vybaví si ta hrozná slova, která mu řekla to osudné ráno, a netouží po ničem jiném, než se vrátit v čase zpět. A tu šanci opravdu dostane.

Zoe se probudí v den, kdy z domova odchází na vysokou školu a poprvé se uvidí se svou budoucí láskou. Zpočátku nechápe, jak se to mohlo stát, v první chvíli si myslí, že jen sní, a doufá, že bude její sen trvat co nejdéle. Pak ale přichází na to, že znovu prožívá svou minulost a snaží se napravit tu hroznou škodu, kterou dle svého mínění napáchala. Samozřejmě se v některých chvílích chová zvláštně. Její okolí netuší to, co ví ona, a tak často její poznámky nechápe a nerozumí Zoe tolik, jak ona rozumí jim.

Postupně den po dni Zoe prožívá důležité okamžiky jejího vztahu s Edem. Od seznámení, přes první rande, svatbu, až po snahu mít potomka. Každé ráno, když se probudí, trne hrůzou, že je to poslední šance, jak něco změnit, jak dokázat změnit chod dějin tak, aby její manžel nezemřel. Pokaždé se snaží chovat jinak, než si vybavuje ze svých vzpomínek. Na svůj život se tak dívá s mnohem větším respektem a svým nejbližším se snaží dát najevo, jak moc je má ráda.

Kdybych měla možnost vrátit se v čase, využila bych ji? Co všechno bych změnila? Nebo žiji svůj život tak, abych jednou něčeho nelitovala? Tyto otázky vás možná budou napadat při čtení knihy Než odejdeš. Hlavní hrdinka se své šance chopila na výbornou, a i když úplně správně nepochopila, proč vlastně tuto možnost dostala, je nakonec ráda, jak se její život napodruhé vyvinul. Příběh o svém životě vypráví čtenáři hlavní hrdinka sama. Svého čtenáře se vždy snaží uvést do děje, aby byl obeznámen s tím, co se stalo v původní minulosti a co má v plánu změnit. Vyprávění tedy není matoucí a čtenář je vždy v obraze.

Kniha Než odejdeš se věnuje otázce života a vztahu člověka k němu. Jak si váží svého času a zda si vůbec uvědomuje, že má svůj čas velice omezený a nikdy neví, kolik mu toho času bylo dáno. Jak důležité je se občas zastavit a rozhlédnout se kolem sebe, jak je podstatné uvědomit si, že nic není samozřejmost a že každý z nás má určitě věc, za kterou může být ve svém životě vděčný.

Kniha je zároveň smutná i veselá. Čtenář prožívá s hlavní hrdinkou její nejhorší chvilku v životě, kdy přijde o milovaného člověka, zároveň ale má možnost prožít se Zoe krásné okamžiky plné štěstí. A možná si i sám vzpomene na chvilky, které by rád prožil ještě jednou.

Název Než odejdeš
Autor    Clare Swatmanová
Překlad     Eva Klimentová
Nakladatelství: Ikar
Místo vydání    Praha
Rok vydání    2017
Vydání    1.
Počet stran    304
ISBN    978-80-249-3387-0

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení