Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Sara Raaschová – Sníh nebo popel

1 1 1 1 1 (4 hlasů)
5

Sníh nebo popel je debut americké autorky Sary Raaschové, který potěší zejména svojí krásně zpracovanou obálkou, která je převzatá ze zahraničního originálu a zobrazuje dva hlavní protivníky příběhu  - útočné Jaro a nezdolnou Zimu.  Navíc kniha zaujme propracovanou mapou, která zobrazuje celou říši. Tahle romantická trilogie není v zahraničí žádnou novinkou a získala si již hodně fanoušků. Díky nakladatelství CooBoo si ji od září mohou přečíst i čeští čtenáři.


Sníh nebo popelPříběh nás zavede do Primorie, která je rozdělena na osm království, mezi nimiž ročních období zuří nepokoje. Po invazi Jara byla Zima poražena, obyvatelstvo odtaženo do pracovních táborů, kde pomalu chřadne v nelidských podmínkách. Pouze několika Zimanům se podařilo uprchnout, skrývat se a plánovat pomstu. Všichni uprchlíci denně bojovali a vydávali se na výpravy, aby získali zpátky dvě poloviny ukradeného medailonu, který v sobě skrývá magii, která by jim pomohla proti nepřátelům. Jaro je silné a Zima nemá žádné spojence, kteří by se za ni postavili. Naději vkládají do svého budoucího krále Mathera. K němu vzhlíží i hlavní hrdinka Meira, která se ze všech sil snaží ukázat, že je užitečná a oddaná Zimě. Netuší, že na ni čeká jiná budoucnost, než předpokládala.

Fantasy dílo je psáno ich formou tedy z pohledu hlavní hrdinky Meiry – odvážné rebelky a bojovnice, která se nevzdává a usiluje o svobodu Zimanů. V tomto případě by vůbec nezaškodilo více vypravěčů, abychom si přiblížili mentalitu a pohnutky lidí i z jiných ročních období. Takhle poznáme pouze záměry a myšlenkové pochody pouze dívky ze Zimy, která si navíc na mnoho věcí nepamatuje.

Sníh nebo popel je přirovnáván k dílům Sarah J. Maasové. Po přečtení jsem objevila několik shodných rysů, např. použití silné hrdinky, která se o sebe umí postarat a je schopná si poradit i bez mužských pomocníků. Meira je stejně jako Celaene odvážná bojovnice, která umí zasadit smrtelnou ránu. Obě jsou krásné a poblázní nejedno klučičí srdce. Navíc království podle ročních období použila i Maasová ve své knize Dvůr trnů a růží. Co se týká autorského talentu, Maasová vychází jednoznačně jako vítěz. Je daleko schopnější a zkušenější a na jejích skvělých příbězích je to znát, Raaschová se ještě má co učit.

První díl připravované série je spíše takový rozjezdový a informativní, autorka čtenářům popisuje Primorii, její zákonitosti, zvyky, kulturu i minulost. Bohužel se stává, že jedna a ta samá věc je v příběhu omílána stále dokola, takže se čtenář opravdu nemusí bát, že by něco nepochopil. Na druhou stranu není moc prostoru pro popis fantasy světa a vykreslení charakterů některých postav.

Sara nás celou dobu připravuje na velký zvrat v ději, který je bohužel průhledný a předvídatelný už od prvních pár stran. Autorka to naznačuje okatě a tuším, že každý všímavý čtenář brzy odhalí pravdu. Na tomto díle je znát, že jde o prvotinu, autorka není vypsaná a neumí být tajemná, což je škoda. Závěr příběhu je nejnapínavější a nejakčnější pasáž s několika zvraty. Ovšem na to, jak celá trilogie dopadne, si budeme muset ještě chvíli počkat.

Jde o pohodový, jednoduchý příběh, vhodný pro mládež. Autorka vytvořila svůj magický svět složený z území Ročních období, kde je představeno Jaro v roli agresora, který zdecimoval Zimu, ta mu to hodlá vrátit i s úroky. Tahle chvílemi napínavá fantasy je plná boje, nespravedlnosti, odvahy a oddanosti. Jak tomu u young adult bývá zvykem, v ději nechybí ani romantická linka. Autorka se nevyhnula klišé v podobě milostného trojúhelníku, který je už poněkud okoukaný.

Sara Raaschová je mladá americká autorka, která od svých pěti let ráda píše příběhy. Místo her se svými vrstevníky prodávala svá ručně psaná dílka. Na trilogii Sníh nebo popel pracovala několik let, kdy neustále vylepšovala postavy i zápletky. Po vydání se z této série stal v zahraničí hit. Momentálně pracuje na nové young adult fantasy s názvem StreamRaiders.

Ukázka:

Jsem připravená pomoct. Jsem si jistá, že Sir ví o mém odhodlání, chápe, že sdílím jeho touhu po obnovení Zimy. A jednoho dne přijde chvíle, kdy už mě nebude moci přehlížet. Když mi bylo dvanáct, obklíčila nás cestou do Yakimy, jednoho ze Střídavých království, v jakési uličce skupina mužů. Hulákali něco o barbarských a válkychtivých Ročních obdobích. Jak by byli rádi, kdybychom se navzájem pozabíjeli, aby k nám mohla jejich královna vpadnout a v troskách našeho království nalézt, o co je Roční období údajně připravila: zdroj magie Primorie, propast, nad níž se naše čtyři království rozprostírají. (str.14)

Název: Sníh nebo popel
Autor: Sara Raaschová
Překlad: Zdeněk Uherčík
Nakladatelství: CooBoo
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2017
Vydání: 1.
Počet stran: 294
ISBN 978-80-7544-385-4

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení