Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Oliver Pötzsch – Katova dcera a hra se smrtí

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Magdalena Kuislová je dcera mistra meče v německém městě Schongau. Společně se svou rodinou se jí daří připlést do vesměs nebezpečných situací. Ty jsou ošemetné o to víc, že se odehrávají v 17. století, tedy v době, kdy být z rodiny kata znamená nálepku bezectnosti a život na samém okraji společnosti. Katova dcera a hra se smrtí je v pořadí již šestý díl katovské série Olivera Pötzsche a jak naznačuje název, o život v knize skutečně jde, a ne o jeden.



katova-dceraPašijové hry jsou v Oberammergau vždy velikou slávou, která městu přinese nemalé výnosy. Obyvatelé města je pořádají jednou za deset let, aby splnili svou dávnou přísahu, že pokud přejde krutý mor, uspořádají pašijové hry jako poděkování za osvobození od té hrůzy. Do uplynutí určené doby zbývá několik let, ale tlustý předseda rady Feistenmantel prosadí dřívější konání. Chybí peníze, obchodní trasa se přesunula jinam a toto je bezesporu nejlepší způsob, jak městu vrátit věhlas. Vždyť komu se nelíbí cinkot mincí? Bude se snad Bůh zlobit, že občané nedodrželi nedotknutelné desetiletí? Sotva. A přece se jednoho rána na pódiu objeví kříž s mladíkem, který hrál Spasitele a tato role se mu stala osudnou. Znamení, nebo chladnokrevná vražda?

Do rozbouřeného prostředí přichází Simon, Magdalenin muž a lazebník. Z původního plánu zanechat svého syna u přítele, aby se mu dostalo vzdělání, rychle sejde, když se dostane do centra dění, aby mimo jiné pomohl při objasnění mladíkova úmrtí. Oberammergauané nevidí cizince rádi, další hladový krk. Jako kdyby jim neztěžovali život nádeníci, ačkoliv těch se jim dozajista podaří v brzké době zbavit. „Před padesáti lety tu taky bylo tolik hladových krků. Tehdy je prostě vykázali ze vsi…“ (Str. 135)

Nenávistná nálada naznačuje, že je ve městě cosi prohnilého. Smýšlení místních se zatvrdí o to víc, když se objeví schongauský kat s tamním soudním písařem Lechnerem, aby dosáhli spravedlnosti. „Nám nebude nikdo předepisovat, kdy ukončíme náš pohřeb!“ křičel jeden z nich. „A už vůbec ne někdo ze Schongau!“ zvolal statný mladý muž, podle vzhledu syn předsedy rady. (Str. 98)

Mezitím, co Simon se svým tchánem hledají vraha, bojuje katova dcera s vrchností v domovském Schongau. Aby zachránila svou sestru před mučením, vydá se za Lechnerem, který jediný může pomoci. Nebyla by to Magdalena, aby si cestu sama nezkomplikovala a nebojovala o život. Přibývá mrtvých, stejně jako nebezpečných a podezřelých situací.

Plusem jednoznačně je, že ačkoliv se jedná o šestý díl, můžete si jej přečíst bez nutné znalosti knih předchozích. Samozřejmě se autor dotknutí minulosti nevyhnul, nejedná se však o stěžejní situace. Rodinné i (ne)sousedské vztahy jsou vysvětleny před začátkem příběhu, a to v přehledu jednotlivých postav. Sympatické jsou také mapky míst, kde se děj odehrává, čtenář má tak lepší představu např. o vzdálenostech.

Autor vhodně kombinuje přelévání děje mezi jednotlivými postavami, umí danou část ukončit vždy tak, že udrží čtenáře v napětí do poslední chvíle. Řeší se nejen pašijová úmrtí a Magdalenina cesta. Výrazný prostor je dán i mladší ze sester Kuislových, která rodinu nezapře a potácí se na okraji hranice, na níž by mohla vzplanout – samozřejmě po předchozí aplikaci útrpného práva, které se tehdy těšilo značné popularitě. Celkově je série Katova dcera nenápadnou sondou do života lidu v 17. století. Čtenář pozná, jak si každý, kdo nepatřil do nižších kast, potrpěl na rozdělení. Ti, kteří žili za městskými hradbami, se řadili k bezectným, dlít v jejich přítomnosti příliš dlouho se neslušelo, nedej Bože, aby vysedávali v hostincích, to jen odrazovalo zákazníky. Nejen takovouto nespravedlnost v knize najdete. Jestliže vás Katova dcera a hra se smrtí tzv. dostane, neváhejte si přečíst předchozí díly a už nyní se těšte na příští rok, kdy vyjde sedmá kniha do sbírky. Oliver Pötzsch, který je sám potomkem rodu Kuislů, bezesporu opět přijde s kvalitním čtením.

Název knihy: Katova dcera a hra se smrtí
Autor: Oliver Pötzsch
Překlad: Jana Pecharová
Nakladatelství: Euromedia Group, a. s. – Knižní klub
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2017
Vydání: 1.
Počet stran: 464
ISBN: 978-80-242-5793-8

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení