Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Jaroslav Beznoska – Epos o panáčkovi

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Jaroslav Beznoska napsal fantasy román o rytířích, motorkách, soubojích, krásných ženách a celý příběh je prošpikovaný neotřelými metaforami a přirovnávání. Komplikovanost děje vyvažují krvavé rvačky a poznávání tajemného města. Vítejte ve světě knihy Epos o panáčkovi.



Kniha má dva hlavní hrdiny. Robert a David jsou přátelé. Mají totiž hodně společného – žijí v podivném Veleměstě, mají kladný vztah ke zbraním a motorkám a mají stejný vkus na ženské. David je velitelem Městské informační služby. Robert býval jedním z Davidových zaměstnanců, než se to všechno pokazilo. Teď je něco jako vyšetřovatel na volné noze. Robert čeká na krásnou blondýnku, kterou pozval na rande, a David je s touto blondýnkou v posteli.

V cyberpunkovém Veleměstě se šíří vraždy označované jako Černá série. Děsivá, krutá a ničím nespojitelná úmrtí má Davidovi a jeho rytířům pomoci vyšetřit právě Robert. Aby toho zmatku nebylo málo, zdá se, že je v tom všem zapleten král podsvětí. Všechny tři části městského státu Veleměsto, Meziměsto a Podměstí se stávají terčem pro bombové útoky. Klid v ulicích mají zajistit obávaní a strašliví rytíři. Novodobí strážci zákona mají motorky místo koní a samopaly místo mečů.

Robert se do pátrání ani nestihne pořádně pustit a už je na něj spáchán atentát. Robert Erben má ale své malé tajemství. Je víceméně nesmrtelný díky podivné metafyzické osobnosti uvnitř své hlavy pojmenované panáček. Když se panáček dostane k moci, Robertovo vědomí ustoupí a nastane apokalypsa. Panáček neuznává nic a nikoho, nemá duši, zabíjí a sám nemůže být zabit. Robert panáčka už před lety zahnal do podvědomí, David si vybudoval kariéru právě na porážce panáčka. A teď hrozí, že panáček opět usedne k volantu Robertovy duše.

Do toho všeho je ještě zamíchána blonďatá novinářka Andrea, kterou oba hlavní hrdinové milují. Milostné drama přestává být aktuální v okamžiku, kdy se na scénu vrací mrtvá krásná Lucie. Lucie má schopnost posednout lidi. A jak se zdá, snaží se zachránit Roberta před panáčkem.

Zdá se vám děj nepřehledný? Částečně máte pravdu. Akce střídá akci, postav je jak na orloji a oba hlavní hrdinové jsou si natolik podobní, že několik desítek stran trvá, než vůbec zjistíte jejich jména. Ale víte co? Ono to stejně funguje. Všechno se postupně začíná propojovat a vysvětlovat a pak ještě jednou komplikovat. Je to krvavá jízda zajímavým prostředím ve společnosti fascinujících postav.

Drsní hoši v tomto fantasy románu netrousí vtipné hlášky, ale místo toho tu jsou velmi originální metafory. Tak netradiční a poeticky nechutné, že jsou pro mě jednou z největších kvalit této knihy.

Zuby. Co když mám hubu prázdnou jako svoje bankovní konto? Černá díra a škodolibý úsměv bankovního úředníka příjemného jako ožralý zubař s vrtačkou v ruce. Začínám blouznit. (Str. 59)

Druhou kvalitou románu jsou jemné literární narážky a odkazy. Už název evokuje slavný Epos o Gilgamešovi, David stejně jako Gilgameš chce být nesmrtelným a neomezeným vládce Veleměsta. Robert je pak jeho přítel a bojovník Enkidu, Veleměsto symbolizuje bájný Uruk. Je tu ale i kouzelná scéna s fikčními světy Lubomíra Doležela. Robertovo příjmení je stejné jako příjmení jednoho z nejslavnějších českých spisovatelů, který psal velmi pochmurné balady, Erben. Pokud neznáte Epos o Gilgamešovi ani teorii fikčních světů, je to v podstatě jedno. Příběh, rytíře i krvavé boje si i tak užijete, jen epilog vás možná nemile překvapí.

Komplikovanost děje a květnatost jazyka předurčují román k opětovnému čtení, nebo k jeho zahození po druhé kapitole. Já se k Eposu o panáčkovi určitě vrátím. Tentokrát budu číst pouze kapitoly 1, 3, 5, 8, 9 a 11, ty totiž vypráví Robert Erben, kterého mám ze dvou vypravěčů tohoto románu raději.

Název: Epos o panáčkovi
Autor: Jaroslav Beznoska
Nakladatelství: Epocha
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2016
Vydání: 1.
Počet stran: 392
ISBN: 978-80-7557-029-1
Ediční řada: Pevnost

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení