Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Natalja Ščerba – Časodějové – Hodinová věž

1 1 1 1 1 (2 hlasů)

Vydejte se opět do časodějné Eflary společně s Vasilisou a jejími kamarády! Časodějové – Hodinová věž je třetím dílem knižní série autorky Nataljy Ščerby, která se zaměřuje na mladší čtenáře. V knize se čtenář opět setká s mladou Vasilisou, která se stále ještě seznamuje s  Eflaru a jejími zákonitostmi. Nápomocni jsou jí i její přátelé. Před dívkou přesto stojí výzvy, kterých se musí zhostit sama.


knihaVasilisa se opět nachází v Eflaře a začíná se učit časodějnictví ve škole Světločasy. Nicméně ředitelka školy Elena Mortinová není Vasilise přívětivě nakloněná, a tak ani výuka neprobíhá podle jejích představ. Feš se vrací k Astragorovi a při vzácných shledáních se s kamarády nebaví. Dívka navíc ještě neskončila ve své úloze klíčnice. Společně s ostatními klíčníky mají najít Rozeklaný zámek. O tuto výpravu se také zajímá i duch Ostaly Astragor, kterému už jednou Vasilisa zkřížila plány. Má se snad i nyní dívka obávat jeho úkladů a podaří se jí zachránit na životě ohroženou kamarádku Dianu?

Kniha je psána v er-formě a čtenář po převážnou většinu textu sleduje příběh z Vasilisina úhlu pohledu. Jedná se již o třetí díl této knižní série, dívka (i čtenář) leccos zná. Rodinné vztahy Ohnivých zůstaly více méně při starém. Z rodiny dívka vychází nejlépe s otcem a dá se říci, že se jejich vztah šnečím tempem stále zlepšuje. Zato mezi Vasilisou a jejími nevlastními sourozenci neustále vznikají půtky. Bratr Severin si tak nebere servítky a sestru klidně napadne:

„Je to moje!“ vykřikla zoufale Vasilisa. „Neměl jsi právo lézt mi do pokoje…“ Markův zákeřně vítězný pohled dívku umlčel.
„A ty do mého!“ křikl vztekle Sever Vasilise přímo do ucha. Bratr musel vyjít jako první, protože si ho až dosud nevšimla. Dívka sebou leknutím trhla. Pootočila se na svého nového protivníka a rázem dostala ránu přímo do kořene nosu.
Ostrá bolest jí prolétla mozkem jako doběla rozpálená jehla; dívce se zdálo, že na okamžik oslepla. Z nosu se jí vmžiku začala řinout krev, která jí stékala po bradě. Vasilisa se ji pokusila zastavit stisknutím nosních dírek, ale marně. (Str. 69)

Po většinu času zůstává ale pouze u slovních přestřelek. Ostatně ani Vasilisa a její okruh přátel se neobejde bez hašteření. Půtky vznikají zejména mezi Nikem, který je čtenáři známý už od prvního dílu, a Zacharou, která dostává v tomto díle prostor na úkor jiné postavy. Ale nezůstává jen u starých známých, představeni jsou i další hrdinové. 

Ale Vasilisa se neseznamuje jen s novými postavami, stále ještě objevuje (a s ní i čtenář) podivuhodnosti Eflary – a že je co objevovat. Dětem tak například nosí dárky eflarská obdoba dědy Mráze. Časodějové se také mohou odebrat do jiné časové linie a začít tam nový život. Samo sebou není takové žití v jiném čase bez problémů. Zůstává otázkou, zda nové představené zákonitosti Eflary budou mít pro pozdější vývoj příběhu nějaký smysl, či zda chtěla autorka pouze na papír přenést výtvory své bohaté představivosti.

Motiv, který zůstává nečekaně málo využit, je časodějnická škola. Ščerba představí pár anomálií ve škole, zmíní několik předmětů a představí některé spolužáky. Nicméně se Vasilisa ve škole nudí a její všední školní den je popsán jen stručně. Pokud se tedy do školy vůbec vypraví. Vasilisa má pořád ještě povinnosti jako klíčnice, ostatně i její otec zaujímá svérázné stanovisko ke školní docházce a klidně uděluje domácí vězení, škola neškola. Zdá se, že autorčina silná stránka nespočívá právě v líčení magické školy.

Časodějové – Hodinová věž je podařené pokračování knižní série. Oproti druhému dílu se dějiště příběhu naštěstí vrací do imaginární země Eflary. Vasilisa a její kamarádi se dále hašteří, zamilovávají a snaží se dělat správná rozhodnutí. Proti svým nepřátelům se nebojí vytasit pěsti, či oponenty svléknout do spodního prádla. Nicméně je tato kniha určena mladým čtenářům, takže tomu odpovídá i (jen mírná) míra násilí, intriky, hašteření a vůbec celý styl psaní.

Název knihy: Časodějové – Hodinová věž   
Autor: Natalja Ščerba
Překlad: Martina Pálušová
Nakladatelství: Fragment
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2017
Vydání: 1.
Počet stran: 360
ISBN: 978-80-253-3298-6

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení