Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Aimee Benderová – Tvrdohlavá stvoření

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Tvrdohlavá stvoření jsou knihou, která čtenáře vtáhne do absurdního světa plného nevšedních a svérázných postav. Aimee Benderová ve své sbírce patnácti povídek představuje hrdiny tak zvláštní, že by se na první pohled mohlo zdát velice nepravděpodobné, že se člověk s těmito postavami dokáže ztotožnit. Opak je pravdou.


knihaChlapec s klíči místo prstů, matka obklopená nechtěnými bramborovými dětmi nebo dívka, jejímž jediným cílem je políbit na večírku tři muže, přičemž každý z nich musí mít jinou barvu vlasů. Ti všichni ukazují, že ačkoliv jsou od okolního světa jakkoliv odlišní, ve své podstatě jsou úplně stejní jako všichni ostatní.

Na večírku si stanovím cíl: políbit tři muže, jednoho černovlasého, jednoho zrzka, jednoho blonďáka. Ne nutně v tomhle pořadí. Přišla jsem sama a piju z hrnečku, protože než jsem (s dokonale elegantním zpožděním) dorazila, hostitelce došly ty její modravé skleničky s vroubkovanými stopkami, které si pořídila v místních domácích potřebách stejně jako ostatní v okruhu deseti bloků, protože se jednoho blíže neurčeného rána všichni probudili s naprosto totožným vkusem. (Str.23)

Aimee Benderová se do paměti českých čtenářů zapsala především díky knize Zvláštní smutek citronového koláče, která vypráví o děvčeti, které skrze jídlo dokáže prožívat pocity těch, kteří pokrm připravili. Tvrdohlavá stvoření jsou druhou knihou, která byla od této autorky přeložena do češtiny a to díky studentům Filosofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. I tento krátký povídkový soubor je plný bizarních postav a fantaskních příběhů. Jednotlivé povídky jsou každá úplně jiná, jedno je ale spojuje: hlavní hrdina je stvoření tvrdohlavé. Tato vlastnost hraje v různých příbězích různou roli. Jednou je pohonem, který postavu žene kupředu, jindy naopak hlavního hrdinu zaslepuje a on tak ztrácí pevnou půdu pod nohama. Dalšími motivy, které knihou prostupují, jsou osamělost a pocit vyčlenění ze společnosti, která je vůči odlišným jedincům obezřetná.

Autorka ve svých kratičkých povídkách často balancuje na hraně absurdity, což je věc, která nemusí sednout každému čtenáři. Příběhy většinou rezonují v posledním odstavci, nutno ale podotknout, že nad významem povídky člověk musí delší dobu přemýšlet. Nic není řečeno přímo a čtenář si tak musí dávat bedlivý pozor, aby se v již zmíněném absurdnu neztratil. Svět Aimee Benderové je jiný. Má v sobě jistou tíživost, zároveň je ale i nesmírně poetický. Pokud se s ním člověk seznámí, rozhodně neprohloupí.

Název knihy: Tvrdohlavá stvoření
Překlad: Aimee Benderová
Nakladatelství: Pistorius & Olšanská
Místo vydání: Příbram
Rok vydání: 2017
Vydání: První
Počet stran: 136
ISBN: 978-80-87855-91-1
Ediční řada: Scholares

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení