Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Eugen Liška – Trpaslík

1 1 1 1 1 (5 hlasů)

Období normalizace vděčíme za to, že ještě v dnešní době lze najít velmi kvalitní a dosud nevydaná literární díla. Pro zapomenuté autory těchto textů to není dostatečnou útěchou ani satisfakcí, protože jde spíše o přehlídku promarněného času a příležitostí. Eugen Liška, dnes již zesnulý, je jedním z takových spisovatelů a jeho kniha Trpaslík dokumentuje, jak pozoruhodné knihy unikly pozornosti čtenářů.


knihaHlavní hrdina knihy má pocit, že celý jeho život ovládají trpaslíci. Lépe řečeno, neustále mu škodí, jako kdyby na každé důležité životní křižovatce některý z nich čekal a jemně leč důrazně ho popostrčil směrem, kde čekal nějaký problém. Pro člověka jeho původu v době, kdy se začal formovat komunistický stát, bylo takových křižovatek velmi mnoho a většina z nich vedla rovnou do vězení.

Kniha Trpaslík mapuje podstatnou část života svého hrdiny, který se zprvu zdá nadějný, posléze však působí jako průvodce komunistickými lágry. Taková kniha samozřejmě nemohla před rokem 1989 vyjít. Přesto Trpaslík nepůsobí jako prvoplánová kritika předchozího režimu, jak se s tím setkáváme především v polistopadové literatuře.

Liškův text je výjimečný zejména formou, která jistým způsobem potlačuje narativní složku. Dějovou linii sice kniha obsahuje, navíc velmi jednoduchou a přímočarou, avšak často přerušovanou citáty z Bible, zápisy ze schůzí a rozhovory. Nejde však o doslovné přepisy, autor vybírá vždy jen některé věty, v jednom odstavci tak například přibližuje rozhovory s milovanou dívkou v průběhu několika dní, i biblické citáty používají jen některé řádky. Vše se v konečném důsledku podobá seznamům – seznam dialogů, seznam citací, objevují se i skutečné seznamy předmětů nebo výdajů. Celek působí odlehčeným dojmem, nezatěžuje čtenáře redundantními informacemi, ovšem klade větší nároky na jeho inteligenci, sečtělost a všeobecný kulturní rozhled. V tomto případě je ale nutné rozlišit přebytečné informace a informace, bez nichž by se čtenář obešel.

Odstavce psané němčinou by si možná zasloužily překlad v poznámkách na konci knihy, otázkou je, zda by to neporušilo celkové vyznění autorského záměru a vydání by se podbízelo čtenáři, pro které nebyl román určen.

Kniha Trpaslík zaujme nezvyklým vzhledem, krátké záložky obálky jsou sice nefunkční, pokud je čtenář zvyklý používat je k zakládání, ale toto řešení – byť nepraktické – upozorní, že je zde něco nezvyklého, co stojí za to alespoň prolistovat. Snad právě vzhled knihy přiměje některé čtenáře seznámit se s neobvyklým dílem Eugena Lišky.


Trpaslík
Autor Eugen Liška
Nakladatelství Milan Hodek
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 252
ISBN/EAN 978-80-876-8861-8
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení