Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Michael Borovička – Praha temná a tajemná

1 1 1 1 1 (4 hlasů)
5

Stověžatá. Matka měst ležící v srdci Evropy, půvabná... přívlastky, které zdobí Prahu, jsou nesčetné. Kdyby měly pražské ulice spočítat stopy návštěvníků obdivujících její krásy a půvaby, zřejmě by zaplnily miliony stránek. Lidé sem přijíždějí z různých důvodů – navštívit památky, proniknout do tajů historie, zhlédnout představení v divadle, zažít romantiku... V knize Praha temná a tajemná Michaela Borovičky je však čtenář svědkem jiného výletu. Nabízí se jedinečná příležitost navštívit tajemná zákoutí a odhalit temnější stránky historie našeho hlavního města.



Publikace je členěna do osmi kapitol podle jednotlivých ponurých témat. Jsou jimi výpovědi slavných osobností, smrt a hřbitovy, povodně a požáry, zločiny, prostituce, osudy Židů, mystičnost Prahy a svobodné zednářství. Každá kapitola pak napříč dějinami zachycuje ony chmurné šmouhy na tváři slavného evropského města. Není účelem Prahu pošpinit, ale ukázat i z druhé stránky.

Kniha na úvod nabízí výpovědi známých osobností, mj. Alberta Einsteina nebo Alberta Camuse, které svědectví o Praze přímo pobouřilo. Čtenář má dále možnost jít po stopách různých způsobů pohřbívání od pravěku až po novověk. V kapitole o povodních může být až udiven, jak často se tento živel (nejen) Prahou prohnal a co vše způsobil. Autor jde do podrobností, jako je míra poškození Karlova mostu nebo v 18. století "utopený" anděl ze sousoší svatého Václava, který byl nalezen až v roce 2004. Neméně zajímavá je pasáž o žhářské činnosti nařízené králem Ludvíkem XIV. za vlády Habsburků. Zřejmě nejkrutější je kapitola nazvaná Zločin a trest. V ní čtenář prochází nejznámějšími popravišti, dovídá se různé nevábné detaily spojené s popravami a také se dočte o "nesnázích" nejznámějšího kata Mydláře při samotných popravách. To jsou jenom perličky z celé plejády podobných perel temné historie.

Samotný text kapitol je doplněn poezií či citacemi z děl jiných autorů a také proložen graficky odlišenými kratšími pasážemi, jež nabízejí zajímavosti související s daným tématem. Někdy mají charakter věcného doplnění (např. informace o prvním filmu pojednávajícím o pražském golemovi), jindy mají povahu bulvárních vsuvek (např. osud hlav po popravě českých stavů na Staroměstském náměstí nebo falšování mečů kata Mydláře).

Autor sám svou knihu nazývá neturistickým průvodcem. Proto volí pro své výpravy do podsvětí a odlehlých koutů popularizující, odlehčený a čtivý styl, přičemž však vychází z četných historických, uměleckých i jiných pramenů. Nezapře v sobě publicistu, který má na svém kontě další tituly zaměřené na české dějiny či osobnosti, např. Kauza Karel Havlíček Borovský (1998), Tajné dějiny zednářských lóží (2002), Velké dějiny zemí Koruny české - Cestovatelství (2010) aj.

Praha temná a tajemná je oddychovou četbou, při níž se však dech často tají. Určitě je zajímavým doplňkem knihovny a dobrým pomocníkem pro odlehčení učiva dějepisu. Přináší mnoho zajímavostí a pikantních informací, o kterých se běžně nemluví. Kniha je velice zajímavě graficky upravená a ilustrovaná. Obrazový doprovod Jindřicha Janíčka mistrně podtrhuje ponurost a tajemnost obsahu díla.

Ukázka:

Když vypukl oheň, židovské ghetto hořelo jako věchet slámy. Domy zde byly natlačené jeden na druhý, často ještě dřevěné. Ve dnech 16. a 17. května 1754 se Židovské město opět proměnilo ve spáleniště. Tentokrát však požár nebyl dílem neopatrnosti, ale zlé vůle jisté poběhlice, zchátralé a zpustlé ženy Marty, jež za svůj podlý čin měla být sťata a její mrtvé tělo pak svěřeno ohni hranice. Odvolala se prý k panovnici. Jak pochodila, nevíme. (str. 84)


Praha temná a tajemná
Autor Michael Borovička
Nakladatelství Paseka
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 320
ISBN/EAN 978-80-7432-845-9
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení