Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Mika Waltari – Vlak osamělého muže

1 1 1 1 1 (6 hlasů)
5

Finského spisovatele Miku Waltariho má český čtenář spojeného především s jeho nejznámějším románem Egypťan Sinuhet. Šlo však o velmi plodného autora, mezi jeho díly lze najít celou řadu románů, povídek, detektivek, ale také poezii, hry, filmové scénáře. A také cestopisy.

 

vlak-osameleho-muzeDíky nakladatelství Hejkal, které vydalo už řadu Waltariho knih, má dnes jeho první cestopis i českou podobu. Je tak možné se vrátit do minulosti a srovnat, kam se během života postupně dostal literárním stylem i náměty.


Mladý Waltari si po ukončení studia splnil svůj sen o cestě jižní Evropou. Aby jej mohl realizovat, zavázal se napsat řadu reportáží, čímž skloubil jednu touhu s druhou – spisovatelskou. Cestopisy, podobné jako je Vlak osamělého muže, jsou ve světě oblíbenější než u nás, kde vládnou jiné žánry. V době, kdy Waltari cestoval a psal své zápisky, byly navíc pro řadu lidí jediným zdrojem informací o světě. Nedostupnost cestování pro tak široké masy, jako je to dnes, se ve Waltariho cestopisu projevovala zejména ve styku s jinými lidmi. Výběr nebyl velký, což však znamenalo, že si nemohl volit známé pouze mezi spřízněnými dušemi.


Pro dnešního čtenáře znamenají Waltariho zápisky zajímavý pohled na meziválečnou Evropu. Čtenář jeho prostřednictvím může srovnat život ve Finsku, Francii a Rakousku, ocitne se na Balkánu, ve státech státům jako jsou Bulharsko a Rumunsko i v Turecku, představujícího rozhraní mezí Evropou a Asií, křesťanským a muslimským světem.


Autor ve svém cestopisu neklade důraz na popis místních reálií a geografických zajímavostí, soustředí se převážně na prožitá dobrodružství a pocity, které v něm místo zanechalo. Rád se zmiňuje o krátkodobých láskách, což však vyznívá spíše jako něco romantického, nikoliv erotického. Vlak osamělého muže se tak podobá starým cestopisům jako třeba klasika žánru Milion. V tom tkví úspěch a obliba takových knih, čtenář netouží pouze po informacích, je potřeba přidat i trochu zábavy.


Mohlo by se zdát, že cestopis z doby mezi válkami už pro současného člověka nebude mít žádný význam. Ale dnes, kdy Evropa řeší rozdíly mezi jednotlivými národy i to, co je spojuje, je zajímavé poznat její tvář v minulosti. Nasát kouzlo cestování v době, kdy nebylo samozřejmostí, a kdy se dalo mluvit o poznávání cizích krajin. Máme před sebou velmi zajímavou knihu, která dokáže zaujmout i přes roky, dělící nás od jejího vzniku. A k její kvalitě významnou měrou přispívá i skvělý překlad Markéty Hejkalové, která už přeložila mnoho Waltariho knih a díky níž se tak můžeme s dílem tohoto spisovatele podrobně seznámit.


Vlak osamělého muže
Autor Mika Waltari
Překlad Markéta Hejkalová
Nakladatelství Hejkal
Místo vydání Havlíčkův Brod
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 176
ISBN/EAN 978-80-86026-94-7
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení