Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Celeste Ng – Vše, co jsme si nikdy neřekli

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

První román americké autorky Celeste Ng nám představí pětičlennou rodinu, která není schopna zapadnout do klasického vzoru ve svém okolí. Otec Asiat a matka – ve své době ambiciózní žena toužící po takřka nemožném, po práci lékařky – vychovávají své děti zvláštním způsobem. Rodičovská péče a láska, kterou na první pohled můžeme vidět, obsahuje mnohem více – nenaplněné tužby, naděje splnit si sny skrze potomky i zdrcující sílu lásky.

 

vse-co-jsme-si-nikdy-nerekliVše, co jsme si nikdy neřekli je román, kdy hlavními hrdiny je všech pět členů rodiny Leeových. Otec, Číňan žijící v Americe, syn chudých rodičů, se nikdy nedokázal smířit s tím, že vyčnívá z řad běžných žáků, studentů a posléze i učitelů. Svou odlišností trpěl tak dlouho, až si vypěstoval jistý komplex. Neuvědomuje si, že ho nevědomky přenáší i na své děti, nejvíc pak na dceru Lydii. Matka Jižanka pochází z neúplné rodiny, kdy její rozvedená matka vyučuje na škole rodinnou výchovu a tluče dceři do hlavy, že nejdůležitější je kuchařské umění a péče o rodinu. Není divu, že se chce odlišit a vymanit a touží po nemožném – stát se lékařkou v době, kdy lékaři jsou stále ještě výhradně muži.


Společně mají tři děti. Nejstarší Nath zdědil talent a inteligenci po obou rodičích, touží se stát astronautem, ale nikdo si jeho tužeb nevšímá. Ve středu pozornosti totiž stojí jeho sestra Lydie, prostřední dítě, do kterého oba rodiče vkládají naděje ve splnění svých vlastních snů a ambicí. Otec dceři kupuje literaturu, aby co nejlépe zapadla do kolektivu a našla si přátele, což se jí, stejně jako otci, navzdory všem jeho radám nedaří. Matka v ní vidí budoucí vědkyni a lékařku. Nakupuje jí odbornou literaturu, učí se s ní, nutí ji neustále na sobě pracovat, zakazuje kamarády, chlapce a jakýkoli jiný život, kromě studia. Nikdy se nezeptá, co si opravdu Lydie přeje. Vždy jí vnucuje jen to, co chce ona sama. A Lydia z lásky k matce a ze strachu, že znovu opustí celou rodinu, jak to už jednou udělala, poslouchá a dělá zásadně to, co si rodiče přejí.  Nejmladším dítětem v rodině je dcera Hannah, nenápadná šedá myška, které si nikdo moc nevšímá a nikdo o ni nestojí. Matka v ní pořád vidí překážku, která jí zabránila dokončit vytoužená studia.


Autorka velice citlivě předkládá silný příběh, který začíná zmizením Lydie a následným nalezením jejího utonulého těla. Rodina je její smrtí naprosto šokována. Jak je možné, že talentovaná, vzorná a vždy poslušná Lydia vyšla v noci z domu? Jak se mohla dostat na jezero, když věděla, že neumí plavat? Pomohl jí někdo? Byl to násilný čin, nebo sebevražda, jak tvrdí policie? V tomto románu vůbec nejde o vyšetřování, nýbrž o jeho výsledek. Ten se totiž dozvídáme postupně s tím, jak poznáváme Lydii a celou její rodinu. Skutečně byla dívka taková, jakou si ji všichni představovali? Co skrývala? A co skrývají ostatní členové rodiny?


Tato kniha je silná a neuvěřitelně emotivní smršť pocitů a lidských pochybení. Je to příběh o nesplněných snech a touze přeskupit je do života svých dětí. Je to o orientaci na jedno ze tří dětí, přičemž ty další jako by neexistovaly. O sebelásce a sebestřednosti a o nespravedlivém odstrkování těch, kteří nás nejvíce potřebují. Jaký paradox, že ta, kterou nejvíce milovali a do které vkládali veškeré své naděje, nakonec zemřela. Jaký paradox, že zůstaly jen děti, které připomínaly špatné vzpomínky a zkušenosti. Neměli bychom náhodou milovat všechny děti stejně? Kdo je vlastně viníkem Lydiiny smrti?


Vše, co jsme si nikdy neřekli je příběh, který ve mně vyvolával vlnu emocí, ale především otázek. Nedokázala jsem se odtrhnout od děje. Ne v tom smyslu, že bych četla bez přestávky a bez dechu. V takovém případě bych si snad knihu ani nevychutnala. Naopak! Dělala jsem přestávky, kdy jsem si v hlavě přehrávala celý příběh. Kdy jsem přemýšlela nad postavami, jejich jednáním, činy, jejich chybami. Neustále jsem myslela na jednu fiktivní rodinu, v jejímž příběhu však autorka zachytila zlomky pravdy mnoha jiných skutečných smíšených rodin. Přemýšlela jsem o těch, kteří se cítí být cizinci, být odlišnými od ostatních. Jsou za to odstrkováni, ponižováni a šikanováni. Přemýšlela jsem o nespravedlnosti rodičovské lásky a tlaku, který vyvíjí na své děti a neuvědomí si, kam až to může vést.


Kniha Celeste Ng mě zasáhla do morku kostí a budu o ní ještě hodně dlouho přemýšlet. Je to další z vynikajících publikací, které předkládá nakladatelství Odeon ve své edici světového čtení, a rozhodně stojí za představení i za přečtení.


Vše, co jsme si nikdy neřekli
Autor Celeste Ng
Překlad Jana Kunová
Nakladatelství Odeon
Místo vydání Zlín
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 264
ISBN/EAN 978-80-207-1681-1
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení