Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Peter Newman – Zlo

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Zlo je návratem do všech starých známých míst a ke všem starým, ještě známějším hrdinům. Zatímco tulák putoval s mečem z prokletého jihu do bašty naděje na severu, nová malá hrdinka to bere přesně naopak.


knihaK tulákovi se vracíme až po letech, v momentě, kdy se na jihu probouzí něco opravdu velkého. Meč volá po boji, jenže tulák tou dobu už vede poklidný život pastevce koz a odmítá na volání odpovědět. Hrdinkou se tak stává Vesper, která se na pouť vydává částečně proti své vůli. Božský artefakt chce původně jen odklidit z dosahu, aby jejího otce už víc netrápil. Jenže poselství okřídleného meče je mnohem větší než ona sama, než tulák, a tak se najednou malá holka ocitne na cestě zpátky k Trhlině.

Je fakt, že jedničce se dařilo šokovat krutostí, hnusnými démony a padlým světem lidí, který byl odpudivý z každého úhlu pohledu. Pokud se bojíte, že dívka jako hrdinka znamená, že Newman ubere na drastičnosti, bojíte se zbytečně. Rozjíždí se přesně tam, kde se minule zastavil. Ještě lépe řečeno, jede svůj standard, ze kterého neubírá a ani ho nepřekonává. Šokovat už v tomhle směru nemá čím, a tak zkouší novou taktiku: nepamatuji knížku, která by v sobě obsahovala tolik náznaků na intimní vztah mezi muži.

Bohužel i Zlo má své chyby. Přesně tytéž, na které už trpěl první díl: nelogičnosti, podivně nastavená pravidla fungování i to, že se některé postavy objeví a pak bez vysvětlení zase zmizí. Pozitivní ale je, že Zlo trochu eliminuje kozí prvek. Byť si to autor zase nemohl odpustit, protože koza neodmyslitelně patří k místnímu folklóru. V Tulákovi byla častokrát už na překážku a její humorné eskapády se do drsného, potemnělého světa vážně nehodily. Tentokrát je tady mládě, které ji hravě a v celku dobře zastupuje (čtěte: nedostává tak brutálně velký prostor). Když jsme u toho, docela by mě zajímalo, jaká generace koz se objeví v posledním díle, který má být věnován Sedmě. Ale to předbíhám.

Vesper se jako hrdinka moc nepovedla. Newman ji nedokázal pořádně uchopit. Občas se chichotala jako dítě a lezla na nervy, jindy se chovala jako čtyřicetiletá žena. Být kniha jen o tom, že starou známou cestu bere Vesper pozpátku, asi ji nedočtu. Mám takové tušení, že dříve nebo později by se stala otravnou.

Ale Zlo je lepší než Tulák. Díky tomu, že přibyly hned dvě podivuhodné linie. Za prvé je to samotné dění mezi démony. Není to jen nudná honička s cílem zničit meč/ovládnout svět. Kdepak, tady se začíná dost zajímavě pletichařit. Objevují se nové druhy nepřátel a především nečekané osobnosti, díky kterým vyprávění dostává šťávu. Bezejmenný tulák i Vesper jsou nadefinovaní tak, aby se stali správňáckými hrdiny, aniž by kdy odbočili z cesty. Druhá strana je jejich přesným opakem – prochází neskutečně zajímavým vývojem.

Druhá linie rozšiřuje mytologii univerza. Pravidelné odskoky zavádějí čtenáře do tisíce let staré minulosti. Ukáže se, že Tulák a Zlo jsou opravdu post-apo, jak jsme se celou dobu domnívali. Navracíme se do dob, kdy neexistovala Trhlina. Kdy se objevilo první okřídlené oko a někdo poprvé vytušil nebezpečí hrozící z druhé dimenze. A... a... v určitém bodě se to celé zastaví. Jak jsem autorovi v prvním díle vyčítala unylé a pravidelné střídání přítomnosti s minulostí, které postupně knihu zbavilo všech tajemství, teď jsem ho proklínala za opak. Newman se s tou mytologií zasekl někde v půlce a nechal ji tak, aby si měl co šetřit na poslední díl. Což udělal moc chytře. Těším se na Sedmu. Těším se na ni mnohem víc, než jsem se těšila na Zlo.


Název knihy: Zlo
Autor: Peter Newman
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2017
Místo vydání: Brno
Vydání: 1.
Počet stran: 432
ISBN: 978-80-7577-174-2

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení