Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Lenka Požárová – Rozmačkané ego se slaninou

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Lenka Požárová je především známá pro svůj kuchařský um. Někteří ji znají díky jejím skleničkám, jiní zase rádi vaří podle jejích kuchařek. Ona je ale víc. Kuchařka, bloggerka, cestovatelka i fotografka a vše umí maximálně využít. Ve své nejnovější knize Rozmačkané ego se slaninou s hlavní hrdinkou Nelou využívá všech svých kvalit.

 

rozmackane-ego-se-slaninouNela je autorkou kuchařek, která se nebojí žít svůj život naplno. Jednoho dne se rozhodne vzdát se svých životních jistot a odjede pracovně do Norska a poté do Anglie. V Norsku pracuje jako servírka v hotelu, který se považuje za špičku. To ale neznamená, že je tu vše takové, jak se od luxusního zařízení očekává. Nela se často cítí frustrovaně, když po několikáté upozorňuje na špinavé sklenice, které se bohužel myjí s ostatním nádobím. Nemůže vybírat ty čisté, má na výběr mezi méně a více špinavými. Zatímco se učí norská slovíčka pro objednávání různých jídel, stihne se zamilovat do svého atraktivního kolegy. Oba jsou na cestách za poznáním sebe sama a oba mají velice rádi jídlo. Ze společných plánů do budoucnosti ale nakonec sejde…


Po měsících v Norsku se Nela přesouvá na anglický venkov. Na toto zajímavé místo ji upozornil právě dotyčný přítel v Norsku, a tak neváhá ani chvíli a znovu se stává servírkou. Restaurace je umístěna v blízkosti trhu, a tak má Nela možnost poznávat Anglii i svými chuťovými pohárky. Zároveň se ale znovu potýká s šéfovou, která nehodlá na zaběhnutých pořádcích nic měnit, i když by často byla změna na místě.


Nakonec Nela zakotví v Londýně. I tady bojuje s věcmi, které nemůže změnit. Snaží se ale jít s proudem, což je často proti její povaze. Kromě problémů se ale mnohé naučí a je vděčná za každou zkušenost, kterou si ze svých zaměstnání odnese.


Hlavní hrdinka je velice svéhlavá osobnost, která chce od života víc, než jen pohodlné místo v kanceláři. Touží objevovat svět a užívat si rozmanitost jednotlivých zemí i jejich obyvatel. Často musí bojovat se svým egem, to se ale díky svému dobrému příteli naučí, a nakonec se smíří nejen se svou minulostí, ale především sama se sebou.


Kniha Rozmačkané ego se slaninou je plná humorných situací i chvil, kdy může být čtenáři do pláče. Zkrátka je to vyprávění o životě jedné energické ženy, která sice nemá tak úplně štěstí v lásce, ale neztrácí chuť žít a především svou lásku k jídlu.


Jídlo je velice důležitou veličinou v tomto příběhu. Hlavní hrdinka je velká požitkářka a ráda objevuje nové chutě. To má společné s autorkou knihy. A nejen to. Autorka Lenka Požárová ale upozorňuje na to, že se svým životem pouze inspirovala a ne všechno je pravda, nýbrž je to výtvor její fantazie.
Vyprávění je ale velice uvěřitelné a samotnou by mě zajímalo, co se Lence opravdu stalo, a co zažila jen její hrdinka na papíře.


Kniha se zajisté bude líbit všem nezávislým a svobodným duším, které se nebojí riskovat a jdou do života po hlavě. A určitě si ji oblíbí ti, co se rádi dobře najedí, protože se jim při čtení budou často sbíhat sliny na něco opravdu dobrého.


Rozmačkané ego se slaninou
Autor Lenka Požárová
Nakladatelství Motto
Místo vydání Praha
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 272
ISBN/EAN 978-80-267-1075-2
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení