Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Rodica Doehnertová – Hotel Sacher

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Hotel Sacher, místo, kde se na přelomu 19. a 20. století střetávaly kultury, politické a umělecké osobnosti, šlechta, inteligence i zdánlivě obyčejní lidé. Místo, které se zdá být nadmíru zajímavým a nabízí nepřeberné množství námětů na knižní příběh. Rodica Doehnertová si zvolila milostný čtyřúhelník a téměř detektivní zápletku o ztracené služebné a nemanželském dítěti jedné z hlavních postav. Nakolik román naplnil má očekávání?

 

 

hotel-sacherPřiznávám, že podle anotace a lákavé obálky jsem očekávala romantický příběh. Navíc jeho potenciál, díky místu, jež autorka zvolila jako hlavní dějiště, byl opravdu velký. K mému velkému zklamání ho nedokázala využít. I když oceňuji některé originální nápady, kniha mi celkově připadala jako slátanina příběhů vhodných do telenovely.

 

Hlavním problémem bylo zřejmě to, že Hotel Sacher byl původně zpracován jako scénář pro dvoudílný film (vysílaný na ČT2). A pro filmové diváky je asi třeba psát trochu jinak, než pro náročné čtenáře. Kniha má totiž hodně zápletek a tajemných uliček, ve skutečnosti je však příběh velmi povrchní a nedokáže hlouběji zasáhnout náročnějšího čtenáře.

 

Hlavními hrdiny jsou dva manželské páry, nakladatelé Aderholdovi a princ s princeznou von Traustein. Nakladatelé jsou čerstvě svoji a teprve budují prosperující nakladatelství. Hledají proto vhodné talenty, z jejichž knih se stanou bestsellery. Manželé Trausteinovi jsou naopak manželský pár, který už si pár společných let prožil. Princezna si připadá v manželství odsouvaná stranou a vhodná pouze pro zrození dědice. Tajně proto píše romány, které mladou nakladatelku nadchnou. Jedna žena najde rádoby přítelkyni, druhá nadějný spisovatelský talent. A tak se oba páry začnou více setkávat. Prvotní půda patří samozřejmě hotelu Sacher, ale později nás děj odvádí do jiného prostředí a do hotelu se jen tu a tam vracíme.

 

Přiznávám, že jsem od knihy podle anotace očekávala něco zcela jiného. Unesení mladičké služebné z hotelu na samém počátku slibovalo až detektivní zápletku, která v průběhu děje zcela vyšuměla, milostný čtyřúhelník nebyl špatný, ale opravdu mi připomínal telenovelu a hotel Sacher a jeho majitelka Anna v něm hrála jen pramalou roli. Škoda. Chtěla jsem se dozvědět něco především o Anně samotné, o tom, jak bojovala za právo ponechat si po smrti manžela koncesi a hotel provozovat dál. Sice sledujeme její problémy s rodinou, především s vlastními nevděčnými potomky, ale to je trochu málo. Alespoň pro mě. Navíc kulturní a politické situace, které se daly v hotelu krásně rozehrát, se téměř nekonaly, a když, tak opět jen velmi povrchově.

 

Velmi se mi líbila myšlenka Smrti a Lásky. Dvou postav, které čtenáře provázely příběhem a z povzdálí sledovaly či předjímaly, co se bude dít. Opět však byly vykresleny jen povrchně, to mě hodně mrzí. Očekávala jsem nějaké vyústění, nějakou větší roli třeba v závěru, kterou by jim autorka věnovala. Ale nestalo se.

 

I když to možná vypadá, že se mi kniha vůbec nelíbila, není to tak. Má recenze je možná přísnější, než jindy, ale to pouze z důvodu, že autorka měla našlápnuto ke skvělému mnohovrstevnatému románu, ale její zpracování mě zklamalo. Kniha však byla velmi čtivá, děj ubíhal svižně a rozhodně jsem se nenudila. 

 

Hotel Sacher je kniha se zajímavou milostnou zápletkou, podivným zmizením, ale i běžnými rodinnými problémy. Autorka velmi pěkně popsala historickou dobu, ve které se román odehrává, a dobře vystihla „ducha“ hotelu i se všemi jeho obyvateli.


Hotel Sacher
Autor Rodica Doehnertová
Překlad Rudolf Řežábek
Nakladatelství Knižní klub
Místo vydání Praha
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 328
ISBN/EAN 978-80-242-6006-8
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení