Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Traci Chee – Čtenářka

1 1 1 1 1 (2 hlasů)

První díl ze série Moře inkoustu a zlata dostal název Čtenářka. Traci Chee se v něm pouští do příběhu na pomezí fantasy a young adult, který mnohé z vás chytne za srdce. Těšte se na velkou porci magie, soubojů i přátelství.


knihaNa začátku knihy se ocitáme v době, kdy hlavní hrdinka Selfia přichází o otce a pouští se do života plného nebezpečí, krádeží a boje o vlastní přežití. Na této cestě jí vypomáhá starší žena Nin, která je jednoho dne před jejíma očima unesena. Brzy si Selfia začíná uvědomovat, že její život ovlivňuje zejména předmět, který se nazývá kniha. Právě kvůli němu po ní jdou neznámí lidé, kteří zřejmě připravili o život jejího otce a možná i Nin. Ale co vlastně ta kniha je?

V tomto dílu se ocitáte ve světě, kde je kniha pro mnoho lidí velkou neznámou. Vlastně většina z tamních obyvatel ani neví, že něco takového existuje. A přesto se najde pár vyvolených, kteří pomocí knihy mohou ovládat velkou sílu. Opět se totiž objevuje tajemná sekta nebo chcete-li organizace, která se věnuje právě tomuto nebezpečnému předmětu. Pozadí celého příběhu je ovšem mnohem širší.

Hlavní hrdinka Selfia působí ze začátku jako nevinná a hodně zranitelná dívka. Postupem času se ovšem začíná zocelovat a zjišťovat své schopnosti. Je to z velké části i díky jejímu společníkovi, chlapcovi s přezdívkou Lučištník. Vyznat se v této postavě je hodně složité. Jeho minulost na něm zanechala následky, které jsou patrné na každém kroku. Na kluka se dokáže až příliš dobře rvát a nebojí se ani zabíjet.

O to zajímavější je jeho pouto k Selfii. Čtenář od jejich prvního setkání pozoruje vzájemnou blízkost, dejme tomu i jiskření. I přes počáteční nedůvěru se sblíží a zažívají přátelství, které ani jeden z nich v životě ještě nepoznal. Lučištník navíc vůbec nemluví, což jejich vzájemný vztah trochu komplikuje. Ale po chvíli už nejsou slova ani potřeba.

Kniha po celý čas balancuje na pomezí young adult a fantasy. Musím velice pochválit zvolenou námořnickou tématiku, velká část příběhu se totiž odehrává na lodi nebo mezi drsnými hochy od moře. Spojení této tématiky s magií působí naprosto přirozeně a celkově do sebe ke konci vyprávění každý kousek zapadne.

Další velice zajímavou vlastností knihy je její rozdělení do několika dějových i časových linií. Někteří čtenáři se v tom sice mohou občas ztrácet, ale po dočtení vám určitě vše docvakne. Závěr navíc přinese několik opravdu nečekaných rozuzlení, které nechají na čtenářovi, aby si udělal názor o jednotlivých událostech i postavách sám.

V úvodu jsem zmínil i množství soubojů a šarvátek. Vzhledem k prostředí a jeho účastníkům se nemusíte bát, že byste se nedočkali pořádné akce. Naopak se jí najde v knize poměrně dost, občas vystříkne trocha té krve a ulítne nějaká část těla. Na druhou stranu to zase není na poměry dnešní doby natolik brutální, aby to nemohly číst i mladší ročníky čtenářů.

Jestli očekáváte i nějakou tu lovestory, tak se prozatím nedočkáte. Hlavní roli v prvním díle této série hrají především pojmy přátelství a soudržnost. Zejména hlavní dvojice postav má k sobě natolik blízko, že neváhají ani pustit se do bitky na život a na smrt.

Čtenářka nabízí velice čtivý příběh, který vám rychle uteče zejména díky množství akce. Neustále se něco děje a vytvářejí se nové dějové zvraty. Vedle milovníků fantasy určitě zaujme všechny, pro které jsou oblíbenými hrdiny piráti a jejich dobrodružství. Toho si totiž najdete v této knize přehršel.

Na závěr samozřejmě musím pochválit i tisíckrát zmiňovanou obálku, která dostala zlatavou podobu. Je opravdu úchvatná a bezpochyby se bude řadit mezi nejkrásnější věci ve vaší knihovně. Ale rozhodně se nebojte knihu otevřít. I na samotných stránkách totiž najdete zlatý poklad v podobě poutavého fantasy příběhu.


Čtenářka
Autor Traci Chee
Překlad Veronika Volhejnová
Nakladatelství Fragment
Místo vydání Praha
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 448
ISBN/EAN 978-80-253-3556-7
Ediční řada Moře inkoustu a zlata

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení