Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Meagan Spooner – Na lovu

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Na lovu je dobrodružná fantasy pohádka na motivy nestárnoucího romantického příběhu Krásky a Zvířete, která nás zavede do začarovaného lesa, kde se sličná dívka bude sbližovat s mocným netvorem. Jde o poměrně krátký a čtivý příběh, kulisou se mu stala středověká Rus, kde vládne mráz a tisícileté prokletí.



Kniha vsadila na nádhernou obálku, čtivou anotaci a především sympatickou hlavní hrdinku Jevu, která je nesmírně krásná, ušlechtilá, odvážná, milá, pracovitá, ale zároveň svobodomyslná a svá. Nenechává se spoutat společenskými zvyklostmi a nejlépe se cítí v lese při lovu.

Žil byl jeden starý kupec se svými třemi dcerami v přepychu a velkém domě do doby, kdy kvůli nešťastné náhodě přišel o veškerý majetek. Celá jeho rodina byla nucena se odstěhovat do lesa a žít z toho, co kupec v lese uloví a prodá. Kupce jeho velká chyba zlomila, nemohl vystát, že jeho milované dcerušky musí pykat za jeho hříchy, a tak v hlubokém lese trávil stále více a více času, až se jednou z lovu vůbec nevrátil. Statečná Jeva se i přes protesty sester vydává zachránit otce a padá přitom do pasti, kterou pro ni nastražil sám Netvor. Jeva bude muset překonat mnohé překážky, aby byla opět svobodnou dívkou.

Na knize je zajímavé střídání delších kapitol z pohledu hlavní hrdinky Jevy s krátkými kapitolami vyprávěnými Zvířetem, které jsou od zbytku děje odděleny nejen jinak barevnými stránkami zobrazujícími zasněžený les, ale především jiným fontem písma.

Moderní verzi příběhu převyprávěla Meagan Spoonerová, která se držela předlohy, ale zároveň do díla přinesla něco nového, magického a zvláštního. Jeva je nespokojená se svým životem, cítí se osaměle a neúplně, stále hledá něco, díky čemu by byla šťastná a úplná. Meagan Spoonerová přiznává, že hlavní hrdinka má vlastnosti po ní a že toto dílo je jejím nejautobiografičtějším románem.

Autorka do fantasy knihy dala kus sebe, jak si můžeme přečíst na konci v poznámce, tuto knihu Spoonerová psala již od dětství. Rozepsanou ji nechala pět let, kdy se pouštěla do jiných projektů, ale nakonec se Na lovu rozhodla dovyprávět, protože jí příběh opravdu přirostl k srdci a rozhodla se ho dopsat nejen pro čtenáře, ale hlavně pro sebe.

Kniha je čtivá, poutavá, napínavá a nechybí v ní ani akce. Vadou na kráse příběhu je fakt, že děj je dopředu předvídatelný. Protože kdo by neznal tuhle pohádku, že? Autor musí být opravdu šikovný, aby přišel s něčím výjimečným a udržel tak čtenářovu pozornost. Mnohé čtenáře může „nudit“ častý popis lovu, který tvoří základní část příběhu, mínus vidím i v uspěchaném nedotaženém konci, který se s kouzelným a propracovaným začátkem nemůže srovnávat.

Další retelling v řadě, který jsem si prostě musela přečíst. Převyprávění známých klasických pohádek se rozmáhá čím dál víc. Čtenářům se tyto příběhy líbí, a pokud se k milovníkům pohádek řadíte i vy, není nic jednoduššího, než se pustit i do tohoto romantického a zároveň dobrodružného příběhu. Kniha je protkaná i dalšími pohádkami, které Kráska vypráví Zvířeti, nejvýznamnější roli zde hraje pták Ohnivák. Jde o zajímavé zpestření děje, které mi připomnělo známou pohádku Tisíc a jedna noc.

Poměrně ohraný námět, který byl zpracován nesčetněkrát, mnoho let se používá při uspávání dětí, a přesto snad nikdy neomrzí. Pokud jste si příběh Krásky a Zvířete oblíbili, pak kromě klasické verze můžete sáhnout po sérii s názvem Dvůr trnů a růží. V dubnu se navíc můžeme těšit na knihu Krutá krása nebo se podívat na filmové zpracování. V roce 2014 obletěla světová kina povedená francouzská verze nesmrtelné pohádky s nádhernými kostýmy a temnou atmosférou.  A v minulém roce si v muzikálové verzi Krásku zahrála oblíbená herečka Emma Watson, známá jako Hermiona z Harryho Pottera.

Meagan Spoonerová je americká autorka, která se v mládí toužila stát astronautkou nebo archeoložkou, nakonec ale vystudovala scenáristiku. Kromě psaní knih ji baví počítačové hry, čtení a hraní na kytaru. S rodinou procestovala kus světa a tvrdí, že v každém příběhu, který napíše, se skrývá část z výletu, na kterém byla. V České republice autorce vyšla série Ptačí zpěv, v Americe vyšla ještě trilogie Starbound.

Ukázka:
„Je to Zvíře," řekl. „Netvor, který se nepodobá ničemu z těch příběhů. Byl tam už před dvaceti lety. Když mě tvoje matka požádala, abych přestal lovit, byla to ta jediná věc, kterou jsem nedokázal chytit. A stále tam je. Až to Zvíře zabiju, bude mít jeho hlava takovou cenu, že se budeme moct vrátit domů.“ Jeva zaslechla, jak se jedna z jejích sester, nevěděla která, zajíkla. V otcově tváři se zračilo šílenství a Jeva měla co dělat, aby ovládla hlas. „Můžeme žít tady,“ prosila. (str. 53)


Na lovu
Autor Meagan Spooner
Překlad Zdeněk Uherčík
Nakladatelství CooBoo
Místo vydání Praha
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 328
ISBN/EAN 978-80-7544-500-1
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení