Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Celeste Ng – Ohníčky všude kolem

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Ohníčky všude kolem jsou druhou knihou, která u nás americké spisovatelce Celeste Ng vyšla. Její debutový román, jenž nese název Vše, co jsme si nikdy neřekli, se stal v době jeho vydání čtenářsky velice oblíbeným. Na konci minulého roku se překladu do češtiny dočkal i autorčin druhý román.


knihaV americkém městečku Shaker Heights všichni vědí, jak spořádaně a spokojeně žít. Je přesně dáno, jak by měly příbytky místních obyvatel vypadat, výškou trávníku počínaje a barvou domu konče. Vše a všichni jsou naprosto perfektní, alespoň na první pohled. Dle místních poměrů normálním životem žije i Elena Richardsonová, žena, která jako mladá začínající novinářka měla spoustu ideálů a zásad, které však pod tíhou rodičovství a toho, co je podle jejího okolí správné, potlačila. Matka čtyř dospívajících dětí si je jistá, že život, tak jak ho vede, je jediný správný, vyhovující. Vše se má ale změnit, když se rozhodne pronajmout domek po rodičích nekonvenční fotografce Mie a její dceři Pearl. Začne mít Elena pocit, že jí v životě něco uteklo?

Autorka se v rámci knihy zabývá kontroverzními tématy. Soustředí se na rasismus v různých podobách, na interrupci, sociální nerovnost či na otázku mateřství. Kdo je opravdová matka, ta, co dítě porodila, nebo žena, která ho vychovává a dává mu veškerou svoji lásku? Celeste Ng rozpoutává vášnivou debatu na všechna tato témata, nicméně jasnou odpověď čtenáři neposkytne.

Na začátku knihy se stejně jako u autorčiny prvotiny dozvídáme, jak vše dopadne, až během dalšího čtení se vracíme k událostem, které k tomuto okamžiku vedly. Samotný příběh se odehrává v roce 1997, díky čemuž může čtenář sledovat, zda se zásadní témata, které Celeste Ng ve své knize řeší, od této doby někam posunula.

Autorka k sobě staví do protikladu dvě ženy, Elenu, která potřebuje mít vždy vše jasně naplánované a zmapované předem, a Miu, která je její pravý opak. Obě ženy, které hrají v příběhu stěžejní role, mají své postavení v rámci knihy jasně dané. Zatímco Elena je sobecká, egocentrická a ráda s lidmi manipuluje, Mia je citlivá, obětavá a vždy ví, jak mluvit i jednat tak, aby z dané situace vyšla čestně. Černobílé ztvárnění hlavních hrdinek nepůsobí v rámci příběhu nikterak rušivě, nicméně ubírá postavám na jejich věrohodnosti.

Motiv ohně, který můžeme najít i v samotném názvu knihy, prostupuje celým příběhem. Autorka často používá slova jako jiskřit, planout, plápolat, hořet, hřát nebo pálit. Snad až příliš důsledná je v tomto ohledu při vykreslení situace, kdy je malé dítě, odložené svojí biologickou matkou, nalezeno v místě, kde ho určitě musí někdo objevit – u hasičské zbrojnice.

Anotace knihy nezní příliš zajímavě, avšak příběh samotný opravdu má co nabídnout. Kromě toho, že se autorka rozhodla zabývat tématy, která stále hýbou společností, dokázala i velice dobře vykreslit charakter jednotlivých postav. Děj není táhlý, naopak, příběh  je dynamický, a ačkoliv se Celeste Ng často vrací do minulosti jednotlivých postav, i velice přehledný. Autorka ukazuje, že mateřství a rasismus jsou stále ještě témata, která literatura doposud plně nevyčerpala. 

Ukázka z knihy:
Jako první z Richardsonových se k domku na Winslow Road odvážil Moody. Zaslechl matku, jak otci líčí nové nájemnice. „Ona je nějaká umělkyně,“ řekla paní Richardsonová, a když se pan Richardson zeptal, jakému umění se věnuje, odpověděla žertovně: „Živoření.“
„Je to v pořádku,“ ujistila manžela. „Na místě složila zálohu.“ „To ještě neznamená, že bude platit nájem,“ opáčil pan Richardson, ale oba věděli, že nájem není to podstatné – horní patro za pouhých tři sta dolarů měsíčně – a rozhodně na něm nejsou existenčně závislí. (str. 19–20)


Ohníčky všude kolem
Autor Celeste Ng
Překlad Jana Kunová
Nakladatelství Odeon
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 376
ISBN/EAN 978-80-207-1793-1
Ediční řada Světová knihovna

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení