Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Janet Evanovich, Lee Goldberg – Štvanice

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Nick Fox je velmi rafinovaný, ale víceméně napravený podvodník, který se uvolil pomáhat FBI s případy, jež nejdou řešit oficiální cestou. Nikoliv zadarmo, samozřejmě. Výměnou je mu svoboda, získaná fingovaným útěkem z vězení.

 

Kate O´Hareová je agentka FBI a má těžkou posedlost, jejíž jméno je Nick Fox. Ne, že by ho milovala a chtěla si ho vzít domů. Tak to ani náhodou. Chce ho dostat za mříže, aby tam shnil jako poslední brambor ve sklepě. Její šéf si ovšem myslí něco úplně jiného a z těch dvou se stane tým. Tým, o kterém nemá nikdo zdání, že existuje. Nick je zločincem na útěku a Kate jeho pronásledovatelkou. Společně však pracují na dalším kolosálním podfuku, který má zahnat do pasti Cartera Grova, majitele impozantní sbírky kradeného umění a ředitele největší bezpečnostní agentury na světě. Grove má navíc z minulosti silné vazby na vládu, což je také jedním z důvodů, proč mu do domu nemůže jen tak vpadnout FBI a obvinit ho… z čehokoli.

Naši agentsko-podvodnickou šarmantní dvojici čeká divoká štvanice přes půl světa, a že půjde nejen o spravedlnost, ale i o život, tím si můžete být jistí. Při čtení narazíte i na další známé postavy, které nějakým způsobem zasáhly do děje i v prvním dílu a budou ho dopředu posouvat i zde.

Janet Evanovich s Lee Goldbergem rozjeli prvním dílem Podfuk (více zde) sérii knih, která prozatím čítá pět dílů se samostatnými zápletkami. Podařilo se jim stvořit živou dvojici hlavních postav, jež perfektně funguje v příběhu i navzájem. Ani ve druhém dílu nebudete ochuzeni o eskapády v duchu bondovek a bláznivých komedií, které posílají své hrdiny do naprosto nepravděpodobných situací. Kate a Nick budou čelit dalším pohromám, které si v normálním životě nelze představit, a budou je řešit s nadhledem a nonšalancí. Díky přítomnosti velké dávky humoru, nadsázky i faktu, že příběhy samy sebe neberou vážně, jim čtenář nemá problém uvěřit a fandit až do konce. Oba hlavní hrdinové mají brilantní mozky a z každé situace umí vykličkovat, i když si přitom někdy obrousí kolínka nebo sem tam malinko poboří nějakou tu budovu.

Stejně jako Podfuk je i Štvanice výborné oddechové čtení, které vám dá přesně to, co slíbilo, příběh plný nadsázky, ironie i nadhledu, potřebného pro překonání naprosto nemožných situací, kdy vám jde zcela vážně o život.



Štvanice
Autor Janet Evanovich, Lee Goldberg
Překlad Alžběta Lexová
Nakladatelství Mystery Press
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 256
ISBN/EAN 978-80-88096-55-9
Ediční řada Fox & O'Hareová

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení